Pravda

YouTube kreće u borbu protiv teorija urota, lažnih čudotvornih lijekova i "ravne Zemlje"

youtube

YouTube se u nekoliko navrata našao u medijima zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaj korisnicima.

Tako su djeca mogla vidjeti različite, za njih neprimjerene, snimke, a znalo se i u nizu znanstvenih videa pronaći i neke koji baš i nisu znanstveno točni ni utemeljeni.

Upravo zato iz YouTubea su najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja. Nedavno su najavili borbu protiv viralnih izazova i neprimjerenih "prankova", a sad će posebnu pozornost posvetiti videima koji balansiraju na granici povrede Pravila korištenja.

Tko je žena po kojoj će biti nazvan rover koji će na Marsu tražiti život?

en face

Ako sve pođe po planu, 2021. godine Rosalind Franklin spustit će se na Crveni planet kako bi tražila kemijske elemente koji bi upućivali na prijašnju ili sadašnju prisutnost života na Marsu.

Novi rover Europske svemirske agencije (ESA) nazvan je po slavnoj britanskoj kemičarki koja je pridonijela otkrivanju strukture DNK, no nije za života primila zasluženo priznanje za svoj rad.

Michael Jackson prikazan kao seksualni predator i čudovište

profil

Novi dokumentarac o Michaelu Jacksonu, Leaving Neverland, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu, a kritičari su ga proglasili "horor filmom".

U četverosatnom dokumentarcu izneseni su novi detalji optužbi za pedofiliju na račun kralja popa, a među njima je otkriveno da je dječake za seks nagrađivao nakitom.
Davao im je nakit kao nagradu za seksualni čin, a jednom dječaku je pripremio kompletno vjenčanje, sa zavjetima i dijamantnim prstenom, napisao je Patrick Ryan iz USA Today.

Suspendiran kineski znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

en face

Kineske vlasti suspendirale su daljnja znanstvena istraživanja znanstvenika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno "gnjusne prirode", piše državna novinska agencija Xinhua.

"Dno profesionalne etike"

Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike, rekao je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije.

U pogonima Samsunga 240 osoba teško obolilo, 80 ih preminulo

rukovanje

Tvrtka Samsung u petak se ispričala radnicima koji su dobili rak nakon što su radili u tvornici te korporacije, čime je završen nekoliko desetljeća dug spor.

Otac preminulog 22-godišnjeg radnika i supredsjednik tvrtke Kim Ki-nam potpisali su službenu nagodbu u Seulu pred drugim oštećenim radnicima.
Iskreno se ispričavamo radnicima koji su se razbolili i njihovim obiteljima, rekao je Ki-Nam.
Pogriješili smo u procjeni zdravstvenih rizika u našim tvornicama poluvodiča i LCD-a.

Zlatan Ibrahimović: U Švedskoj vlada tihi rasizam

švedski dres

Najbolji strijelac u povijesti švedske nogometne reprezentacije Zlatan Ibrahimović, koji od 2016. ne igra za nacionalnu momčad, iznenadio je javnost tvrdnjom da je cijelog života bio diskriminiran u Švedskoj te da nije imao isti status kao ostali.
Mogućnosti koje imaju neki Svensson ili Anderson ne može imati Ibrahimović ili bilo tko drugi drukčijeg podrijetla. Nikada nisam imao takve mogućnosti. Naprotiv, morao sam ih sam zaslužiti i uzeti, poručio je Ibrahimović, koji je za Švedsku zabio 62 gola u 116 utakmica.

U Kambodži prva presuda protiv Crvenih Kmera

instalacija

Dvojicu najviših pripadnika Crvenih Kmera koji su još živi, međunarodni UN-ov sud osudio je u petak na doživotni zatvor zbog genocida, što je prvi puta da se pojavila ta kvalifikacija za zločine u Kambodži, 40 godina nakon pada režima pod kojim je ubijeno oko 2 milijuna ljudi.

Sud je utvrdio da je počinjen genocid prema etničkim Vijetnamcima, muslimanima i drugim vjerskim manjinama, te da se njime htjelo uspostaviti ateističko i homogeno društvo, zatirući sve etničke, nacionalne, vjerske, rasne, klasne i kulturološke razlike.

​Sudbine najpoznatijih svjetskih hakera

isječak iz filma

Vjerojatno već znate da hakeri mogu biti "crni" i "bijeli" ovisno o tome jesu li zlonamjerni ili ne. Ono što možda niste znali iz svijeta hakiranja i krekiranja su nasumične zanimljivosti, poput one da postoji i unosno zanimanje zvano etički haker, ali i podatka da je čuveni "nigerijski princ" nedavno dolijao.

Ako zaobiđemo poznate hakerske skupine, poput Anonymousa i Guccifera 2.0, zanimljiva je ostavština najpoznatijih pojedinaca hakera dosad, jer su nam njihove sudbine već poznate:

Sud naložio ukidanje američkih sankcija Iranu

zastave

Najviši sud Ujedinjenih naroda u srijedu je naredio Sjedinjenim Državama ukinuti sankcije Iranu koje utječu na uvoz humanitarnih roba i proizvoda i službe povezane sa sigurnošću civilne avijacije.

Presude Međunarodnog suda pravde zakonski su obvezujuće, ali ostaje vidjeti hoće li im se administracija predsjednika Donalda Trumpa pokoriti.

Provizorne mjere

Trump je u svibnju pooštrio sankcije protiv Irana nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je osporio sankcije i podnio je pritužbu Međunarodnom sudu pravde.