Obama tajnim dokumentom odobrio potporu sirijskim pobunjenicima

profil

Novinska agencija Reuters prenosi ekslkuzivne informacije koje govore kako je Obama još ranije ove godine potpisao tajni dokument kojime se daje sveobuhvatna potpora sirijskim pobunjenicima uključujući i direktni angažman CIA-e i "drugih američkih agencija".

Po svemu sudeći odluka SAD-a je donijeta čim su uvidjeli da njihov plan ulaska u Siriju neće proći pod pokroviteljstvom UN Vijeća Sigurnosti zbog ruskog i kineskog veta. Izvještaj Reuters-a ističe kako "nije jasno kakve sve tajne operacije agencije poput CIA-e izvode", drugim riječima - ovim izvještajem potvrđene su sumnje brojnih analitičara kao što je Dr. Webster Tarpley koji ističe da u Siriji operairaju NATO-ovi "odredi smrti".

Izvješće također ističe kako direktnom odredbom predsjednika, SAD je angažiran na radu tajnog zapovjednog centra kojime upravljaju Turska i regionalni saveznici (vidi: Turska na svom teritoriju otvorila bazu zajedno s Katarom i Saudijskom Arabijom za treniranje sirijskih pobunjenika).

Reuters također navodi kako je dokument iste vrste kao i onaj kojega je Obama potpisao prošle godine "nakon što su se pobunjenici počeli organizirati protiv vlasti libijskog vođe Muammara Gaddafija".

Sve veći broj informacija s terena govori kako je u borbu protiv sirijske vlasti uključen znatan broj skupina povezanih s terorističkom organizacijom al-Qaeda i još veći broj simpatizera istih.

nedjelja, 5. kolovoza, 2012. - 11:51