Despoti

Agent FBI-a koji je kritizirao Trumpa dobio otkaz

svjedočenje

Peter Strzok, agent koji se našao pod pritiskom republikanaca zbog slanja poruka koje su ocrnjivale Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje, otpušten je iz FBI-ja prošlog petka, rekao je njegov odvjetnik u ponedjeljak.

Strzok je treći visoko rangirani dužnosnik FBI-ja koji je otpušten za Trumpove administracije, uključujući i bivšeg šefa Jamesa Comeya.

Aitan Goelman, Strzokov odvjetnik, izjavio je kako je zamjenik ravnatelja FBI-ja David Bowdich donio odluku o otpuštanju njegova klijenta.

Saudijci tvrde kako je bombardiranje autobusa s djecom bilo opravdano

ostatci

Zračni napad saudijske vojne koalicije na sjeverni Jemen u kojem je poginulo 43 ljudi "opravdana je vojna akcija" u kojoj su meta bili militanti koji su dan prije gađali Saudijsku Arabiju, objavili su iz saveza.
Koalicija će poduzeti sve mjere protiv kriminala i terorizma proiranskih Huti militanata, poput novačenja djece i njihovog iskorištavanja kao alata i štita za terorističko djelovanje, rekao je glasnogovornik saudijske koalicije Turki al-Malki u izjavi koju prenosi saudijska novinska agencija.

Članovi Pussy Riota uhićeni odmah po izlasku iz zatvora

uhićenje

Članovi Pussy Riota - Pyotr Verzilov, Nika Nikulshina, Olga Kurachyova i Olga Pakhtusova ponovno su uhićeni nakon što su pušteni iz zatvora.

U zatvoru su proveli 15 dana zbog utrčavanja na teren tijekom finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i protuzakonitog nošenja policijskih uniformi.

Kao što se vidi na snimku koji je objavio "The Guardian" članovi Pussy Riota uhićeni su odmah nakon izlaska iz zatvora.

​Iz zatvora puštena tinejdžerica koja je postala simbol palestinskog otpora

prosvjedi

Palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi, koja je postala simbol palestinskog otpora nakon što je objavljena snimka na kojoj se vidi kako udara izraelske vojnike, puštena je u nedjelju iz zatvora nakon što je odslužila skoro osam mjeseci kazne, objavili su zatvorski dužnosnici.

Glasnogovornik izraelskih zatvora Assaf Librati priopćio je da su Tamimi (17) i njezina majka Nariman, koja je također bila u zatvoru zbog tog incidenta, puštene i odvedene na Zapadnu obalu.

Preminuo jedan od posljednjih svjedoka Staljinovih "gulaga"

zatvorska

Jedan od posljednjih svjedoka Staljinovih radnih logora - "gulaga", Vasilij Kovaljov, preminuo je na istoku Rusije u 89. godini. Preživio je kaznene ćelije i premlaćivanja u zatvorskom sistemu gulaga tadašnjeg SSSR.

Kada je pokušao pobjeći 1954. godine, proveo je pet mjeseci krijući se u ledenom rudniku sa još dva zatvorenika.

Kovaljov je 1950. godine, kada je imao 20 godina, proglašen krivim za antisovjetsku sabotažu.

Stara sablja koju je koristio za sjeckanje povrća bila je dovoljna za osudu kao i milijuni drugih žrtava staljinističkog terora.

Ekvador razmišlja o povlačenju azila Julianu Assangeu

brada

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i izbacivanju iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept.

Hebrejski postaje jedini službeni jezik u Izraelu, arapski degradiran

prijetnja

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao "državu-naciju židovskog naroda", u okviru kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

Tim se tekstom usvojenim sa 62 glasa za i 55 protiv određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa".

​Saudijska Arabija zabranjuje brojne video igre

konzola

Saudijska Arabija priopćila je u ponedjeljak kako zabranjuje dugačku listu popularnih video igara nakon što su se pojavili navodi da je dvoje djece izvršilo samoubojstvo jer su na to bili ohrabreni u online igri.

Ukupno će biti zabranjeno 47 igara, među kojima su "Grand Theft Auto V", "Assassin's Creed 2" i "Witcher", zbog nenaznačenih kršenja pravila i propisa.

Na modnoj reviji u Saudijskoj Arabiji dronovi zamijenili manekenke

Prvi tjedan mode koji se u Saudijskoj Arabiji održao se još početkom godine, ponovno je postao aktualan zahvaljujući snimci koja se pojavila na Twitteru.

Naime, kako u ovoj zatvorenoj državi žene nemaju gotovo nikakva prava, njih su na pisti zamijenili ni manje ni više nego dronovi.

Leteće "manekenke" tako su predstavile najnovije haljine mnogih velikih imena poput Dolce&Gabanne leteći po dvorani luksuznog hotela Hilton u Jeddahu.