Pravda

​Sudbine najpoznatijih svjetskih hakera

isječak iz filma

Vjerojatno već znate da hakeri mogu biti "crni" i "bijeli" ovisno o tome jesu li zlonamjerni ili ne. Ono što možda niste znali iz svijeta hakiranja i krekiranja su nasumične zanimljivosti, poput one da postoji i unosno zanimanje zvano etički haker, ali i podatka da je čuveni "nigerijski princ" nedavno dolijao.

Ako zaobiđemo poznate hakerske skupine, poput Anonymousa i Guccifera 2.0, zanimljiva je ostavština najpoznatijih pojedinaca hakera dosad, jer su nam njihove sudbine već poznate:

Sud naložio ukidanje američkih sankcija Iranu

zastave

Najviši sud Ujedinjenih naroda u srijedu je naredio Sjedinjenim Državama ukinuti sankcije Iranu koje utječu na uvoz humanitarnih roba i proizvoda i službe povezane sa sigurnošću civilne avijacije.

Presude Međunarodnog suda pravde zakonski su obvezujuće, ali ostaje vidjeti hoće li im se administracija predsjednika Donalda Trumpa pokoriti.

Provizorne mjere

Trump je u svibnju pooštrio sankcije protiv Irana nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je osporio sankcije i podnio je pritužbu Međunarodnom sudu pravde.

Preljub u Indiji više nije kazneno djelo

čekić

Indijski vrhovni sud u četvrtak je dekriminalizirao preljub, dosad kažnjiv zatvorom, proglasivši to nazadnjačkom odredbom.

Zakon koji je Indija preuzela još iz doba britanske kolonijalne vlasti, predviđao je petogodišnju zatvorsku kaznu za seks s udanom ženom bez dopuštenja njezina supruga.
Retrogradno je preljub smatrati kaznenim djelom, objavio je vrhovni sud.

Osim toga, zakon je bio diskriminatoran prema ženama jer im je uskraćivao dostojanstvo, pravo na slobodan izbor i tretirao ih kao vlasništvo muškarca.

Papa Franjo prvi put u povijesti oštro kaznio kardinala

zagrljaj

Papa Franjo prihvatio je u subotu ostavku kardinala Theodorea McCarricka, bivšeg nadbiskupa Washingtona i jedne od najprominentnijih figura Katoličke Crkve u Americi, koji se našao u središtu optužbi za seksualno napastovanje maloljetnika i mladih bogoslova.

McCarrick je prvi kardinal u povijesti koji će izgubiti crvenu kardinalsku kapu. Skandal vezan uz kardinala zaprepastio je američku crkvu jer je riječ o crkvenom velikodostojniku koji je desetljećima uživao velik ugled i bio blizak s papama i predsjednicima.

Trump veća prijetnja svjetskom miru nego Putin!

Razgovor

Gotovo dvije trećine Nijemaca smatra da je američki predsjednik Donald Trump veća prijetnja svjetskom miru nego ruski predsjednik Vladimir Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog susreta.

Trump i Putin će se u ponedjeljak sastati u Helsinkiju na dugoočekivanim razgovorima kojima je cilj jačanje odnosa između dviju svjetskih sila.

Većina od sveukupno 2052 ispitanika ankete YouGov objavljene u nedjelju kaže i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trumpa.

Ostavke pljušte zbog seks skandala oko Nobelove nagrade

zlatnici

Čelnica Švedske akademije znanosti, koja bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku na tu poziciju zbog kritika u vezi s načinom istrage o seksualnom skandalu muškarca koji je vjenčan za jednu od članica Akademije.

Ubrzo nakon toga, Akademija je objavila da je i ta članica odlučila napustiti poziciju, a tri člana su se već povukla prošli tjedan.
Želja Akademije je bila da napustim poziciju stalnog tajnika i to sam učinila - priopćila je Sara Danius koja je na toj poziciji bila od 2015. godine.

UNICEF-ov 'borac protiv zlostavljanja djece' završio u zatvoru zbog pedofilije

en face

Voditelj UNICEF-ove kampanje za dječja prava u Velikoj Britaniji, zadužen za pomaganje vladama u svijetu u borbi protiv zlostavljanja djece završio je u zatvoru zbog silovanja 13-godišnjeg dječaka.

Bivši savjetnik UNICEF-a Peter Newell priznao je tri slučaja uznemiravanja i dva slučaja sodomije, te je osuđen na šest godina i osam mjeseci zatvora. Također je stavljen na registar seksualnih prijestupnika na neodređeno vrijeme.

Političare se smije psovati i pokazivati im srednji prst, ali argumentirano

prosvjed

Pokazati srednji prst i reći "fuck off" (odj**i) političaru, pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja, objavljeno je u četvrtak.

Prizivni sud potvrdio je presudu nižega suda, kojemu se obratio Heinz-Christian Strache, čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara, pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno vrijeđala" na jednoj manifestaciji.