Interesi

Mlada kongresnica razotkrila razmjere korupcije u SAD

za govornicom

Nova američka kongresnica Alexandria-Ocasio Cortez, koja je i prije nego je ušla u Kongres postala zvijezda među demokratima - i omražena među republikancima - ponovo je postala viralna zbog svog nastupa na Kongresnom odboru za nadzor.

Ova 29-godišnja demokratkinja iz New Yorka, koja je do prije koju godinu radila kao konobarica, odlučila je zaigrati "kviz korupcije" s etičkim ekspertima koji su saslušani pred odborom.

Nije u pitanju novi Bermudski trokut, nego ...

plovilo

Tijekom prošle godine u azijskih vodama nestalo je 85 teretnih i putničkih brodova, tako da stručnjaci sve više spominju nastanak novog Bermudskog trokuta.

Naime, šest od 10 najvećih gubitaka dogodilo se u blizini azijskih zemalja. Prema izvještaju tvrtke za osiguranje, Allianz subsidiary Global Corporate & Specialty, vode oko južne Kine, Indokine, Indonezije i Filipina mjesta su jedne četvrtine svih gubitaka i nestanaka brodova.

Facebook trgovao i privatnim porukama korisnika

svjedočenje

Facebook je dijelio podatke svojih korisnika s globalnim divovima među kojima su i Netflix, Spotify, Microsoft i Yahoo, objavio je New York Times. Jedna od najozbiljnijih optužbi koja stoji u Timesovom izvještaju je da su Spotify i Netflix te Royal Bank of Canada imali pristup privatnim porukama Facebook korisnika, kao i mogućnost da ih čitaju, pišu i brišu.

Iako Spotify i Netflix tvrde kako nisu bili svjesni da su uopće imali takvu mogućnost te da ju nisu koristili, ovakva je vijest, u nizu mnogih drugih skandala koji prate Facebook ove godine, dobrano uzdrmala svijet.

Kriptovalute u krizi: Nekadašnjih 1.000 sada vrijedi 63 eura

ilustracija

Cjelokupna vrijednost tržišta kriptovaluta pala je u petak, 7. prosinca, ispod 100 milijardi eura prvi put ove godine. Bitcoin, koji je i dalje najskuplji digitalni novac, na burzi Beetstamp košta samo 2.940 eura.

Prije godinu, 8. prosinca 2017. godine, bitcoin je na burzama dostigao cijenu od gotovo 15.000 eura. Iako je priličan broj kriptovaluta imao rast tijekom posljednja 24 sata, ukupno tržišno stanje je i dalje pesimistično.

Cijene većine najvećih kriptovaluta dodatno su pale ovoga tjedna, i to značajno.

Događa se stvar koja je u zadnjih 50 godina uvijek najavila recesiju

glavobolja

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica potonule više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, a posljedica je splašnjavanja euforije u vezi carinskog primirja između Kine i SAD-a i zabrinjavajućih signala s tržišta obveznica.

Dow Jones skliznuo je 799 bodova ili 3,10 posto, na 25.027 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,24 posto, na 2.700 bodova, a Nasdaq indeks 3,80 posto, na 7.158 bodova.

Doživljavamo li upravo potpuni kolaps Bitcoina?

ilustracija

Kroz posljednjih dvanaest mjeseci vrijednost Bitcoina i drugih kriptovaluta konstantno je padala, a najveće gubitke zabilježila je posljednjih dana kada se srozala na jedva petinu rekordne vrijednosti.

Je li se kriptobalon zauvijek ispuhao ili još ima nade za novi uzlet i nova obaranja rekorda u Tech Radaru analiziraju Lucijan Carić, kriptoskeptik i stručnjak za računalnu sigurnost, Nikola Škorić, direktor hrvatske BTC mjenjačnice Electrocoin te Željko Ivanković, neovisni fintech stručnjak.

Predstavljena ruska strategija "osvajanja" Mjeseca u tri faze

mjesec

Prema konceptu predstavljenom u Moskvi, Rusija će u predstojećim godinama uspostaviti naseljive baze, kako na površini Mjeseca, tako i u njegovoj orbiti, prenosi Ruski vjesnik.

Zamjenik predsjednika Vijeća za svemir i znanstveni direktor Instituta za svemirska istraživanja Lev Zeljonji je govorio o planovima za izgradnju antiradijacijskih skloništa na Mjesecu i o korištenju robotskih rovera za navođenje astronauta.

Trump kleknuo pred Saudijsku Arabiju

prijetnja

Američki senatori optužili su predsjednika Donalda Trumpa da je "stavio Saudijsku Arabiju na prvo mjesto" u svojoj odluci da ne poduzima kaznene mjere protiv Kraljevstva ili princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija.

Trumpova odluka je još jedno ulizivanje i klečanje pred stranim autoritranim režimom, napisao je na Twitteru demokratski senator Tim Kaine.

Trump ne vidi razloga za preslušavanje snimke ubojstva saudijskog novinara

rukovanje

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da nema razloga da preslušava snimku ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, u intervjuu emitiranom jučer.

Trump je u intervju objavljenom na kanalu Fox News kazao kako je imao pristup i bio je obaviješten o snimci Khashoggijeva ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a koju je priskrbila turska vlada.

Ubojstvo je bilo vrlo silovito, okrutno i užasno, rekao je Trump i potvrdio da je primio dovoljno informacija i ne treba osobno preslušavati snimku patnje, to je užasna snimka.