Video

Dokumenti, analize, pogledi, razmišljanja ...

Banksy se potvrdio kao jedan od najvećih živućih umjetnika i kritičara sustava u kojem živimo

rezač

Banksy, umjetnik zasad još uvijek nepoznata identiteta, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sustavom u kojem živimo.

Sada je očito otišao korak dalje jer se njegova slika 'Djevojčica s balonom' samouništila netom što je na aukciji u Londonu za nju licitirano 860.000 britanskih funti.

Posjetitelji aukcije nisu mogli doći k sebi kada je slika, tik nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće.

​Jedna od osnivačica pokreta 'Femen' izvršila samoubojstvo

Femen

Oksana Shachko, jedna od osnivačica feminističkog pokreta 'Femen', izvršila je samoubojstvo u svom stanu u Parizu.

Vijest o njezinoj smrti potvrdila je članica Femena Inna Shevchenko.

Shachko, koja je ranije, u dva navrata, pokušala da izvrši samoubojstvo, iza sebe je ostavila poruku "You are fake".

Bila je jedna od tri osnivačice feminističkog pokreta Femen, osnovanog u Ukrajini prije desetak godina, čije pripadnice upozoravaju na nepravilnosti u radu institucija ili prosvjeduju protiv korumpiranih političara.

Traži se autor crteža usred pustinje

crtež

Australski biznismen Dick Smith javno je ponudio nagradu od 5000 australskih dolara (3174 eura) onome tko otkrije autora koji je prije točno 20 godina u Australiji iscrtao u tlu figuru čovjeka dugu, recimo to tako "visoku" 4,2 kilometara". Lik prikazuje aboridžinskog lovca kako se sprema hitnuti bumerang, ukupna duljina svih linija crteža iznosi čak 28 kilometara, a linija crteža širine je 35 metara i mjestimično je izvorno bila dubine do 35 centimetara.

Jegulje postaju hiperaktivne zbog kokaina u rijekama

jegulja

Silan kokain koji završi u rijekama čini ugrožene jegulje hiperaktivnima i prijeti njihovom opstanku, tvrdi nova studija u časopisu Science of the Total Environment. Naime, prilično visoke razine droge redovito se pronalaze u britanskim rijekama gdje dospiju nakon što prođu kroz tijela korisnika, a to bi moglo uzrokovati značajne zdravstvene probleme ribama koje ondje žive.

Amerika optužuje Rusiju za špijuniranje podvodnih kablova

kabel

Najavljujući nove sankcije protiv Rusije ovog tjedna, američko Ministarstvo financija je optužilo Moskvu za "praćenje podvodnih komunikacijskih kablova" koji služe za prijenos gotovo svih svjetskih podataka i izreklo kaznene mjere kompaniji iz St. Petersburga za koju tvrdi da daje opremu za podvodno ronjenje ruskoj Federalnoj službi sigurnosti (FSB).

Urota prehrambene industrije: Kako nas debljaju

Miris pečenih slastica dopire vam do nosa već na ulazu supermarketa, vaš se želudac buni, a usta pune slinom.

Oko 40 tisuća proizvoda nalazi se u prosječnom supermarketu, a unatoč najboljim namjerama kupca koji je došao obaviti šoping, podsjetnik s listom za kupovinu se barem dvostruko povećava.

Popuštamo raznim akcijama, popustima i privlačnim reklama - jer zašto ne kupiti dva čipsa za cijenu jednog, nebitno što ga nismo ni mislili kupiti. Prije nego znamo, kolica su nam puna, a čokoladica zgrabljena na blagajni već je u ustima.

London: "Ovo je bilo korporativno ubojstvo"

Nakon smrtonosnog požara u Londonu, sve su oštrije kritike zbog očigledno neadekvatne zaštite od požara na stambenoj zgradi koja je izgorjela. Laburistički parlamentarni zastupnik David Lammy posebno je oštro reagirao, nazvavši nesreću "sramotom" i "korporativnim ubojstvom".

Ovo je najbogatija općina u našoj zemlji, a tretira ljude na ovakav način. Trebali bi to nazvati korporativnim ubojstvom iz nehaja, to je upravo to i trebalo bi izvršiti uhićenja, iskreno, komentirao je Lammy, zastupnik za Tottenham, prilikom javljanja uživo u emisiju na BBC Radio 4.

Okultne tajne Drugog svjetskog rata

Rat koji je posve izmijenio sliku svijeta, odnos snaga i prijetio uništiti čitavo čovječanstvo nije uključivao samo standardnu borbu - već i puno toga mističnog, pa i paranormalnog.

Ovo je pet takvih tajni iz Drugog svjetskog rata:

Die Glocke

Od 1943. do 1945. nacistička je Njemačka imala plan konstruirati sedam masivnih struktura ispod poljske Sova planine u centralnom Sudetu. Kodno ime operacije je bilo Riese (njemački - div), no iskapanja nisu nikad dovršena, a njihov stvarni cilj do danas ostaje potpuni misterij.