Despoti

Vlade protiv Facebookove enkripcije

antene

Američko Ministarstvo pravosuđa danas će Facebooku uputiti otvoreno pismo, koje će supotpisati i predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a čija će svrha biti apelirati na ovu društvenu mrežu da razmisli o korištenju end-to-end enkripcije u svojim aplikacijama za razmjenu poruka.

Facebookov plan da snažnu enkripciju koristi u svim svojim aplikacijama (koje bi jednom u budućnosti trebale biti i spojene) zabrinuo je vlasti - ne sviđa im se, naime pristup u kojem Facebook daje prioritet privatnosti i stavlja ga iznad potreba javne sigurnosti.

Turski znanstvenik ide u zatvor zbog objave zašto građani dobivaju rak

en face

Turski prehrambeni inženjer i aktivist za ljudska prava osuđen je prošloga tjedna na 15 mjeseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljenja od raka u zapadnoj Turskoj.

Bülent Şık, bivši zamjenik direktora Centra za sigurnost hrane i poljoprivrednog istraživanja na Sveučilištu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u travnju 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama.

Skandal potresa Levi's, Wrangler i Lee: Seks za povišicu

zadnjice

Seksualni skandal potresao je modnu industriju nakon što je na vidjelo izašla istina o događajima u tvornicama traperica u Južnoj Africi.

Tri tvornice trapera u južnoafričkom gradu Lesoto, u vlasništvu kompanije Nien Hsing Textile Co. isporučuju traperice na američko tržište za poznate brendove poput Levi Straussa, Wranglera i Lee-ja našle su se usred skandala nakon što je objavljen izvještaj američke organizacije Workers Rights Consortium.

Trump naložio američkim tvrtkama napuštanje Kine

ispred zastave

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak kako je naložio američkim tvrtkama napuštanje Kine, nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Trump je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak.

Za veliki požar u Amazonu brazilski predsjednik optužio NVO

šuma u plamenu

Ekstremno desničarski predsjednika Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete".

To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih 'NVO-ovaca' da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat, rekao je Bolsonaro novinarima.

Sud oduzima dijete roditeljima zbog prosvjeda u Moskvi

Moskovski ombudsman za prava djece i druge javne osobe reagirali su sa zgražanjem na potez ruskog državnog tužitelja da oduzme jednogodišnjeg dječaka od njegovih roditelja jer su ga navodno odveli na nedopušteni prosvjed.

Tužitelji tvrde da su Dmitri i Olga Prokazov ugrozili dječaka vodeći ga na prosvjedni skup 27. srpnja koji je rastjerala policija i da su ga predali drugom čovjeku koji je sada tražen pod optužbama za organiziciju masovnih nemira.

Zastrašujući novi detalji Khashogijevog umorstva

mahanje

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošlog listopada, osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju izvršiti, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?, upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvješću posebne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

SAD od tražitelja viza traži pristup profilima na društvenim mrežama

ured

Američki State department odsad traži od skoro svakog podnositelja zahtjeva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije adrese elektroničke pošte i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog "screeninga" potencijalnih imigranata i posjetitelja u SAD-u.

U Velikoj Britaniji kazne do 2.800 eura za plakanje u vlastitom domu

žena

Prema pravilima za zaštitu kvalitete života ljudi u Velikoj Britaniji osobe koje budu uhvaćene kako plaču u vlastitom domu mogle bi se suočiti s nevjerojatno velikom novčanom kaznom.

I ne samo za plakanje već i za svađanje, pomjeranje namještaja, lupanje po zidovima. Ukoliko vas susjedi prijave za ova djela kazne za prekršaj kreću se u rasponu od 113 eura do 2.800 eura.

Ova pravila nalaze se u Zakonu o socijalnom ponašanju, kriminalu i radu policije iz 2014. godine koji je uveden kada je Theresa May bila državna tajnica.

Google šokirao svijet - prekida dio poslovanja s Huaweijem!

mobitel

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. prekida dio poslovanja s kineskim proizođačem mobitela Huaweijem! Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD - Kina.

Još uvijek nije došlo do potpunog prekida poslovanja, no to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže vrijeme nalazi na udaru američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pojedinosti o određenim uslugama još uvijek se raspravljaju unutar Googlea.