Strašilo

buahaha

Bill Gates: Stiže nam prijetnja kakvu svijet još nije vidio!

en face

Stiže nam pandemija, a mi umjesto da se pripremamo na nju kao za rat, pravimo se da se ništa ne događa, rekao je Bill Gates, otkrivajući svoje predviđanje o nadolazećoj zdravstvenoj pošasti koja će po njemu uskoro "protutnjati svijetom".

Gates je desetljećima bio najbogatiji čovjek na svijetu, a vlasnik Microsofta otprije je poznat po svojim "proročanstvima" od kojih su se mnoga ostvarila. I dok nekima nije lako predvidjeti što će se točno dogoditi sutra, čini se kako je taj uspješni biznismen znao da će se neke stvari dogoditi i desetljećima unaprijed.

Prestanite se igrati ljudskim genima!

geni

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) donijela je odluku i pozvala sve zemlje svijeta da obustave bilo kakvo manipuliranje genima djece i korištenje alata za manipulaciju genima Crispr.

Odluka je donesena osam mjeseci nakon što je u medije dospjela informacija da je kineski znanstvenik He Jiankui u tajnosti stvorio prvu djecu čiji je genetski kod modificiran.

Na doživotnu kaznu osuđeno 18 FETO pučista

pučisti

U Turskoj je 56 osoba osuđeno na dugogodišnje kazne zatvora po uvjetima strožijim od uobičajenim, a u predmetu koji se vodio protiv pučista terorističke organizacije Fetullahci (FETO).

U predmetu zbog događanja u Zapovjedništvu za zračnu podršku kopnenim postrojbama, a tijekom pokušaja državnog udara u Turskoj 15. srpnja 2016. sudski postupak se vodio protiv ukupno 152 osobe.

Sud u Ankari na doživotnu kaznu osudio je 18 osoba.

Kina razmatra strožija pravila za istraživanja ljudskih gena i zametaka

spirale

Kina će razmotriti uvođenje strožijih pravila za istraživanja koja uključuju ljudske gene i zametke, što je prvi potez u tom smjeru otkad je kineski znanstvenik izazvao kontroverzu prošle godine objavom da je "stvorio" genetski modificiran bebe, prve u povijesti.

He Jiankui, izvanredni profesor na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije u Shenzhenu, suočen je s osudama globalne znanstvene zajednice nakon što je rekao da je koristio tehnologiju poznatu kao CRISPR/cAS9 za izmjene na genima zametaka blizanki rođenih u studenome.

Vojnu umjetnu inteligenciju nemoguće kontrolirati

izjava

Umjetna inteligencija, pogotovo ona koja se koristi u vojne svrhe, izaziva strah i zabrinutost. I dok neki tvrde da umjetna inteligencija samo pomaže vojnicima da brže donose odluke u opasnim situacijama, s takvim se razmišljanjem ne slaže bivši američki ministar obrane Henry Kissinger.

On upozorava na mogućnost ponavljanja hladnog rata, ali s oružjem temeljenim na umjetnoj inteligenciji.

Govoreći na MIT-u, Kissinger je upozorio kako bi oružje temeljeno na umjetnoj inteligenciji moglo biti teže kontrolirati od onog nuklearnog, javlja Zimo.co.

Stvoren novi program umjetne inteligencije, autori strahuju od zloporabe

ilustracija

Iz istraživačke neprofitne tvrtke OpenAI iz San Francisca (SAD) tvrde kako imaju 'opak' računalni sustav za generiranje teksta.

Tzv. GPT-2, koji se "ponaša poput kameleona" predstavit će se zasad samo u nepotpunoj verziji. U tvrtci tvrde kako su "zabrinuti zbog moguće zloporabe te tehnologije".
Razlog uznemirenosti je u tome što je računalni program, koji proizvodi odlomke teksta temeljem onoga što sam pročita, pomalo predobar u tome što radi - napominju u ovoj tvrtci.

Zbogom privatnosti!

uređaji

Sačuvati privatnost danas je gotovo nemoguće, o čemu svjedoči i činjenica da su oglasi puni opreme za špijuniranje, dostupne svima po nikad nižim cijenama.

Moguće je, primjera radi, za 22 marke kupiti špijunsku kameru u obliku upaljača ili olovke, ili, pak, dugme za odjeću s ugrađenom kamerom, koje košta od 20 do 70 KM.

Stiže 'ekonomska oluja'?!

en face

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na moguću "ekonomsku oluju" s obzirom na to da razvoj globalne ekonomije ne ispunjava očekivanja.
Problem je u tome što vidimo da se ekonomija razvija bitno sporije nego što smo očekivali - rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Tijekom prošlog mjeseca MMF je smanjio prognozu razvoja globalnog gospodarstva za ovu godinu s 3,7 posto na 3,5 posto.

Svijet dijele dvije minute od apokalipse

kazaljke

Znanstvenici iz organizacije Bulletin of the Atomic Scientists danas su postavili sat Sudnjeg dana te odredili kako se i ove godine nalazimo na samo dvije minute do ponoći, odnosno do kataklizme.

Kako bismo pojasnili što to znači i u kakvom se to opasnom razdoblju nalazimo, treba napomenuti da kazaljka nije bila ovoliko blizu ponoći, osim lani, od 1953. godine kada su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez testirali hidrogensku bombu.