Trendovi

Znanstvenici razvijaju DNK računalo

zavojnica

Računala su promijenila svijet i način na koji danas živimo. Uostalom, gotovo je nemoguće zamisliti život danas bez upotrebe računala. I dok se u javnosti raspravlja o kvantnim računalima kao sljedećem koraku u razvoju tih kompleksnih strojeva, znanstvenici rade na pomalo neobičnim računalima.

Naime, uspjeli su napraviti računalo koje se sastoji od DNK-a i može izvoditi matematičke izračune poput vađenja korijena iz brojeva.

Što nam to umjetna inteligencija sprema u 2020.?

dodir

U 2019. godini često smo pisali o umjetnoj inteligenciji - njenim dobrim i lošim stranama, ali i otkrićima koja bi mogla promijeniti način na koji doživljavamo umjetnu inteligenciju u budućnosti.

No, kad govorimo o budućnosti umjetne inteligencije, ne mislimo na onu za 50 ili 100 godina. S obzriom na to kako se brzo umjetna inteligencija razvija, budućnost u njenom smislu odnosi se već na sljedeću godinu.

Što je svijet ostavio iza sebe u proteklom desetljeću

palac dolje

Arapsko proljeće dovelo je do krvoprolića u Siriji, egzodusa izbjeglica i nasilja džihadista. Obamu je zamijenio Trump. London je odlučio napustiti EU. Mnogima u svijetu drugo desetljeće 21. stoljeća, premda je počelo s nadom u pravedniji svijet, završava okretom prema nacionalističkom populizmu.

Slijedi pregled nekih osoba i događaja koje su oblikovale proteklo desetljeće.

Trenutno je u svijetu čak 70 milijuna izbjeglica

izbjeglice

Broj izbjeglica u svijetu dosegao je rekordan broj od 70 milijuna, što je najviše od Drugog svjetskog rata, istaknuo je u nedjelju UN.

Ljudi bježe od ratova, progona i posljedica globalnog zagrijavanja, objavio je u priopćenju njemački ogranak UNHCR-a, dan uoči Svjetskog humanitarnog dana.

Humanitarna organizacija SOS Dječje selo objavila je da je prošle godine ubijeno ili ranjeno 12.000 djece, javlja Hina.

Tisuće su otete i unovačene za djecu vojnike, a stotine tisuća su ozbiljno traumatizirane, dodala je ta organizacija.

Brazil domaćin međunarodnog skupa krajnje desnice

en face

Brazil u listopadu organizira međunarodni skup ultrakonzervativnih pokreta, rekao je u četvrtak zastupnik Eduardo Bolsonaro, sin brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i mogući novi veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Desnica se organizira na međunarodnoj razini, objavio je zastupnik na Twitteru najavivši prvi takav skup u Brazilu u okviru Konzervativne konferencije za političko djelovanje (CPAC) koja se svake godine održava u Sjedinjenim Državama.

Ravnozemljaši traže rub Zemlje

spljoštena zemlja

Sve je veće društvo uvjerenih u teoriju kako je Zemlja zapravo ravna. Oni organiziraju konvencije, krstarenja, planiraju televizijske emisije, i buduće ekspedicije kako bi "razotkrili" istinu nama ostalima. Čak je i kontroverzni YouTuber Logan Paul nedavno rekao kako želi putovati na kraj Zemlje te da će objaviti dokumentarac imena "The Flat Earth: To the Edge and Back" koji bi uskoro mogao imati premijeru.

Rekordan broj robota

proizvodna traka

Američke tvrtke prošle su godine instalirale više robota nego ikad prije jer si sve jeftinije i fleksibilnije strojeve može priuštiti sve više poduzeća i jer se njihova namjena širi u sve više područja izvan njihovog tradicionalnog položaja u tvornicama automobila.

Lani je u SAD-u isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 posto više nego u 2017. godini, prema podacima koje je u četvrtak objavilo michigansko Udruženje za unapređivanje automatizacije.

Žene još uvijek bez 'muških' prava

poslovne žene

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine.

Istraživanje 'žene, posao i zakoni 2019.' uključuje indeks razlika u spolovima, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta.