Izdvojeno

Francuska u osnovnim školama zabranila mobitele

učenici

Francuski parlament u ponedjeljak je konačno prihvatila zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva "kozmetičkim".

Zastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasovali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta a desnica i ljevica su bile suzdržane, nazivajući ga "komunikacijskom operacijom", "političkim oglasom" i "posebnim zakonom" koji "neće ništa promijeniti".

Alžir ugasio internet na dva sata tijekom ispitnih rokova

kabel

Kako bi spriječio rašireno prepisivanje i varanje tijekom testova u srednjim školama, Alžir se odlučio na poduzimanje dramatičnih mjera. Naime, prekinuo je internet i isključio mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu.

Tako će se internet, mobilna i fiksna telefonska mreža isključivati na dva sata za trajanja ispita na kraju srednje škole kako bi se spriječilo curenje informacija. Isključenja će trajati tijekom ispitnih rokova, koji su počeli 20. lipnja i traju do 25. lipnja.

Finska - zemlja s najboljim školstvom na svijetu

zastava

Finska je danas po mnogim kriterijima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i općenito je jedno od najboljih mjesta za život.

Prije 100 godina bili su vrlo siromašni

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je do prije stotinjak godina Finska bila vrlo siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi.

Policija uhvatila patku u prekoračenju brzine

Švicarska policija objavila je neobičnu vijest o patki koja je prekoračila brzinu letenja, a njihovu objavu prenijeli su mnogi svjetski mediji.

Policijska kamera za nadzor brzine u gradu Könizu, gradu koji se nalazi sjeverozapadno od Berna, snimila je patku kako leti iznad ceste čak 52 kilometra na sat u zoni u kojoj je ograničenje brzine 30 kilometara na sat.

Patka je snimljena u petak, a tri dana kasnije, ponovno su je uočili na svojoj kameri, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je riječ o istom prijestupniku.

Je li Kopernikova teorija Heliocentričnog sustava ostala nedovršena?

ilustracija

Dugo nam je vremena trebalo da napokon pristanete na jedan otvoren razgovor o vašim višegodišnjim promišljanjima i radovima iz astronomske znanosti! Mnogi znanstveni forumi na Internetu puni su vaših rasprava koje ste žestoko vodili i branili svoja osobna promišljanja iz astronomije. Između ostalog tamo ste zagovarali mnoge teorije urota, jedna od njih je tumačenje kako je NASA zataškala istinu, po vama dugo najavljivani Helleyev komet prije tridesetak godina uopće nije dolazio.

Turska odbacuje Darwinovu teoriju

Turska će izbaciti iz nastavnog gradiva u srednjim školama Darwinovu teoriju o evoluciji smatrajući je kontroverznom i teško shvatljivom, rekao je viši dužnosnik za obrazovna pitanja, a ta će mjera vjerojatno uznemiriti sekularne Turke.

Kritičari kažu da otkad je došao na vlast 2002. turski predsjednik Tayyip Erdogan i Stranka pravde i razvoja potkopavaju moderne sekularističke temelje inzistirajući na konzervativnom programu, koji uključuje stroža pravila za konzumaciju alkohola i druga ograničenja.

Imamo tri Nove godine, zašto slavimo samo jednu

planet

Tri godine, jedna Nova godina. Astronomija poznaje postojanje tri načina da izmjerimo vrijeme koje nazivamo jednom godinom. Oni se svi za malo razlikuju, ali su rezultati slični - dočekujemo Novu godinu.

Vrijeme je relativno, čak i u današnje vrijeme superračunala, umjetne inteligencije i osvajanja svemira. Kroz povijest, velika tema je bila kako napraviti savršeni kalendar, koji bi u potpunosti bio usuglašen s događajima u prirodi. Jer godinu dana predstavlja "put" zemlje oko Sunca, ali koliko on traje je i dalje pitanje s više odgovora.

Astronomi snimili tajanstveni zvuk iz daleke galaksije

Astronomi su uhvatili dug, ponavljajući signal iz dalekog svemira, a nitko nije ni približno siguran što bi to moglo biti.

Znanstvenici su snimili zvuk od 10 milisekundi koji je došao izvan naše galaksije. Prvotno su smatrali kako je svaki taj mali prasak događaj za sebe, no posljednja studija pokazala je kako se zvukovi ponavljaju, poput misterioznih poruka. Moglo bi se raditi o uzorku, no stručnjaci nisu ni blizu zaključka od čega bi mogle nastajati iako su neki, naravno, skloni vjerovati da je riječ o tehnologiji neke druge, udaljene civilizacije.