Despoti

Mianmar oslobađa više od 9.000 zatvorenika

otvaranje vrata ćelije

Mianmar je danas počeo oslobađati više od 9.000 zatvorenika iz zatvora, nakon što je predsjednik države objavio amnestiju prvog dana tradicionalne budističke Nove godine.

Predsjednik Win Myint priopćio je da je 9.353 zatvorenika, među kojima 16 stranaca, dat oprost kao gesta dobre volje za mianmarsku Novu godinu, radi mira i dobrobiti našeg naroda, uzimajući u obzir humanitarne brige. Vlasti nastavljaju razmatrati oslobađanje preostalih zatvorenike kojima bi trebao biti objavljen oprost, navodi on u izjavi na Facebooku.

Zbog prosvjeda protiv nošenja hidžaba osuđena na godinu zatvora

prosvjed

Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan. Osuđena je na godinu dana zatvora zbog "korupcije i razvrata".

Godina dana zatvora Iranki koja je prosvjedovala protiv nošenja hidžaba Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan.

Skandal, kršenje međunarodnog prava i težak udarac neovisnom novinarstvu

uhićenje

Edwards Snowden, bivši stažista u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je objavio povjerljive informacije o američkim programima nadzora, izjavio je da je uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea udarac za slobodu medija.
Slike ekvadorskog veleposlanika kako poziva britansku tajnu policiju u veleposlanstvo da iz nje silom izvuče izdavača - dopadalo vam se to ili ne - nagrađivanog novinarstva, završit će u povijesnim knjigama - piše Snowden u tweetu.

Assangea izbacuju iz ekvadorskog veleposlanstva

en face

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će u sljedećim satima ili danima izbačen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, poručila je u petak ta organizacija na Twitteru.
Visoko pozicionirani izvor iz Ekvadora rekao je WikiLeaksu da će Julian Assange biti izbačen u 'par sati ili dana', a kao izgovor iskoristit će se skandal #INAPapers. Već postoji dogovor s Velikom Britanijom oko njegova uhićenja, stoji u objavi.

Trumpova Amerika: 'Španjolski je jezik kućnih pomoćnica, vrtlara i dadilja'

Trumpovci

U Sjedinjenim Državama službeni jezik ne postoji. Ljudi mogu govoriti jezikom kojim žele.

Kada je početkom 2017. Donald Trump preuzeo dužnost američkog predsjednika među prvim potezima bilo mu je uklanjanje španjolskog jezika sa službenih stranica Bijele kuće.

Sad, dvije godine poslije, predsjednik Trump ratuje protiv Kongresa koji odbija financirati gradnju zida duž granice s Meksikom kojim želi ispuniti svoje izborno obećanje - stati na kraj nezakonitom useljavanju iz hispanofone Latinske Amerike.

Erdogan optužio prosvjednice za uvredu islama

prijetnja

Nekoliko tisuća žena okupilo se u petak navečer u središtu Istanbula na prosvjedu u povodu Međunarodnog dana žena, no policija ih je rastjerala suzavcem.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je sudionice prosvjednog skupa održanog na Međunarodni dan žena u središtu Istanbula - da su nanijele uvredu islamu jer su ismijale poziv na molitvu s obližnje džamije.

'Izrael nije država svih svojih građana nego samo Židova'

govor

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, usred kampanje za izbore 9. travnja, izjavio da Izrael nije država-nacija svih svojih građana, već isključivo židovskoga naroda, pri čemu je isključio arapsku populaciju koja živi u toj zemlji.

Netanyahu je to napisao u nedjelju na svojem profilu Instagram reagirajući na polemiku nastalu nakon izjave glumice Rotem Selah.

Trump optužuje New York Times da je 'neprijatelj naroda'

napuhan

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je nazvao New York Times "neprijateljem naroda", nakon članka u kojem ga se optužuje za uplitanje u pravosuđe, a vlasnik dnevnog lista je brzo reagirao i tu izjavu nazvao "opasnom".

Informacije New York Timesa su lažne, napisao je na Twitteru američki predsjednik. Oni su pravi NEPRIJATELJ NARODA, dodao je koristeći izraz kojim je ranije već napadao nekoliko američkih medija.

Turska uhitila više od 700 osumnjičenih zbog "povezanosti s Gulenom"

čita

Najmanje 729 osoba osumnjičenih za veze s klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da je pokrenuo neuspjeli državni udar u srpnju 2016., uhićeno je u utorak diljem Turske, objavilo je državno odvjetništvo u Ankari.
Uhićeno je 729 osoba, objavilo je odvjetništvo koje je tijekom jutra poslalo lokalnim vlastima 75 od 81 turske pokrajine imena 1112 osoba osumnjičenih za veze s Gulenovim bratstvom.

Khashoggijevo ubojstvo planirali i počinili saudijski državni dužnosnici

plakati

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih nacroda Agnès Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubojstvu Jammala Khashoggija u Istanbulu, izjavila je u četvrtak kako dokazi upućuju na to da je saudijski novinar i kolumnist Washington Posta žrtva brutalnog ubojstva s predumišljajem koje su planirali i počinili dužnosnici države Saudijske Arabije.

Callamard je rekla da je njen tročlani tim imao pristup dijelovima "jezivog audiomaterijala" do kojeg su došle turske obavještajne agencije.