Dokumenti

Krivotvoritelji hrane

naslovnica

U knjizi 'Krivotvoritelji hrane', Thilo Bode, bivši šef Greenpeacea za Njemačku i osnivač Foodwatcha otkriva kako prehrambena industrija na posve legalan način vara kupce navodeći lažne podatke na deklaracijama - od sastava namirnica, preko podrijetla sve do količine.

Sustav moći - Noam Chomsky i u hrvatskim knjižarama

en face

Knjiga razgovora Davida Barsamiana s Noamom Chomskim, Sustav moći, s podnaslovom Razgovori o globalnim demokratskim pobunama i novim izazovima pred američkim imperijem, u izdanju Naklade Ljevak u biblioteci Book Marker publicističko je štivo koje u formi pregnantnih intervjua predstavlja aktualna razmišljanja jednoga od najzanimljivijih suvremenih mislilaca, i to o gorućim globalnim temama.

Zašto EU više ne postoji

ilustracija

Svi stupovi na kojima je građena Evropska unija i koji su opravdavali njeno postojanje danas su srušeni, piše Ivan Krastev.

Evropska unija više ne postoji, barem ne onakva kakvu poznajemo. A pitanje nije kakav će oblik zadobiti nova unija, nego zašto Evropa koja je bila predmet naših snova više ne postoji? Odgovor je jednostavan: svi stubovi na kojima je građena Evropska unija i koji su opravdavali njeno postojanje danas su srušeni.

Zašto je morao umrijeti Allende

za govornicom

Četrdeset godina je prošlo otkad je Salvador Allende poginuo u palači La mined u Santiagu, pokušavajući se obrani kalašnjikovim koji mu je poklonio Fidel Castro.

U ovom članku iz New Statesman objavljenom u ožujku 1974 nobelovac Gabriel Garcia Marquez analizira Aljendeov rad u Čileu, poslove njegovih suparnika sa Sjedinjenim državama i uspon njegovog nasljednika - generala Augusta Pinocheta.

Amerika ucjenjuje države - ili GMO ili sankcije

omča

Wikileaks je ovaj tjedan objavio podatke koji otkrivaju kako je američka multinacionalka Monsanto (najveći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena) izravno prijetila državama koje bi odbile GMO hranu. Tvrtka Monsanto izričito je tražila od SAD-a "kazne" za države koje bi odbile suradnju. Spominju se i termini poput proglašenja "gospodarskog rata".

Tako je primjerice zahtjevano izvršiti veliki pritisak na Francusku koja je odlučila zabraniti neke od varijacija Monsanto kukuruznog sjemena.