Despoti

Saudijci uhitili tri viša člana kaljevske obitelji, među njima kraljev brat

kralj

Tri viša člana kraljevske obitelji Saudijske Arabije, uključujući kraljevog brata, uhićeni su iz zasad nepoznatih razloga.

Dvojica muškaraca bili su među najuticajnijim ličnostima u Kraljevini.
Uhićenja su uslijedila u vrijeme kada prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokušava učvrstiti svoju vlast.

U 2017. godini deseci saudijskih kraljevskih osoba, ministara i gospodarstvenika pritvoreni su u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, nakon što je prijestolonasljednik naredio njihova uhićenja.

Ruski antifašisti osuđeni na dugogodišnje kazne kao teroristi

sudnica

Ruski sud osudio je sedam antifašističkih i anarhističkih aktivista u kontroverznom suđenju za domaći terorizam. Osuđeni aktivisti dobili su kazne od šest do 18 godina u kažnjeničkim kolonijama.

Optuženi su da su osnovali terorističku organizaciju zvanu Set, što je ruska riječ koja se može prevesti kao Mreža, te da su planirali izvršiti napade u Rusiji i srušiti vladu. Također su optuženi za niz kaznenih djela vezanih za drogu i oružje.

Oko dvjesto Saudijaca nedavno uhićeno zbog "nemorala"

saudijci

Više od 200 osoba uhićeno je proteklih dana u Saudijskoj Arabiji zbog "nepriličnosti" i "uznemiravanja", tijekom prve akcije te vrste nakon ublažavanja društvenih normi u toj ultrakonzervativnoj kraljevini.

Tijekom ovog tjedna je oko 120 muškaraca i žena uhićeno zbog "nepriličnog odijevanja", otkrila je rijadska policija u nizu objava na Twitteru od utorka. Dodala je kako je uhićenima izrečena kazna, no ne otkrivši kakva. Uhićeno je i 88 drugih zbog "uznemiravanja".

Tursko ukidanje Wikipedije je kršenje sloboda

ilustracija

Najviši turski sud u četvrtak je presudio u korist Wikipedije, rekavši kako dvogodišnja zabrana na ulazak u ovu web stranicu, koju je turska vlada uvela, predstavlja kršenje slobode izražavanja, javila je državna novinska agencija.

Turska je u travnju 2017. blokirala Wikipediju, optužujući je da je dio "kampanje za podrivanje imidža" te zemlje, nakon što je web stranica odbila ukloniti sadržaj koji je navodno prikazao Tursku kao da podržava Islamsku državu i druge terorističke organizacije.

Presuda u slučaju ubojstva Khashoggija prikriva istinu

en face

Amnesty International (AI) presudu saudijskog suda o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.

Lynn Maalouf, direktorica odjela za istraživanja na Bliskom istoku pri Amnesty International, kritizirala je presudu o ubojstvu Khashoggija kojom se pet osoba osuđuje na smrtnu, a tri osobe na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine.

SAD ima najveću stopu djece u pritvoru

molitva

SAD ima najveću stopu djece u zatvorima u svijetu, uključujući više od 100.000 djece u imigracijskom pritvoru što je kršenje međunarodnog prava, kazao je u ponedjeljak autor istraživanja UN-a.

U svijetu se više od sedam milijuna ljudi mlađih od 18 godina nalazi u zatvorima i policijskom pritvoru, uključujući 330.000 u imigracijskom pritvoru, rekao je neovisni stručnjak Manfred Nowak.

Smrt bivšeg Egipatskog predsjednika je "samovoljno ubojstvo"

za govornicom

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvješću da bi se smrt bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umro u lipnju nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država".

Čelnik Muslimanskog bratstva je bio zatočen u "uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebice tijekom zatočenja 5 godina u zatvoru Tora", napisali su stručnjaci u priopćenju.

Vlade protiv Facebookove enkripcije

antene

Američko Ministarstvo pravosuđa danas će Facebooku uputiti otvoreno pismo, koje će supotpisati i predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a čija će svrha biti apelirati na ovu društvenu mrežu da razmisli o korištenju end-to-end enkripcije u svojim aplikacijama za razmjenu poruka.

Facebookov plan da snažnu enkripciju koristi u svim svojim aplikacijama (koje bi jednom u budućnosti trebale biti i spojene) zabrinuo je vlasti - ne sviđa im se, naime pristup u kojem Facebook daje prioritet privatnosti i stavlja ga iznad potreba javne sigurnosti.