Despoti

Rekordan broj novinara u zatvoru

uhićenje

Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svojeg posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mjanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Zaključno s prvim prosincem u svijetu je bio zatočen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvješću Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Treću godinu zaredom, više od polovice njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje su vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.

Egipat ograničio prodaju žutih prsluka

prosvjedi

Služba sigurnosti i trgovci na malo kažu da su egipatske vlasti ograničile prodaju žutih prsluka. Vlasti strahuju da bi opozicija mogla kopirati francuske demonstrante tijekom siječanjske godišnjice narodnog ustanka koji je 2011. godine srušio autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Kažu kako je distributerima industrijske sigurnosne opreme naloženo ne prodavati žute prsluke prolaznim kupcima, već samo provjerenim tvrtkama i samo uz policijsko dopuštenje za kupovinu.

Čemu Saudijci uče djecu u školama?

školarci

Udžbenici za srednje škole u Saudijskoj Arabiji promoviraju mržnju prema Židovima, kršćanima, ženama, gej osobama i drugim muslimanskim sektama unatoč brojnim obećanjima o vraćanju na prakticiranje umjerenijeg oblika islama, piše NBC.

Zaključak je to izvještaja Antidifamacijske lige (ADL) koji posebno ističe da udžbenici u Saudijskoj Arabiji obiluju stereotipima o Židovima, kao što je tvrdnja da je među cionističkim ciljevima i "uspostava globalne vlade Židova koja bi kontrolirala cijeli svijet".

Mohammed bin Salman i ubojita mreža laži

mahanje

O kako zamršenu mrežu pletemo / kada prvi put vježbamo da zavaramo, stihovi su koji se pripisuju Williamu Shakespeareu, koje je, zapravo, 1808. godine napisao škotski bard Sir Walter Scott. Kako dobro opisuju zamršenu mrežu koju je ispleo i u koju se zapetljao saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman (poznat kao MBS) s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada ove godine.

Turska optužila Gulena za ubojstvo ruskog veleposlanika

čita

Turska je optužila 28 ljudi u vezi s ubojstvom ruskog veleposlanika u Ankari 2016. godine, imenujući imama sa sjedištem u SAD-u Fethullaha Gulena glavnim osumnjičenim u slučaju.

Andreja Karlova ubio je policajac koji nije bio na dužnosti dok je držao govor na otvaranju izložbe u Ankari 2016. godine. Napadač je uzvikivao "Allahu Akbar" i "Ne zaboravite Aleppo!" dok je otvarao vatru, očigledno misleći na rusku ulogu u Siriji. Njega je ubila policija na licu mjesta.

Princ Salman naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija!?

en face

CIA je zaključila kako je saudijski prijestolonasljednik naručio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu prošlog mjeseca, piše u petak Washington Post, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s istragom.

Ta je informacija, objavljena u Washington Postu s kojim je redovito surađivao novinar, kritičar Rijada, u suprotnosti s nedavnim tvrdnjama saudijske monarhije da Mohammed bin Salman, poznat kao MbS, nema nikakve veze s ubojstvom.

Američka obavještajna agencija na upit agencije France Presse nije htjela ništa komentirati.

Kuvajt zabranio još 1.000 knjiga, među njima Dostojevskog

knjige

Kuvajtske vlasti su zabranile blizu 1.000 knjiga na festivalu književnosti, uključujući i jedan roman Dostojevskog.

Saad al-Anzi, koji vodi međunarodni književni festival, prenio je informaciju kako je ministarstvo informiranja zabranilo 948 knjiga među kojima je i roman "Braća Karamazovi" jednog od najvećih pisaca u povijesti.

Tako se Dostojevski pridružio rastućoj listi zabranjenih pisaca u relativno umjerenoj državi Golfskog zaljeva u kojoj je primjetan trend nadolazećeg konzervativizma.