Despoti

Turska uhitila više od 700 osumnjičenih zbog "povezanosti s Gulenom"

čita

Najmanje 729 osoba osumnjičenih za veze s klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da je pokrenuo neuspjeli državni udar u srpnju 2016., uhićeno je u utorak diljem Turske, objavilo je državno odvjetništvo u Ankari.
Uhićeno je 729 osoba, objavilo je odvjetništvo koje je tijekom jutra poslalo lokalnim vlastima 75 od 81 turske pokrajine imena 1112 osoba osumnjičenih za veze s Gulenovim bratstvom.

Khashoggijevo ubojstvo planirali i počinili saudijski državni dužnosnici

plakati

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih nacroda Agnès Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubojstvu Jammala Khashoggija u Istanbulu, izjavila je u četvrtak kako dokazi upućuju na to da je saudijski novinar i kolumnist Washington Posta žrtva brutalnog ubojstva s predumišljajem koje su planirali i počinili dužnosnici države Saudijske Arabije.

Callamard je rekla da je njen tročlani tim imao pristup dijelovima "jezivog audiomaterijala" do kojeg su došle turske obavještajne agencije.

Tinejdžeri brutalno kažnjeni zbog grljenja u javnosti

plač

Dvoje je tinejdžera dobilo po 17 udaraca bičem nakon što su proveli nekoliko mjeseci u zatvoru, a sve zbog toga što su uhvaćeni kako se grle na javnom mjestu u indonezijskoj provinciji Aceh.

Studentica ženskog sveučilišta (18) i njezin dečko (18) kažnjeni su zbog strogog šerijatskog zakona koji zabranjuje iskazivanja nježnosti u javnosti.

Par je doveden na pozornicu ispred džamije u glavnom gradu provincije Banda Aceh, a onda su ih po leđima izudarali bambusovim štapom. Ispred džamije se okupilo stotine ljudi kako bi gledali izvršenje kazne.

TV voditelja osudili na zatvor jer je intervjuirao gay muškarca

en face

Egipatski TV voditelj osuđen je na godinu dana teškog rada jer je prošle godine intervjuirao - homoseksualca.

Prekršajni sud u Gizi također je novčano kaznio Mohameda al-Ghietyja. Mora platiti i novčanu kaznu zbog 'promocije homoseksualizma' na svojoj privatnoj televiziji LTC. Nakon izlaska iz zatvora Ghiety također godinu dana mora biti pod nadzorom.

Hrvatska se obračunava s Internetom

za računalom

Porezna uprava u Hrvatskoj od početka godine može blokirati bilo koju stranicu na Internetu za koju procijeni da je "štetna za društvenu zajednicu".

Odvjetnik Vlaho Hrdalo kaže kako se Hrvatska ovakvim zakonskim rješenjem svrstala uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana.

Hrdalo smatra kako ovakav zakon daje prevelike ovlasti Poreznoj upravi, odnosno da se može iskoristiti protiv osobe za koju prethodno nije pravosnažno utvrđeno da je počinila neko kažnjivo djelo.

U 2018. godini ubijeno 94 novinara

en face

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) objavila je u ponedjeljak kako je u 2018. godini ubijeno 94 novinara i medijskih djelatnika, što je porast u odnosu na 82 smrti u 2017., koji govori kako je preokrenut trend opadanja nasilnih smrti novinara koji je vladao prethodne tri godine.

Među žrtvama su 84 novinara, snimatelja i tehničara kao i pomoćnog osoblja poput vozača i zaštitara. Ubijani su ciljano, zahvaćeni razmjenom vatre ili kao žrtve bombaških napada.

Šest od ukupnog broja žrtava su žene.

Turska suspendirala televizijske emisije zbog kritiziranja Erdogana

prijetnja

Turska agencija za elektroničke medije RTUK suspendirala je dva televizijska programa zbog kritiziranja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenio je list Hurriyet u četvrtak.

Talk show televizije Halk, koja kritizira tursku vlast, suspendiran je pet puta, dok se dnevnik na Fox TV-u neće emitirati tri dana, citirao je Hurriyet odluku RTUK-a donesenu u srijedu.

Obe će televizije morati platiti novčanu kaznu.

Rekordan broj novinara u zatvoru

uhićenje

Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svojeg posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mjanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Zaključno s prvim prosincem u svijetu je bio zatočen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvješću Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Treću godinu zaredom, više od polovice njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje su vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.