Misterije

Teorija o kozmičkoj biologiji otvara brojna pitanja

hobotnica

Jesu li hobotnice, koje su izuzetno sofisticirani organizmi iako njihovi preci nemaju ni tragove te sofisticiranosti, nastali miješanjem zemaljskih i vanzemaljskih gena?.

Prije oko 540 milijuna godina život na Zemlji dramatično se promijenio. Planet, na kojem su do tada dominirali jednostavni organizmi, odjednom je postao dom većini glavnih životinjskih grupa koje i sada poznajemo.

Hoće li znanstvenici konačno riješiti neke od najvećih tajni na svijetu

mapiranje

Koristeći podatke koje su prikupili podzemni dronovi, trgovački i ribarski brodovi te istraživači, novi znanstveni projekt planira do 2030. mapirati morsko dno i riješiti neke od najvećih tajni na svijetu.

Radi se o ambicioznoj inicijativi, jer treba izraditi kartu 190 milijuna četvornih kilometara vode ili 93 posto svjetskih oceana, na dubini većoj od 200 metara.

Konačan odgovor na pitanje postoji li život nakon smrti?

ilustracija

Od samih početaka čovječanstva ljudi se pitaju postoji li život nakon smrti. I dok nam gotovo sve religije tvrde da postoji drugi svijet, znanstvenici su tvrdili suprotno.

Sean Carrol, kozmolog i profesor fizike na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, odlučno tvrdi da je život nakon smrti nemoguć.
Da bi postojala mogućnost ikakvog oblika života nakon smrti, svijest bi morala biti potpuno odvojena od našeg fizičkog tijela, rekao je i objasnio da se naša svijest ne sastoji od besmrtne duše, nego od serije atoma i elektrona.

Trumpova kandidatura za Nobelovu nagradu za mir je krivotvorena?

medalje

Norveški institut Nobel zatražio je u srijedu od policije da istraži vjerojatno lažnu kandidaturu američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir

Imamo dobrih razloga vjerovati kako je Trumpova kandidatura krivotvorena, kazao je direktor instituta Olav Njolstad.

Odbio je iznijeti druge pojedinosti i prepustio norveškoj policiji istražiti slučaj.

Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

trump

Američki predsjednik Donald Trump, kritičari ruskoga čelnika Vladimira Putina i organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR su među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Krajnji rok za nominacije bio je u srijedu, no norveški odbor za tu nagradu tek treba službeno registrirati sve nominirane, a imaju i pravo dodati svoje prijedloge kad se sastanu krajem veljače.

Trumpa je nominirao jedan Amerikanac, otkrio je Henrik Urdal, direktor Instituta za mirovna istraživanja iz Osla.

Kinezi pronašli ostatke "divova" stare pet tisuća godina?

Arheolozi u istočnoj Kini pronašli su vrlo neobične kosture stare pet tisuća godina, a potvrdili su da je sasvim sigurno kako se radi o ljudskim ostacima.

Naime, ono što ih je zbunilo kod kostura je da su svi visoki preko 180 centimetara, dok je jedan kostur dug čak 190 centimetara - iako bi prema svim znanjima o ljudskoj povijesti trebali bili znatno niži.

Na primjer, danas je prosječna visina muškarca u Kini tek 167 centimetara, s tim kako su u posljednjim desetljećima narasli za nekoliko centimetara.