Za pojavu "leteće paučine" kriva obična, vunasta, lisna - uš!

Nakon što su pojedini žitelji hercegovačkih mjesta uočili pojavu čudne paučinaste tvari te izrazili sumnju da istu ispuštaju zrakoplovi, dovodeći je u svezu s potencijalno po zdravlje opasnoj pojavi nepoznatog porijekla tzv. chemtrails (tragovima na nebu nakon preleta zrakoplova za koje se posljednjih godina sve češće tvrdi da su dijelom namjernog i sustavnog trovanja ljudi opasnim kemikalijama), ista je razjašnjena iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u susjednoj Hrvatskoj.

Naime, pojava vunasto-paučinastih niti koje su, nošene vjetrom, lebdjele zrakom na području Makarske sredinom i krajem listopada, uznemirile su i građane tog područja.

Naime, dok se često medijski dodatno potpiruje građanska panika ineznanje kao i tzv. teorija urota, uzorak pronađenih niti Makarani su poslali na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo u Split odakle je proslijeđen u laboratorij Prirodno matematičkog fakulteta u Zagreb, te im je i pristiglo stručno pojašnjenje ove, kako se ispostavilo, prirodnne pojave.

Mr.sc Nenad Periša, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ izvijestio je da je, po dojavi kolegica iz Ispostave Makarska NZZJZ ŽSD dana 18. listopada 2014. uzorkovan uzorak "paučine" te isti dostavljen na PMF Zagreb, koji su odgovorili sljedeće:
"Radi se u lisnoj uši (Aphididae), najvjerojatnije podskupini Eriosomatinae (engleski naziv je woolly aphids) koje rade bijele niti od voska slične pamuku ili vuni, od toga i engleski naziv. Vrste ove podporodice dolaze na drvenastim biljkama. Nimfe često ispredu voštane niti u zaštitu od predatora. U Zagrebu je prošli vikend letjelo jako puno tih uši, a ono što je sigurno da se ne radi o istim vrstama, iako su jako slične, ali to je i za očekivati jer su pojedine vrste vezane za točno određene biljku. Dakle, riječ je o prirodnoj pojavi koja se, vjerojatno kao posljedica vremenskih uvjeta (povećana vlaga, vjetar i sl.), ove godine masovnije manifestirala u okolišu", naveo je Periša.

Tako je i još jedna "misterija" razriješena.

T.H. [ Republika ]