Despoti

SAD ima najveću stopu djece u pritvoru

molitva

SAD ima najveću stopu djece u zatvorima u svijetu, uključujući više od 100.000 djece u imigracijskom pritvoru što je kršenje međunarodnog prava, kazao je u ponedjeljak autor istraživanja UN-a.

U svijetu se više od sedam milijuna ljudi mlađih od 18 godina nalazi u zatvorima i policijskom pritvoru, uključujući 330.000 u imigracijskom pritvoru, rekao je neovisni stručnjak Manfred Nowak.

Smrt bivšeg Egipatskog predsjednika je "samovoljno ubojstvo"

za govornicom

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvješću da bi se smrt bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umro u lipnju nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "samovoljnim ubojstvom koje je odobrila država".

Čelnik Muslimanskog bratstva je bio zatočen u "uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebice tijekom zatočenja 5 godina u zatvoru Tora", napisali su stručnjaci u priopćenju.

Vlade protiv Facebookove enkripcije

antene

Američko Ministarstvo pravosuđa danas će Facebooku uputiti otvoreno pismo, koje će supotpisati i predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a čija će svrha biti apelirati na ovu društvenu mrežu da razmisli o korištenju end-to-end enkripcije u svojim aplikacijama za razmjenu poruka.

Facebookov plan da snažnu enkripciju koristi u svim svojim aplikacijama (koje bi jednom u budućnosti trebale biti i spojene) zabrinuo je vlasti - ne sviđa im se, naime pristup u kojem Facebook daje prioritet privatnosti i stavlja ga iznad potreba javne sigurnosti.

Turski znanstvenik ide u zatvor zbog objave zašto građani dobivaju rak

en face

Turski prehrambeni inženjer i aktivist za ljudska prava osuđen je prošloga tjedna na 15 mjeseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljenja od raka u zapadnoj Turskoj.

Bülent Şık, bivši zamjenik direktora Centra za sigurnost hrane i poljoprivrednog istraživanja na Sveučilištu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u travnju 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama.

Skandal potresa Levi's, Wrangler i Lee: Seks za povišicu

zadnjice

Seksualni skandal potresao je modnu industriju nakon što je na vidjelo izašla istina o događajima u tvornicama traperica u Južnoj Africi.

Tri tvornice trapera u južnoafričkom gradu Lesoto, u vlasništvu kompanije Nien Hsing Textile Co. isporučuju traperice na američko tržište za poznate brendove poput Levi Straussa, Wranglera i Lee-ja našle su se usred skandala nakon što je objavljen izvještaj američke organizacije Workers Rights Consortium.

Za veliki požar u Amazonu brazilski predsjednik optužio NVO

šuma u plamenu

Ekstremno desničarski predsjednika Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete".

To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih 'NVO-ovaca' da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat, rekao je Bolsonaro novinarima.

Sud oduzima dijete roditeljima zbog prosvjeda u Moskvi

Moskovski ombudsman za prava djece i druge javne osobe reagirali su sa zgražanjem na potez ruskog državnog tužitelja da oduzme jednogodišnjeg dječaka od njegovih roditelja jer su ga navodno odveli na nedopušteni prosvjed.

Tužitelji tvrde da su Dmitri i Olga Prokazov ugrozili dječaka vodeći ga na prosvjedni skup 27. srpnja koji je rastjerala policija i da su ga predali drugom čovjeku koji je sada tražen pod optužbama za organiziciju masovnih nemira.

Zastrašujući novi detalji Khashogijevog umorstva

mahanje

U trenucima prije ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošlog listopada, osumnjičeni ubojice čekali su u saudijskom konzulatu i uzrujavali se zbog zadatka koji trebaju izvršiti, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?, upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savjetnika saudijskog prijestolonasljednika, navodi se u izvješću posebne izvjestiteljice UN-a Agnes Callamard.

SAD od tražitelja viza traži pristup profilima na društvenim mrežama

ured

Američki State department odsad traži od skoro svakog podnositelja zahtjeva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije adrese elektroničke pošte i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog "screeninga" potencijalnih imigranata i posjetitelja u SAD-u.