Misterije

Pronađeno Galileovo pismo razjašnjava staru misteriju

rukopis

Skoro 250 godina - toliko je Galileovo pismo, za koje su mnogi mislili da je odavno izgubljeno, stajalo pohranjeno u arhivima Kraljevskog društva za unaprjeđenje prirodnih znanosti u Londonu prije nego ga je u kolovozu ove godine otkrio postdoktorand sveučilišta u Bergamu Salvatore Ricciardo.
Ne mogu vjerovati da sam otkrio pismo za koje su doslovni svi znanstvenici koji se bave proučavanjem djelovanja Galilea mislili da je bespovratno izgubljeno, komentirao je Ricciardo svoje otkriće.

​Znanstvenici ponudili rješenje misterioznih nestanaka u Bermudskom trokutu

mapa

Britanski znanstvenici vjeruju da bi monstruozni valovi mogli biti uzrok potonuća brodova u misterioznom Bermudskom trokutu.

Riječ je o jednom od najvećih misterija modernog doba i neslužbeni je naziv za morski trokut između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom oceanu. Ima površinu od oko 1.140 kvadratnih kilometara.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Southamptonu, u Velikoj Britaniji, vjeruju da se misterij može objasniti ovim prirodnim fenomenom.

Torinsko platno je najvjerojatnije krivotvorina

papa Franjo

Najnovija visoko-tehnološka forenzička studija krvi na Torinskom platnu, za koje kršćani vjeruju da je Isusova ukopna tkanina, pokazala je da je vrlo vjerojatno srednjovjekovna krivotvorina.

Rezultati istrage s najmodernijim tehnologijama analize uzoraka krvnih mrlja (BPA) u kojoj su znanstvenici koristili dobrovoljca i lutku objavljeni su u časopisu Journal of Forensic Sciences.

Traži se autor crteža usred pustinje

crtež

Australski biznismen Dick Smith javno je ponudio nagradu od 5000 australskih dolara (3174 eura) onome tko otkrije autora koji je prije točno 20 godina u Australiji iscrtao u tlu figuru čovjeka dugu, recimo to tako "visoku" 4,2 kilometara". Lik prikazuje aboridžinskog lovca kako se sprema hitnuti bumerang, ukupna duljina svih linija crteža iznosi čak 28 kilometara, a linija crteža širine je 35 metara i mjestimično je izvorno bila dubine do 35 centimetara.

Misterije Bermudskog trokuta još su neobjašnjive

avion i brod nad uzburkanim morem

Bermudski trokut je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i "vražjim trokutom", a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana, između Bermuda, Floride i Portorika.

U Bermudskom trokutu u posljednjih stotinu godina izgubljeno je barem tisuću života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vincent Gaddis u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letjelice i dvadesetak brodova.

Teorija o kozmičkoj biologiji otvara brojna pitanja

hobotnica

Jesu li hobotnice, koje su izuzetno sofisticirani organizmi iako njihovi preci nemaju ni tragove te sofisticiranosti, nastali miješanjem zemaljskih i vanzemaljskih gena?.

Prije oko 540 milijuna godina život na Zemlji dramatično se promijenio. Planet, na kojem su do tada dominirali jednostavni organizmi, odjednom je postao dom većini glavnih životinjskih grupa koje i sada poznajemo.

Hoće li znanstvenici konačno riješiti neke od najvećih tajni na svijetu

mapiranje

Koristeći podatke koje su prikupili podzemni dronovi, trgovački i ribarski brodovi te istraživači, novi znanstveni projekt planira do 2030. mapirati morsko dno i riješiti neke od najvećih tajni na svijetu.

Radi se o ambicioznoj inicijativi, jer treba izraditi kartu 190 milijuna četvornih kilometara vode ili 93 posto svjetskih oceana, na dubini većoj od 200 metara.

Konačan odgovor na pitanje postoji li život nakon smrti?

ilustracija

Od samih početaka čovječanstva ljudi se pitaju postoji li život nakon smrti. I dok nam gotovo sve religije tvrde da postoji drugi svijet, znanstvenici su tvrdili suprotno.

Sean Carrol, kozmolog i profesor fizike na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, odlučno tvrdi da je život nakon smrti nemoguć.
Da bi postojala mogućnost ikakvog oblika života nakon smrti, svijest bi morala biti potpuno odvojena od našeg fizičkog tijela, rekao je i objasnio da se naša svijest ne sastoji od besmrtne duše, nego od serije atoma i elektrona.