Trendovi

Ravnozemljaši traže rub Zemlje

spljoštena zemlja

Sve je veće društvo uvjerenih u teoriju kako je Zemlja zapravo ravna. Oni organiziraju konvencije, krstarenja, planiraju televizijske emisije, i buduće ekspedicije kako bi "razotkrili" istinu nama ostalima. Čak je i kontroverzni YouTuber Logan Paul nedavno rekao kako želi putovati na kraj Zemlje te da će objaviti dokumentarac imena "The Flat Earth: To the Edge and Back" koji bi uskoro mogao imati premijeru.

Rekordan broj robota

proizvodna traka

Američke tvrtke prošle su godine instalirale više robota nego ikad prije jer si sve jeftinije i fleksibilnije strojeve može priuštiti sve više poduzeća i jer se njihova namjena širi u sve više područja izvan njihovog tradicionalnog položaja u tvornicama automobila.

Lani je u SAD-u isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 posto više nego u 2017. godini, prema podacima koje je u četvrtak objavilo michigansko Udruženje za unapređivanje automatizacije.

Žene još uvijek bez 'muških' prava

poslovne žene

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine.

Istraživanje 'žene, posao i zakoni 2019.' uključuje indeks razlika u spolovima, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta.

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu

bitcoin

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu, rekao je jedan od najvažnijih investitora u kripto-zajednici za CNBC tijekom rasprave u Davosu koja se fokusirala na budućnost temeljne tehnologije poznate kao blockchain.

Prema podacima iz Coinmarketcapa, kriptovalute imale su divlju 2018. godinu, s vrijednošću od preko 480 milijardi dolara koja je izbrisana s cijelog tržišta. Nakon što je postigao rekordnu razinu u 2017. godini, bitcoin, najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, dramatično je pala. Trgovao se na 3.571 dolar u srijedu.

Microsoft prije deset godina najavio kako će izgledati 2019.

zgrada

Microsoft je prije deset godina objavio futuristički nadahnuti kratki video uradak naslovljen "Microsoft u 2019." u kojem je pokušao predvidjeti u kojem će se smjeru, i koliko brzo, tehnologija razvijati u narednom desetljeću. Kako smo upravo zagazili u 2019. godinu red je da se prisjetimo ovih predviđanja i pogledamo koliko su bila točna.

Tisuće knjiga postaju javno dobro

na stolu

Prije gotovo stoljeća izdavač Alfred A. Knopf objavio je knjigu Prorok, pjesnika i slikara Halil Džubrana. Kako nije imao nekih velikih očekivanja od knjige, izdao je samo 1.500 primjeraka. No knjiga je doživjela ogroman uspjeh i prodana je u devet milijuna primjeraka samo u Sjevernoj Americi.

Do sada je izdavačka kuća koja još uvijek nosi ime tog izdavača imala i autorska prava za ovaj naslov. To će se izmijeniti 1. siječnja kada Prorok kao i niz drugih knjiga ulazi u javnu domenu.

Trendovi u 2019: Povećati će se moć žena

žena

Što možemo očekivati od tehnologije u godini koja je pred nama, pitaju se mnogi. Kako će energija, kultura, medicina, tehnologija, sigurnost, okoliš i mnogi drugih faktori utjecati na razvoj svijeta, i koji će među njima biti najvažniji?

To su samo neka od pitanja na koja su odgovor potražili novinari Wireda u svojoj opširnoj analizi godine koja je pred nama. Njihovi sugovornici, među kojima i Richard Branson, Wendy Hall i Mustafa Suleyman, kažu kako očekuju promjenu, kako očekuju da će se svijet promijeniti.