Misterije

Misterij Amazonske prašume: Uzavrela rijeka koja ubija sve što se u njoj nađe

rijeka

U središnjem dijelu Amazonske prašume u Peruu sakrila se uzavrela rijeka ili Shanay-timpishka, čija voda dostiže nevjerojatnu temperaturu od 93 Celzijeva stupnja. U toj rijeci možete poširati jaje, a gurnete li u nju ruku, za svega nekoliko sekundi dobit ćete ozbiljne opekline.

Okružena je obojenim kamenjem i bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara, a lokalno stanovništvo vjeruje da je riječ o svetoj rijeci s ljekovitim moćima. Štoviše, o uzavreloj rijeci u Južnoj Americi pričaju se brojne legende.

Zašto su nacisti odijevali žensku odjeću?

ženska odjeća

Umjetnički fotograf i umjetnik Martin Dammann objavio je nedavno monografiju neobične tematike. Kopao je godinama po arhivama i pronašao na desetke fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojima vojnici Wehrmachta poziraju preodjeveni u žene.
Sve su to nacistički vojnici fotografirani u situacijama koje nikad ne bismo očekivali. U tim fotografijama ima neke mekoće i osjećajnosti. Prepoznajete u njima ljude koji za nečim tragaju…, kaže Dammann.

Asteroid uzbunio znanstvenike, je li ga poslala druga civilizacija?

asteroid

Misteriozni međuzvjezdani asteroid 'Oumuamua moglo bi biti ogromno solarno jedro koje je poslala druga civilizacija u potrazi za znakovima života tvrde astronomi.

Oumuamua je stigla u naš Sunčev sustav u listopadu 2017. NASA je uočila neočekivano ubrzanje i pomak u putanji otkako je gigantski objekt ušao u unutarnji krug našeg sustava prošle godine.

Sada jedna studija tvrdi kako bi to moglo biti jedro koje su poslali izvanzemaljci i koje pokreće svjetlost.

Novo arheološko otkriće objašnjava način gradnje egipatskih piramida?

u suton

Egipatske piramide su čudo arhitekture i malo je onih koje te građevine ne fasciniraju. Izgrađene od blokova, u prosjeku teških 2,3 tone (u slučaju velike piramide), i danas stoje gotovo netaknute. Kako su drevni Egipćani uspjeli izgraditi ih prije više godina i dalje je misterija.

Prema riječima Mostafe Vazirija, tajnika egipatskog Ministarstva za antikvitete, pronalazak rampe je vrlo važno otkriće, jer je ona prvi dokaz koji pokazuje kako su blokovi bili podizani i transportirani iz kamenoloma.

Najtajanstveniji otok Europe koji godišnje smije posjetiti samo tisuću ljudi

ilustracija

Mediteransko more krije maleni otok, idealan za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati…

Naime, otok Montecristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu "Grof Monte Cristo" iz 19. stoljeća, čuva legendu o zakopanom blagu, koje je tamo skrio ni manje ni više, već Crvenobradi osobno.

Simpsoni su opet pogodili

simpsoni

Popularna animirana serija Simpsoni već desetljećima ima svoje vjerne obožavatelje što zbog specifičnog humora, ali i zbog činjenice da su predvidjeli brojne događaje u svijetu.

Tako su predvidjeli da će Donald Trump postati predsjednik Amerike, zatim su predvidjeli skandal FIFE, ekonomsku krizu Grčke, kao i nastanak pametnog sata ali i nastup Lady Gage na Super Bowlu. Priča se ponavlja, jer su pogodili još jednu stvar.

Francuska obnavlja istragu o bebama rođenim bez ruku

nožice

Francuska vlada je najavila pokretanje nove istrage o bebama rođenim bez ruku u proteklom desetljeću.

Obnovljena istraga bit će pokrenuta inicijativnom ministrice zdravstva Agnes Buzyn i ministra ekologije Francoisa de Rugya.

Ministrica Buzyn kazala je za francuske medije kako je nepodnošljivo da slučajevi beba bez ruku nisu rasvijetljeni ni nakon desetak godina.

Pronađeno Galileovo pismo razjašnjava staru misteriju

rukopis

Skoro 250 godina - toliko je Galileovo pismo, za koje su mnogi mislili da je odavno izgubljeno, stajalo pohranjeno u arhivima Kraljevskog društva za unaprjeđenje prirodnih znanosti u Londonu prije nego ga je u kolovozu ove godine otkrio postdoktorand sveučilišta u Bergamu Salvatore Ricciardo.
Ne mogu vjerovati da sam otkrio pismo za koje su doslovni svi znanstvenici koji se bave proučavanjem djelovanja Galilea mislili da je bespovratno izgubljeno, komentirao je Ricciardo svoje otkriće.