Pravda

Trump veća prijetnja svjetskom miru nego Putin!

Razgovor

Gotovo dvije trećine Nijemaca smatra da je američki predsjednik Donald Trump veća prijetnja svjetskom miru nego ruski predsjednik Vladimir Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog susreta.

Trump i Putin će se u ponedjeljak sastati u Helsinkiju na dugoočekivanim razgovorima kojima je cilj jačanje odnosa između dviju svjetskih sila.

Većina od sveukupno 2052 ispitanika ankete YouGov objavljene u nedjelju kaže i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trumpa.

Ostavke pljušte zbog seks skandala oko Nobelove nagrade

zlatnici

Čelnica Švedske akademije znanosti, koja bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku na tu poziciju zbog kritika u vezi s načinom istrage o seksualnom skandalu muškarca koji je vjenčan za jednu od članica Akademije.

Ubrzo nakon toga, Akademija je objavila da je i ta članica odlučila napustiti poziciju, a tri člana su se već povukla prošli tjedan.
Želja Akademije je bila da napustim poziciju stalnog tajnika i to sam učinila - priopćila je Sara Danius koja je na toj poziciji bila od 2015. godine.

UNICEF-ov 'borac protiv zlostavljanja djece' završio u zatvoru zbog pedofilije

en face

Voditelj UNICEF-ove kampanje za dječja prava u Velikoj Britaniji, zadužen za pomaganje vladama u svijetu u borbi protiv zlostavljanja djece završio je u zatvoru zbog silovanja 13-godišnjeg dječaka.

Bivši savjetnik UNICEF-a Peter Newell priznao je tri slučaja uznemiravanja i dva slučaja sodomije, te je osuđen na šest godina i osam mjeseci zatvora. Također je stavljen na registar seksualnih prijestupnika na neodređeno vrijeme.

Političare se smije psovati i pokazivati im srednji prst, ali argumentirano

prosvjed

Pokazati srednji prst i reći "fuck off" (odj**i) političaru, pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja, objavljeno je u četvrtak.

Prizivni sud potvrdio je presudu nižega suda, kojemu se obratio Heinz-Christian Strache, čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara, pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

Odbačene optužbe protiv Juliana Assangea

Švedski tužitelji odlučili su odbaciti optužbe protiv Juliana Assangea, osnivača internet stranice Wikileaks, nakon višegodišnje istrage optužbi za silovanje.

To bi mogao biti korak ka oslobađanju Assangea koji od 2012. živi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, u strahu da bi iz Švedske mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga terete za objavu povjerljivih podataka.

Zbog držanja robova belgijski tužitelji traže zatvor za princeze iz Emirata

Belgijski tužitelji traže zatvor i kaznu od 1.9 milijuna eura za osam članica kraljevske obitelji iz Abu Dhabija optuženih da su 20 radnika držale kao "robove", objavili su u petak lokalni mediji.

U Bruxellesu se vodilo suđenje protiv princeze Hamdi Alneyahan, udovice preminulog šeika Abu Dhabija i njezinih sedam kćeri, prenosi Hina.

Tužitelji tvrde da su radnicima uzele putovnice i nisu im davale plaću.

Drugog dana suđenja, tužitelj Henri Funck zatražio je kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Više od 4.500 djece, korištene kao vojnici, vraćeno obiteljima

Oko 4.500 djece u Južnom Sudanu vraćeno je obiteljima nakon što su mjesecima, a neki i godinama korišteni kao vojnici, podaci su Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za pomoć djeci u zemljama zahvaćenim ratom (UNICEF).

Glasnogovornik UNICEF-a u Južnom Sudanu Timothy Irwin rekao je za AA da je 4.563 djece vraćeno obiteljima nakon što su od 2013. godine korišteni u vojne svrhe različitih zaraćenih strana u Južnom Sudanu.