Interesi

Kćer Ivanku želio postaviti na čelo Svjetske banke jer je "dobra s brojevima"!

en face

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da je namjeravao svoju kćer Ivanku (37) postaviti na čelno mjesto Svjetske banke jer je "jako dobra s brojevima".

Ona je rođena za diplomaciju, objasnio je Trump u razgovoru za časopis The Atlantic. Bila bi izvrsna u Ujedinjenim narodima, na primjer.

Da sam je imenovao, svi bi vrištali da se radi o nepotizmu, iako to nema nikakve veze s nepotizmom, dodao je.

Grad već 430 godina plaća kamate na dug iz mračnog doba Inkvizicije!?

lomača

Njemački grad Trier godišnje Crkvi plaća 362,50 eura iz svog proračuna na ime kamata na posudbu još iz mračnog doba Inkvizicije. To traje već 430 godina, a sve je počelo smaknućem jednog uglednog bogataša kojeg su optužili da je vještac.

"Fladeova zaostavština" potječe od čovjeka po imenu Dietrich Flade, koji je prvo zadavljen, a nakon toga je njegovo mrtvo tijelo spaljeno u rujnu 1589. godine.

Od jajeta do koke za 47 dana

koke

Tvrtke koje uzgajaju perad desetljeća su provela uzgajajući takve hibride ptice koje bi i brzo rasle i brzo razvijale velike prsne mišiće. Industrija sada troši stotine milijuna dolara kako bi se nosila s posljedicama; od fileta pozatih kao "špagetno meso", zato što se vrlo lako raspada, do mesa tvrdog poput kože, zvanog i "drvena prsa". Ove pojave ne predstavljaju nikakvu prijetnju po zdravlje, prenosi The Wall Street Journal zaključke stručnjaka i službenika iz tvrtki.

Mlada kongresnica razotkrila razmjere korupcije u SAD

za govornicom

Nova američka kongresnica Alexandria-Ocasio Cortez, koja je i prije nego je ušla u Kongres postala zvijezda među demokratima - i omražena među republikancima - ponovo je postala viralna zbog svog nastupa na Kongresnom odboru za nadzor.

Ova 29-godišnja demokratkinja iz New Yorka, koja je do prije koju godinu radila kao konobarica, odlučila je zaigrati "kviz korupcije" s etičkim ekspertima koji su saslušani pred odborom.

Nije u pitanju novi Bermudski trokut, nego ...

plovilo

Tijekom prošle godine u azijskih vodama nestalo je 85 teretnih i putničkih brodova, tako da stručnjaci sve više spominju nastanak novog Bermudskog trokuta.

Naime, šest od 10 najvećih gubitaka dogodilo se u blizini azijskih zemalja. Prema izvještaju tvrtke za osiguranje, Allianz subsidiary Global Corporate & Specialty, vode oko južne Kine, Indokine, Indonezije i Filipina mjesta su jedne četvrtine svih gubitaka i nestanaka brodova.

Facebook trgovao i privatnim porukama korisnika

svjedočenje

Facebook je dijelio podatke svojih korisnika s globalnim divovima među kojima su i Netflix, Spotify, Microsoft i Yahoo, objavio je New York Times. Jedna od najozbiljnijih optužbi koja stoji u Timesovom izvještaju je da su Spotify i Netflix te Royal Bank of Canada imali pristup privatnim porukama Facebook korisnika, kao i mogućnost da ih čitaju, pišu i brišu.

Iako Spotify i Netflix tvrde kako nisu bili svjesni da su uopće imali takvu mogućnost te da ju nisu koristili, ovakva je vijest, u nizu mnogih drugih skandala koji prate Facebook ove godine, dobrano uzdrmala svijet.

Kriptovalute u krizi: Nekadašnjih 1.000 sada vrijedi 63 eura

ilustracija

Cjelokupna vrijednost tržišta kriptovaluta pala je u petak, 7. prosinca, ispod 100 milijardi eura prvi put ove godine. Bitcoin, koji je i dalje najskuplji digitalni novac, na burzi Beetstamp košta samo 2.940 eura.

Prije godinu, 8. prosinca 2017. godine, bitcoin je na burzama dostigao cijenu od gotovo 15.000 eura. Iako je priličan broj kriptovaluta imao rast tijekom posljednja 24 sata, ukupno tržišno stanje je i dalje pesimistično.

Cijene većine najvećih kriptovaluta dodatno su pale ovoga tjedna, i to značajno.