Izdvojeno

Policija uhvatila patku u prekoračenju brzine

Švicarska policija objavila je neobičnu vijest o patki koja je prekoračila brzinu letenja, a njihovu objavu prenijeli su mnogi svjetski mediji.

Policijska kamera za nadzor brzine u gradu Könizu, gradu koji se nalazi sjeverozapadno od Berna, snimila je patku kako leti iznad ceste čak 52 kilometra na sat u zoni u kojoj je ograničenje brzine 30 kilometara na sat.

Patka je snimljena u petak, a tri dana kasnije, ponovno su je uočili na svojoj kameri, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je riječ o istom prijestupniku.

Je li Kopernikova teorija Heliocentričnog sustava ostala nedovršena?

ilustracija

Dugo nam je vremena trebalo da napokon pristanete na jedan otvoren razgovor o vašim višegodišnjim promišljanjima i radovima iz astronomske znanosti! Mnogi znanstveni forumi na Internetu puni su vaših rasprava koje ste žestoko vodili i branili svoja osobna promišljanja iz astronomije. Između ostalog tamo ste zagovarali mnoge teorije urota, jedna od njih je tumačenje kako je NASA zataškala istinu, po vama dugo najavljivani Helleyev komet prije tridesetak godina uopće nije dolazio.

Turska odbacuje Darwinovu teoriju

Turska će izbaciti iz nastavnog gradiva u srednjim školama Darwinovu teoriju o evoluciji smatrajući je kontroverznom i teško shvatljivom, rekao je viši dužnosnik za obrazovna pitanja, a ta će mjera vjerojatno uznemiriti sekularne Turke.

Kritičari kažu da otkad je došao na vlast 2002. turski predsjednik Tayyip Erdogan i Stranka pravde i razvoja potkopavaju moderne sekularističke temelje inzistirajući na konzervativnom programu, koji uključuje stroža pravila za konzumaciju alkohola i druga ograničenja.

Imamo tri Nove godine, zašto slavimo samo jednu

planet

Tri godine, jedna Nova godina. Astronomija poznaje postojanje tri načina da izmjerimo vrijeme koje nazivamo jednom godinom. Oni se svi za malo razlikuju, ali su rezultati slični - dočekujemo Novu godinu.

Vrijeme je relativno, čak i u današnje vrijeme superračunala, umjetne inteligencije i osvajanja svemira. Kroz povijest, velika tema je bila kako napraviti savršeni kalendar, koji bi u potpunosti bio usuglašen s događajima u prirodi. Jer godinu dana predstavlja "put" zemlje oko Sunca, ali koliko on traje je i dalje pitanje s više odgovora.

Astronomi snimili tajanstveni zvuk iz daleke galaksije

Astronomi su uhvatili dug, ponavljajući signal iz dalekog svemira, a nitko nije ni približno siguran što bi to moglo biti.

Znanstvenici su snimili zvuk od 10 milisekundi koji je došao izvan naše galaksije. Prvotno su smatrali kako je svaki taj mali prasak događaj za sebe, no posljednja studija pokazala je kako se zvukovi ponavljaju, poput misterioznih poruka. Moglo bi se raditi o uzorku, no stručnjaci nisu ni blizu zaključka od čega bi mogle nastajati iako su neki, naravno, skloni vjerovati da je riječ o tehnologiji neke druge, udaljene civilizacije.