Despoti

Njemačka i Francuska uz Trumpa protiv digitalne oligarhije

za govornicom

Kancelarka smatra problematičnim potpuno ukidanje računa izabranog predsjednika [Donalda Trumpa], rekao je Steffen Seibert, glavni glasnogovornik njemačke šefice vlade Angele Merkel, na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu. U prava poput slobode govora može se zadirati, ali po zakonu i unutar okvira definiranog zakondavnim sustavaom, a ne prema korporativnoj odluci, dodao je Seibert.

Novinarki koja je izvještavala o koroni četiri godine zatvora

en face

Bivša pravnica i sada nezavisna novinarka Zhang Zhan osuđena je na četiri godine zatvora jer je izvještavala u jeku početnog izbijanja koronavirusa u kineskom Wuhanu i time doprinijela, kako smatraju vlasti širenju panike i izazivanju svađa.

Ona je u veljači doputovala u Wuhan kako bi izvještavala o izbijanju i širenju virusa, a to je bilo upravo u vrijeme kada su vlasti pokušavale obuzdati utjecaj privatnih i državnih medija.

Turski udar na civilno društvo

prijetnja

Turski parlament donio je kontroverzni zakon koji regulira organizacije civilnog društva. Za njega je glasala većina zastupnika u Ankari na sjednici u subotu navečer.

Skupine za ljudska prava kritiziraju zakon ističući da bi se zakonom moglo kršiti pravo na slobodu udruživanja.

Nacrt zakona mogao bi "samovoljno ograničiti aktivnosti nevladinih organizacija", upozorio je ranije Human Rights Watch (HRW).

Predsjednik otkrio divovski spomenik najdražem psu

spomenik

Lider Turkmenistana Gurbanguly Berdymukhamedov ispunio je obećanje odavanja počasti psu rase poznate kao alabay (srednjoazijski ovčar), i otkrio statuu posvećenu svojoj omiljenoj životinji.

Na državnoj televiziji, emitirano je izvješće o otvaranju nove stambene četvrti u Ašhabadu, predsjednik je tim povodom otkrio i zlatnu statuu psa.

Novinari državne novinske agencije Turkmenistana pišu kako statua od šest metara predstavlja simbol "dostojanstva i samopouzdanja" ove pasmine.

Kim Jong-un cijelom naselju provjerava rukopis zbog spornog grafita

mahanje

Čitavo jedno naselje u provinciji Unsan u Sjevernoj Koreji moralo je proći kroz nevjerojatnu provjeru jer su vlasti željele otkriti tko stoji iza grafita u kojem se kritizira režim Kim Jong-una.
Dolje sa članovima partije koji žive dobro tako što iskorištavaju ljude - glasio je grafit.

Istražitelji su mještanima provjerali rukopis, a djeca i odrasli su morali da se potpisuju i lijevom i desnom rukom.

Vlasti vjeruju da je ovo izravna kritika na račun lidera Kim Jong-una, jer se bliži obilježavanje 75 godina od osnivanja vladajuće Radničke partije.

SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije

komedijaš

Sjedinjene Države službeno su obavijestile glavnog tajnika UN-a da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki dužnosnik američke vlade u utorak.

Senator Bob Menendez, demokrat iz Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu, rekao je ranije da je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Kongres o povlačenju.

Trump će pokret "Antifa" proglasiti terorističkom organizacijom

prosvjednici

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

Sjedinjene Države će (pokret) Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija, napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge "ekstremiste" za nerede tijekom prosvjeda zbog pogibije 46-godišnjeg crnca za koju su odgovorni bijeli policajci.