Otkud genetički modificirani usjevi na hrvatskim poljima?

Otkud genetički modificirani usjevi na hrvatskim poljima, ašto ih ima unatoč zabranama i znače li predložene zakonske izmjene liberalizaciju uzgoja i prometa GMO-a, govorili su prof. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Pejić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Komentirajući podatke da je na poljima u Hrvatskoj pronađen određen postotak usjeva s udjelom GMO-a prof. Ivan Pejić kazao je kako je riječ o tragovima GMO-a u soji koja se koristi kao stočna hrana. Naglasio je kako se u Hrvatskoj - ne može prodavati i proizvoditi sjeme GMO biljaka i gotovo je siguran da ga na tržištu nema. Međutim, dodao je - pojedini proizvođači GMO sjeme mogu dovesti privatno iz drugih zemalja.

GMO usjevi u Hrvatskoj su ilegalni i imaju status opojnih droga, i ovaj slučaj je slučaj za policiju, izjavio je prof. Valerije Vrček. Naglasio je kako treba biti oprezan i zabrinut - "licemjerno je što se EU gotovo konsenzusom protivi GMO sjetvi, a 30-ak milijuna tona GMO soje i kukuruza ulazi u EU kako bi se hranila stoka". Upozorio je kako - nema istraživanja koja bi pokazala kako GMO hrana utječe na zdravlje životinja.

Predsjednik Vladina Vijeća za GMO Domagoj Šimić kazao je kako nove zakonske izmjene ne idu prema 'liberalizaciji' uzgoja i prometa GMO proizvoda u Hrvatskoj nego se njime 'uvodi red'.
"Napokon će se definirati ovlaštenja - tko i kada u državi reagira pri suzbijanju GMO-a, a dobivamo i pravnu polugu da izuzmemo sve autorizirane GMO-e s hrvatskih polja", kazao je Šimić.

Podsjetimo da u Slavoniji ima genetički preinačenih usjeva, izjavila je zastupnica HRID-a Irena Petrijevčanin Vuksanović. Ta je izjava izazvala reakcije u Saboru, a zastupnici su je ocijenili alarmantnom.
Davor Vlaović iz HSS-a prenosi službeni Vladin odgovor da takvih usjeva nema pa bi saznanja, kaže, trebalo prijaviti. Vuksanović pak tvrdi da je informacija provjerena.

Istina o GMO hrani