Despoti

Sud oduzima dijete roditeljima zbog prosvjeda u Moskvi

Moskovski ombudsman za prava djece i druge javne osobe reagirali su sa zgražanjem na potez ruskog državnog tužitelja da oduzme jednogodišnjeg dječaka od njegovih roditelja jer su ga navodno odveli na nedopušteni prosvjed.

Tužitelji tvrde da su Dmitri i Olga Prokazov ugrozili dječaka vodeći ga na prosvjedni skup 27. srpnja koji je rastjerala policija i da su ga predali drugom čovjeku koji je sada tražen pod optužbama za organiziciju masovnih nemira.

Zastrašujući novi detalji Khashogijevog umorstva

mahanje

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošlog listopada, osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju izvršiti, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?, upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvješću posebne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

SAD od tražitelja viza traži pristup profilima na društvenim mrežama

ured

Američki State department odsad traži od skoro svakog podnositelja zahtjeva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije adrese elektroničke pošte i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog "screeninga" potencijalnih imigranata i posjetitelja u SAD-u.

U Velikoj Britaniji kazne do 2.800 eura za plakanje u vlastitom domu

žena

Prema pravilima za zaštitu kvalitete života ljudi u Velikoj Britaniji osobe koje budu uhvaćene kako plaču u vlastitom domu mogle bi se suočiti s nevjerojatno velikom novčanom kaznom.

I ne samo za plakanje već i za svađanje, pomjeranje namještaja, lupanje po zidovima. Ukoliko vas susjedi prijave za ova djela kazne za prekršaj kreću se u rasponu od 113 eura do 2.800 eura.

Ova pravila nalaze se u Zakonu o socijalnom ponašanju, kriminalu i radu policije iz 2014. godine koji je uveden kada je Theresa May bila državna tajnica.

Google šokirao svijet - prekida dio poslovanja s Huaweijem!

mobitel

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. prekida dio poslovanja s kineskim proizođačem mobitela Huaweijem! Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD - Kina.

Još uvijek nije došlo do potpunog prekida poslovanja, no to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže vrijeme nalazi na udaru američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pojedinosti o određenim uslugama još uvijek se raspravljaju unutar Googlea.

Zviždačica Wikileaksa puštena iz zatvora nakon dva mjeseca

izjava

Bivša američka vojna analitičarka Chelsea Manning, koja je provela u pritvoru dva mjeseca zbog odbijanja svjedočenja protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, u četvrtak je izašla na slobodu, ali bi se u zatvoru ponovo mogla naći od sljedećeg tjedna, objavila je njezina skupina za potporu.

Manning je završila u pritvoru 8. ožujka nakon što je odbila svjedočiti pred velikom porotom koja je bila zadužena za istragu o Assangeu, kojemu je 2010. proslijedila golemu količinu povjerljivih dokumenata.

Assange: Uradio sam jedino što sam mogao

stisnuta šaka

Osnivač Wikileaksa Julian Assange, koga je u srijedu sud u Londonu osudio na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjetne slobode, ispričao se svima koji smatraju da im nije ukazao poštovanje, ističući da to nije bila njegova namjera.

Assange je u pismu, koje je pročitano pred sudom, naveo da se u jednom trenutku "borio s teškim okolnostima".

Uradio sam ono za što sam u tom trenutku mislio da je najbolje ili možda jedino što sam mogao uraditi, naveo je Assange.

Bruneji uveli smrtnu kaznu za preljub

salutiranje

Nakon godina odgađanja, Bruneji su uveli brutalnu formu šerijatskog zakona, sa smrtnom kaznom za preljub i homoseksualni odnos, s odsijecanjem ruke za krađu.

Vijest o drastičnim kaznama u naftom bogatoj državici sa 400.000 stanovnika na tropskom otoku Borneu šokirala je svijet, zvijezde poput Georgea Clooneyja i Eltona Johna pozivaju na bojkot hotela u vlasništvu sultanata.

Bruneji su prva zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja na nacionalnoj razini uvodi šerijat odlukom sultana Hasana Bolkiaha.

Mianmar oslobađa više od 9.000 zatvorenika

otvaranje vrata ćelije

Mianmar je danas počeo oslobađati više od 9.000 zatvorenika iz zatvora, nakon što je predsjednik države objavio amnestiju prvog dana tradicionalne budističke Nove godine.

Predsjednik Win Myint priopćio je da je 9.353 zatvorenika, među kojima 16 stranaca, dat oprost kao gesta dobre volje za mianmarsku Novu godinu, radi mira i dobrobiti našeg naroda, uzimajući u obzir humanitarne brige. Vlasti nastavljaju razmatrati oslobađanje preostalih zatvorenike kojima bi trebao biti objavljen oprost, navodi on u izjavi na Facebooku.

Zbog prosvjeda protiv nošenja hidžaba osuđena na godinu zatvora

prosvjed

Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan. Osuđena je na godinu dana zatvora zbog "korupcije i razvrata".

Godina dana zatvora Iranki koja je prosvjedovala protiv nošenja hidžaba Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan.