Despoti

SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije

komedijaš

Sjedinjene Države službeno su obavijestile glavnog tajnika UN-a da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki dužnosnik američke vlade u utorak.

Senator Bob Menendez, demokrat iz Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu, rekao je ranije da je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Kongres o povlačenju.

Trump će pokret "Antifa" proglasiti terorističkom organizacijom

prosvjednici

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

Sjedinjene Države će (pokret) Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija, napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge "ekstremiste" za nerede tijekom prosvjeda zbog pogibije 46-godišnjeg crnca za koju su odgovorni bijeli policajci.

Saudijci uhitili tri viša člana kaljevske obitelji, među njima kraljev brat

kralj

Tri viša člana kraljevske obitelji Saudijske Arabije, uključujući kraljevog brata, uhićeni su iz zasad nepoznatih razloga.

Dvojica muškaraca bili su među najuticajnijim ličnostima u Kraljevini.
Uhićenja su uslijedila u vrijeme kada prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokušava učvrstiti svoju vlast.

U 2017. godini deseci saudijskih kraljevskih osoba, ministara i gospodarstvenika pritvoreni su u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, nakon što je prijestolonasljednik naredio njihova uhićenja.

Hoće li mučenje Juliana Assangea trajati do njegove smrti?

privođenje

Više od 100 liječnika optužilo je Britaniju da onemogućava potrebnu zdravstvenu skrb zatočenom utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu te da dopušta tretman za koji je predstavnik UN-a rekao da graniči s mučenjem.

Liječnici su zatražili od Londona da zaustavi "psihološko maltretiranje i medicinsko zanemarivanje Assangea.. prije nego bude kasno".

Ruski antifašisti osuđeni na dugogodišnje kazne kao teroristi

sudnica

Ruski sud osudio je sedam antifašističkih i anarhističkih aktivista u kontroverznom suđenju za domaći terorizam. Osuđeni aktivisti dobili su kazne od šest do 18 godina u kažnjeničkim kolonijama.

Optuženi su da su osnovali terorističku organizaciju zvanu Set, što je ruska riječ koja se može prevesti kao Mreža, te da su planirali izvršiti napade u Rusiji i srušiti vladu. Također su optuženi za niz kaznenih djela vezanih za drogu i oružje.

Oko dvjesto Saudijaca nedavno uhićeno zbog "nemorala"

saudijci

Više od 200 osoba uhićeno je proteklih dana u Saudijskoj Arabiji zbog "nepriličnosti" i "uznemiravanja", tijekom prve akcije te vrste nakon ublažavanja društvenih normi u toj ultrakonzervativnoj kraljevini.

Tijekom ovog tjedna je oko 120 muškaraca i žena uhićeno zbog "nepriličnog odijevanja", otkrila je rijadska policija u nizu objava na Twitteru od utorka. Dodala je kako je uhićenima izrečena kazna, no ne otkrivši kakva. Uhićeno je i 88 drugih zbog "uznemiravanja".

Tursko ukidanje Wikipedije je kršenje sloboda

ilustracija

Najviši turski sud u četvrtak je presudio u korist Wikipedije, rekavši kako dvogodišnja zabrana na ulazak u ovu web stranicu, koju je turska vlada uvela, predstavlja kršenje slobode izražavanja, javila je državna novinska agencija.

Turska je u travnju 2017. blokirala Wikipediju, optužujući je da je dio "kampanje za podrivanje imidža" te zemlje, nakon što je web stranica odbila ukloniti sadržaj koji je navodno prikazao Tursku kao da podržava Islamsku državu i druge terorističke organizacije.

Presuda u slučaju ubojstva Khashoggija prikriva istinu

en face

Amnesty International (AI) presudu saudijskog suda o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.

Lynn Maalouf, direktorica odjela za istraživanja na Bliskom istoku pri Amnesty International, kritizirala je presudu o ubojstvu Khashoggija kojom se pet osoba osuđuje na smrtnu, a tri osobe na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine.