Misterije

Najveće tajne svjetskih mora

satelitska

Bermudski trokut neslužbeni je naziv za morski trokut između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu. Ima površinu oko 1.140 kvadratnih kilometara.

Zapisi o nestajanju brodova vode se još od 15. stoljeća. Navodno je i sam Kristofor Kolumbo na svojoj plovidbi prema Novom svijetu 1492. godine opazio čudna svjetla iznad područja pojasa Bermudskog trokuta. Prema jednoj nepotvrđenoj statistici, u tom dijelu oceana do sada je nestalo 8.152 ljudi.

Znanstvenici otkrivaju gdje su nestali Zemljini drevni krateri

krater

Ljudsku znatiželju gotovo je nemoguće zaustaviti, zbog nje je čovjek odlazio tamo gdje nitko prije nije, otkrio nevjerojatne pojave te se izlagao opasnosti ne bi li ostavio kakav trag.

Jedna takva želja potaknula je i petero znanstvenika koji su svoju studiju objavili u poznatom znanstvenom časopisu Science. Njih je intrigiralo pitanje gdje su nestali Zemljini krateri. Novinar New York Timesa pozabavio se ovom studijom.

Par koji je prvi tvrdio kako su ih oteli izvanzemaljci

zagrljaj

Kad su Barney i Betty Hill posjetili psihijatra, prvo što je pomislio bilo je da imaju problema u braku, jer su u to vrijeme, 1963. godine, međurasni brakovi prolazili kroz velike krize. Iznenadio se kada je shvatio da njihova anksioznost od koje su oboje patili ima korijene u događaju koji je trajao nekoliko sati, a ni Barney ni Betty nisu su mogli sjetiti što im se u tih nekoliko sati dogodilo.

Misterij Amazonske prašume: Uzavrela rijeka koja ubija sve što se u njoj nađe

rijeka

U središnjem dijelu Amazonske prašume u Peruu sakrila se uzavrela rijeka ili Shanay-timpishka, čija voda dostiže nevjerojatnu temperaturu od 93 Celzijeva stupnja. U toj rijeci možete poširati jaje, a gurnete li u nju ruku, za svega nekoliko sekundi dobit ćete ozbiljne opekline.

Okružena je obojenim kamenjem i bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara, a lokalno stanovništvo vjeruje da je riječ o svetoj rijeci s ljekovitim moćima. Štoviše, o uzavreloj rijeci u Južnoj Americi pričaju se brojne legende.

Zašto su nacisti odijevali žensku odjeću?

ženska odjeća

Umjetnički fotograf i umjetnik Martin Dammann objavio je nedavno monografiju neobične tematike. Kopao je godinama po arhivama i pronašao na desetke fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojima vojnici Wehrmachta poziraju preodjeveni u žene.
Sve su to nacistički vojnici fotografirani u situacijama koje nikad ne bismo očekivali. U tim fotografijama ima neke mekoće i osjećajnosti. Prepoznajete u njima ljude koji za nečim tragaju…, kaže Dammann.

Asteroid uzbunio znanstvenike, je li ga poslala druga civilizacija?

asteroid

Misteriozni međuzvjezdani asteroid 'Oumuamua moglo bi biti ogromno solarno jedro koje je poslala druga civilizacija u potrazi za znakovima života tvrde astronomi.

Oumuamua je stigla u naš Sunčev sustav u listopadu 2017. NASA je uočila neočekivano ubrzanje i pomak u putanji otkako je gigantski objekt ušao u unutarnji krug našeg sustava prošle godine.

Sada jedna studija tvrdi kako bi to moglo biti jedro koje su poslali izvanzemaljci i koje pokreće svjetlost.

Novo arheološko otkriće objašnjava način gradnje egipatskih piramida?

u suton

Egipatske piramide su čudo arhitekture i malo je onih koje te građevine ne fasciniraju. Izgrađene od blokova, u prosjeku teških 2,3 tone (u slučaju velike piramide), i danas stoje gotovo netaknute. Kako su drevni Egipćani uspjeli izgraditi ih prije više godina i dalje je misterija.

Prema riječima Mostafe Vazirija, tajnika egipatskog Ministarstva za antikvitete, pronalazak rampe je vrlo važno otkriće, jer je ona prvi dokaz koji pokazuje kako su blokovi bili podizani i transportirani iz kamenoloma.

Najtajanstveniji otok Europe koji godišnje smije posjetiti samo tisuću ljudi

ilustracija

Mediteransko more krije maleni otok, idealan za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati…

Naime, otok Montecristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu "Grof Monte Cristo" iz 19. stoljeća, čuva legendu o zakopanom blagu, koje je tamo skrio ni manje ni više, već Crvenobradi osobno.

Simpsoni su opet pogodili

simpsoni

Popularna animirana serija Simpsoni već desetljećima ima svoje vjerne obožavatelje što zbog specifičnog humora, ali i zbog činjenice da su predvidjeli brojne događaje u svijetu.

Tako su predvidjeli da će Donald Trump postati predsjednik Amerike, zatim su predvidjeli skandal FIFE, ekonomsku krizu Grčke, kao i nastanak pametnog sata ali i nastup Lady Gage na Super Bowlu. Priča se ponavlja, jer su pogodili još jednu stvar.