Strašilo

buahaha

Kina razmatra strožija pravila za istraživanja ljudskih gena i zametaka

spirale

Kina će razmotriti uvođenje strožijih pravila za istraživanja koja uključuju ljudske gene i zametke, što je prvi potez u tom smjeru otkad je kineski znanstvenik izazvao kontroverzu prošle godine objavom da je "stvorio" genetski modificiran bebe, prve u povijesti.

He Jiankui, izvanredni profesor na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije u Shenzhenu, suočen je s osudama globalne znanstvene zajednice nakon što je rekao da je koristio tehnologiju poznatu kao CRISPR/cAS9 za izmjene na genima zametaka blizanki rođenih u studenome.

Vojnu umjetnu inteligenciju nemoguće kontrolirati

izjava

Umjetna inteligencija, pogotovo ona koja se koristi u vojne svrhe, izaziva strah i zabrinutost. I dok neki tvrde da umjetna inteligencija samo pomaže vojnicima da brže donose odluke u opasnim situacijama, s takvim se razmišljanjem ne slaže bivši američki ministar obrane Henry Kissinger.

On upozorava na mogućnost ponavljanja hladnog rata, ali s oružjem temeljenim na umjetnoj inteligenciji.

Govoreći na MIT-u, Kissinger je upozorio kako bi oružje temeljeno na umjetnoj inteligenciji moglo biti teže kontrolirati od onog nuklearnog, javlja Zimo.co.

Stvoren novi program umjetne inteligencije, autori strahuju od zloporabe

ilustracija

Iz istraživačke neprofitne tvrtke OpenAI iz San Francisca (SAD) tvrde kako imaju 'opak' računalni sustav za generiranje teksta.

Tzv. GPT-2, koji se "ponaša poput kameleona" predstavit će se zasad samo u nepotpunoj verziji. U tvrtci tvrde kako su "zabrinuti zbog moguće zloporabe te tehnologije".
Razlog uznemirenosti je u tome što je računalni program, koji proizvodi odlomke teksta temeljem onoga što sam pročita, pomalo predobar u tome što radi - napominju u ovoj tvrtci.

Zbogom privatnosti!

uređaji

Sačuvati privatnost danas je gotovo nemoguće, o čemu svjedoči i činjenica da su oglasi puni opreme za špijuniranje, dostupne svima po nikad nižim cijenama.

Moguće je, primjera radi, za 22 marke kupiti špijunsku kameru u obliku upaljača ili olovke, ili, pak, dugme za odjeću s ugrađenom kamerom, koje košta od 20 do 70 KM.

Stiže 'ekonomska oluja'?!

en face

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na moguću "ekonomsku oluju" s obzirom na to da razvoj globalne ekonomije ne ispunjava očekivanja.
Problem je u tome što vidimo da se ekonomija razvija bitno sporije nego što smo očekivali - rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Tijekom prošlog mjeseca MMF je smanjio prognozu razvoja globalnog gospodarstva za ovu godinu s 3,7 posto na 3,5 posto.

Svijet dijele dvije minute od apokalipse

kazaljke

Znanstvenici iz organizacije Bulletin of the Atomic Scientists danas su postavili sat Sudnjeg dana te odredili kako se i ove godine nalazimo na samo dvije minute do ponoći, odnosno do kataklizme.

Kako bismo pojasnili što to znači i u kakvom se to opasnom razdoblju nalazimo, treba napomenuti da kazaljka nije bila ovoliko blizu ponoći, osim lani, od 1953. godine kada su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez testirali hidrogensku bombu.

Potvrđena još jedna GMO trudnoća

eksperiment

Znanstvenik koji tvrdi da je kreirao prve genetski modificirane bebe suočit će se s policijskom istragom u Kini, javili su danas državni mediji, a vlasti su potvrdile da je još jedna žena ostala u drugom stanju u okviru ovog eksperimenta.

He Jiankui šokirao je znanstvenu zajednicu prošle godine objavom da je uspješno izmijenio gene dvije bliznakinje rođene u studenom kako bi spriječio da se zaraze virusom HIV.

Rekao je na forumu o ljudskom genomu u Hong Kongu da potencijalno postoji još jedna trudnoća u kojoj sudjeluje drugi par.

Umjetna inteligencija "vara" kako bi bila uspješnija

božji prst

Umjetna inteligencija koju istraživači sa Stanforda i Googlea koriste u izradi Googleovih karata, imala je zaista izvrsne rezultate. Pretvaranje satelitskih snimaka u Googleove mape izgledalo je savršeno, bez ikakve greške i događalo se u rekordnom vremenu.

A onda su znanstvenici otkrili zašto je tome tako. Naime, umjetna inteligencija, nazvana CycleGAN, zapravo je varala.

Neki bi mogli reći kako je to prvi znak više inteligencije i samostalnosti "računala" te korak bliže ka njihovom "ustanku" protiv ljudi.

No, to baš i nije tako.

Mladenke u smrtnoj opasnosti zbog testova nevinosti

sa cvijećem

Žena iz Tadžikistana progovorila je o tome kako je pretučena i izbačena iz kuće nakon što je njen muž optužio da nije bila djevica kad su se vjenčali, usprkos testu koji je pokazao drukčije. Ovakve optužbe mogu imati katastrofalne posljedice za žene u Tadžikistanu.

Mastona i njen muž upoznali su se nekoliko tjedana prije dogovorenog braka. Dva dana nakon vjenčanja, njen muž ju je optužio da nije bila djevica.
Rekao je da djevica mora krvariti cijeli tjedan i izgrdio me. Rekao je: 'Vjerojatno si to zašila i zato si krvarila samo jednu noć', ispričala je Mastona.