Izvršitelji

sluge i gospodari

Premijer Japana predložio Trumpa za Nobela, na zahtjev američke vlade!

prijetnja

Japanski premijer Shinzo Abe nominirao je prošle jeseni američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtjev američke vlade da to napravi, objavio je japanski list Asahi.

Izvješće o tome, koje je objavljeno u japanskom tisku, uslijedilo je nakon što je u petak Trump ustvrdio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Užasne ispovijesti silovanih časnih sestara

suze

Nakon što je papa Franjo prvi put javno priznao da su svećenici seksualno iskorištavali časne sestre, uz obećanje da će se pozabaviti problemom koji još uvijek postoji unutar Katoličke crkve, dvije bivše redovnice progovorile su o svojim traumatičnim iskustvima.

Žene koje su gostovale u radijskoj emisiji BBC-ja su pozdravile papino priznanje dodavši da je predugo postojala 'kultura tišine i prikrivanja unutar crkvene hijerarhije'.

Malo ledeno doba u 17. stoljeću je posljedica genocida?

ledenjak

Europski doseljenici na američko tlo ubili su 56 milijuna pripadnika autohtonih naroda tijekom sto godina u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procijenili su istraživači na University College iz Londona. Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi, navodi se u studiji.

Kako je hakirani mobitel doveo do likvidacije Jamala Khashoggija?

en face

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je brutalno likvidiran prije nekoliko mjeseci, mislio je da su poruke koje šalje svom prijatelju, saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu, skrivene. Dopisivali su se preko WhatsAppa, no unatoč tome te su poruke bile kompromitirane, baš kao i cijeli Abdulazizov mobitel koji je čini se bio zaražen virusom Pegasus koji je smišljen da bi špijunirao korisnike.

Google može nastaviti koristiti tehnologiju prepoznavanja lica

lica

Američki savezni sudac je odbacio tužbu u kojoj se navodi da je Googleova uporaba tehnologije prepoznavanja lica prekršila prava privatnosti korisnika, dopuštajući tehnološkom divu nastaviti skenirati i pohranjivati njihove biometrijske podatke.

Tužba podnesena 2016., navodi kako je Google prekršio zakon države Illinois tako što je prikupio biometrijske podatke - biološki jedinstvene za korisnike - bez njihovog pristanka. Podaci su prikupljeni iz njihovih slika pohranjenih u Google fotografijama.

Gdje je Kinez koji je stvorio GMO bebe?

en face

Prema pisanju kineskih medija, već nekoliko dana javnosti nije poznato gdje se nalazi genetičar He Jianku koji je navodno stvorio prve genetski modificirane bebe.

Neki lokalni mediji izašli su s informacijama kako je znanstvenik u kućnom pritvoru na sveučilištu u Shenzenu. He Jianku zaposlenik je tog sveučilišta, no ranije je bilo objavljeno kako je on na dopustu od veljače ove godine.

U posljednjih 12 godina 250.000 ubijenih u Meksiku

groblje

U Meksiku je tijekom posljednjih 12 godina ubijeno oko 250.000 osoba, a više od 37.000 je nestalo.

Prema navodima lista The Wall Street Journal, od 2006. godine do danas u toj zemlji je ubijeno oko 250.000 ljudi, koji su stradali kao rezultat ubojstava i sukoba između narko-bandi.

Prema istom izvoru, od tog broja gotovo 150.000 je ubijeno u sukobima između narko-bandi.

U istom vremenu je nestalo oko 37.000 osoba, a pretpostavlja se da su mrtve.