Interesi

Bogate zemlje gomilaju cjepivo protiv covida-19, za siromašne možda ne ostane

igla

Devetero od 10 ljudi u siromašnim zemljama moglo bi sljedeće godine ostati bez cjepiva jer su bogate zemlje nagomilale više doza nego što im je potrebno, rekao je Savez za cjepivo u srijedu.

Bogate zemlje u kojima živi 14 posto svjetskog stanovništva od prošlog mjeseca kupile su 53 posto ukupnih zaliha najperspektivnijih cjepiva, upozorio je Savez, koalicija koju čine Oxfam, Amnesty International i Global Justice Now.

Početak kraja: Vodom se trguje kao naftom

znak

Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ovoga tjedna trguje se vodom, a njezina će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska burza financijskih derivata CME Group.

Financijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara.

Spor Volkswagena i Preventa: Čak i ubojstvo je moguće?

logo

Ne samo mediji u BiH nego i u Njemačkoj javljaju da je doušnik iz VW-a koji je otkrio planove o prekidu poslovanja s grupom Prevent nađen mrtav. No obzirom na stanje istrage, čak i s takvim tvrdnjama treba biti oprezan.

"Zviždač iz VW-a pronađen mrtav u vozilu?" - taj naslov u bosanskohercegovačkom Dnevnom Avazu završava upitnikom, baš kao i naslov u novom broju lista Der Spiegel "Špijunaža, ucjena - i jedan smrtni slučaj?". Njemački tabloid Bild pak već tvrdi: "Čovjek iz VW-a pronađen mrtav u automobilu".

Trump ponudio pomilovanje Assangeu, ali pod jednim uvjetom

kažiprst

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je pomilovanje osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako kaže da Rusija nije imala veze s objavom elektroničke pošte Demokratske stranke 2016., čulo se u srijedu na sudu u Londonu.

Assange se videolinkom iz pritvora uključio u sudnicu u kojoj si odvjetnici raspravljali o njegovu saslušanju idući tjedan na kojem će se odlučivati o izručenju Sjedinjenim Državama.

Švicarska banka špijunirala Greenpeace?

Greenpeace

Švicarska banka Credit Suisse našla se svojedobno u središtu skandala zbog špijunaže poslovnih čelnika, a švicarski Sonntags Zeitung piše da je tajno prikupljala informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace.

Poslovni direktor Credit Suissea Pierre-Oliver Bouee smijenjen je u prosincu prošle godine zbog špijunaže bivših članova izvršnog odbora Iqbala Khana i Petera Goerkea. Švicarski regulator tržišta FINMA još istražuje taj slučaj.

Najveća znanstveno-tehnološka vojna postignuća u 2019.

robot

Laboratorij za vojna istraživanja CCDC američke vojske ima misiju otkrivanja, inovacije i prijenosa znanosti i tehnologija kako bi američkoj vojsci osigurao dominantnu poziciju globalne strateške sile.

U 2019. godini navedeni je laboratorij bio vrlo zaposlen, a njihov znanstvenik dr. Alexander Kott složio je listu 10 najvećih ostvarenih napredaka u vojnoj tehnologiji, koji će poduprijeti američku viziju vojnika budućnosti.

Brazilski predsjednik Gretu Thunberg nazvao derištem

srca mi

Nakon što je švedska aktivistica Greta Thunberg govorila kako je zabrinuta zbog krčenja šume u Amazonu, uslijedio je oštar komentar brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji ju je nazvao malim derištem.

Šesnaestogodišnja Thunberg je u svom govoru spomenula i ubojstva domorodačkih stanovnika u Amazonskoj prašumi.
Greta je rekla kako su Indijanci umrli jer su branili Amazon. Impresivno je kako mediji daju prostor takvom derištu - izjavio je Bolsonaro.

Uništavanje amazonske prašume potpuno izmaklo kontroli

prašuma u vatri

Oko 9.760 četvornih kilometara brazilske amazonske prašume uništeno je od kolovoza 2018. do srpnja 2019., objavila je u ponedjeljak brazilska nacionalna agencija INPE.

To je skoro 30 posto više nego li je uništeno tijekom istog razdoblja prethodne godine i najveća površina uništene prašume zabilježena od 2008. godine.

Ministar za okoliš Ricardo Salles za uništavanje ogromnih prostora prašume krivi ilegalnu gospodarsku aktivnost.

Doktor koji je omogućio nalazak Bin Ladena trune u zatvoru

en face

Pakistanski liječnik koji je pomogao SAD-u da pronađe vođu al-Qaede Osamu Bin Ladena podnosi žalbu na zatvorsku kaznu.

To je prvi put da se slučaj Shakila Afridija rješava pred očima javnosti. Sudac je odgodio slučaj do 22. listopada, na zahtjev tužitelja.

Uloga dr. Afridija bila je velika sramota za Pakistan. Tvrdi da mu je uskraćeno pošteno suđenje. Nikada nije formalno optužen za svoju ulogu u operaciji 2011. godine, za lov i ubijanje najtraženijeg čovjeka na svijetu.