Katolički svećenici spalili knjige o Harry Potteru

lomača

Katolički svećenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, uključujući nastavke iz serijala fantastike "Harry Potter" britanske autorice J. K. Rowling.

"Mi poštujemo riječ", rekli su svećenici na računu na Facebooku na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira se Stari zavjet.

U jednom paragrafu se potiču vjernici na uništenje neprijatelje Boga uz zapovijed "spalite njihove idole u vatri". Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa "SMS s nebesa" izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri svećenika kako kroz crkvu nose košare pune knjiga i drugih predmeta uključujući, afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Svećenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran "Hello Kitty" i hinduska figura.

Ova paljevina dogodila se jučer nakon mise u 11 sati, rekao je neimenovani vjernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24. Od vjernika je zatraženo da donesu predmete koji se vezani za "negativnu energiju" i sujevjerje, uključujući amajlije.

Serija knjiga "Harry Potter" govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka sa naočalama koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Serijal je i ranije izazivao kritiku od vjerskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na vještičarenje.

AFP
utorak, 2. travnja, 2019. - 13:22