Pravda

Istrage američkih ratnih zločina u Afganistanu nisu u interesu pravde!?

vojnik sa zatvorenikom

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odbacili su u petak zahtjev tužitelja za pokretanjem istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima u Afganistanu od 2003. godine.
Suci su odlučili da istraga o stanju u Afganistanu u ovoj fazi ne bi bila u interesu pravde, navodi se u priopćenju suda u Den Haagu.

Ta je odluka donesena samo tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države ukinule vizu glavnoj tužiteljici Fatou Bensoudi zbog moguće istrage zločina američkih vojnika u Afganistanu.

Četvrt stoljeća genocida u Ruandi: Je li pravda zadovoljena?

fotografije

Oko 800 tisuća ljudi ubijeno je u ruandskom genocidu 1994. godine. Međunarodni sud je kažnjavanjem dijela krivaca pomogao u stvaranju nekog osjećaja pravde i suzbio negiranje genocida. Ali je li to dovoljno?

Nikad više - obvezala se međunarodna zajednica nakon holokausta.

Genocid se od tada, međutim, više puta ponovio. Ruanda ovaj tjedan obilježava 25. godišnjicu neviđenog pokolja Hutua nad Tutsima.

Svaki četvrti Europljanin misli kako bi umjetna inteligencija bolje vladala od političara

roboti u odijelima

Centar za upravljanje promjenama madridskog IE Universityja proveo je anketu među 2.576 stanovnika Europske unije o stavovima spram tehnologije, i dobili su neke vrlo zanimljive odgovore.

Primjerice, 70% ispitanika odgovorilo je kako bi tehnologija, ako je se ne stavi pod dovoljno kvalitetan nadzor, mogla društvu donijeti više lošega nego dobroga.

67% Europljana kaže da je regulacija novih tehnologija poput umjetne inteligencije, uz klimatske promjene, najveći izazov s kojim se EU ovoga trenutka suočava.

Sud potvrdio: Smije se pokazati srednji prst policiji

na

Savezni žalbeni sud u Michiganu jednoglasno je presudio u korist žene koja je dobila kaznu za prebrzu vožnju nakon što je policajcu pokazala srednji prst smatrajući da su narušena njezina ustavna prava na slobodu izražavanja.

Debra Cruise-Gulyas 2017. zaustavljena je u Detroitu zbog manjeg prekršaja i policajac Matthew Minard napisao joj je kaznu, prenose američki mediji.

Nakon toga, ona mu je pokazala srednji prst i policajac ju je tada ponovno zaustavio i napisao joj novu kaznu za teži prijestup prekoračenja brzine.

Vraćaju lubanju koja krije tajnu čovječanstva

lubanja

Grad Kabwe u Zambiji četvrti je po veličini grad u državi. Nalazi se 140 km sjeverno od glavnog grada Lusake i leži na blizu 1200 metara nadmorske visine. Osnovan je 1902. godine kao rudarski grad, nakon što su tu pronađena nalazišta olova i cinka. Iz rudnika, udaljenog manje od kilometra od današnjeg centra grada, vadili su se srebro, mangan i teški metali u manjim količinama.

YouTube kreće u borbu protiv teorija urota, lažnih čudotvornih lijekova i "ravne Zemlje"

youtube

YouTube se u nekoliko navrata našao u medijima zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaj korisnicima.

Tako su djeca mogla vidjeti različite, za njih neprimjerene, snimke, a znalo se i u nizu znanstvenih videa pronaći i neke koji baš i nisu znanstveno točni ni utemeljeni.

Upravo zato iz YouTubea su najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja. Nedavno su najavili borbu protiv viralnih izazova i neprimjerenih "prankova", a sad će posebnu pozornost posvetiti videima koji balansiraju na granici povrede Pravila korištenja.

Tko je žena po kojoj će biti nazvan rover koji će na Marsu tražiti život?

en face

Ako sve pođe po planu, 2021. godine Rosalind Franklin spustit će se na Crveni planet kako bi tražila kemijske elemente koji bi upućivali na prijašnju ili sadašnju prisutnost života na Marsu.

Novi rover Europske svemirske agencije (ESA) nazvan je po slavnoj britanskoj kemičarki koja je pridonijela otkrivanju strukture DNK, no nije za života primila zasluženo priznanje za svoj rad.

Michael Jackson prikazan kao seksualni predator i čudovište

profil

Novi dokumentarac o Michaelu Jacksonu, Leaving Neverland, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu, a kritičari su ga proglasili "horor filmom".

U četverosatnom dokumentarcu izneseni su novi detalji optužbi za pedofiliju na račun kralja popa, a među njima je otkriveno da je dječake za seks nagrađivao nakitom.
Davao im je nakit kao nagradu za seksualni čin, a jednom dječaku je pripremio kompletno vjenčanje, sa zavjetima i dijamantnim prstenom, napisao je Patrick Ryan iz USA Today.

Suspendiran kineski znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

en face

Kineske vlasti suspendirale su daljnja znanstvena istraživanja znanstvenika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno "gnjusne prirode", piše državna novinska agencija Xinhua.

"Dno profesionalne etike"

Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike, rekao je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije.