Uzmimo lovu - brutalna istina neoliberalizma

"Ekonomski plaćenici katkad ne uspiju korumpirati čelnike zemalja. Kao što ja nisam uspio s Torrijosom u Panami i Roldosom u Ekvadoru. To se ne događa često, ali kada se dogodi nastupaju šakali. To su ljudi koji ruše vlade ili izvršavaju atentat na njihove vođe. Kada sam ja podbacio s Roldosom i Torrijosom u Panami, onamo su otišli šakali i izvršili atentat na njih. U ono malo slučajeva kad ne uspiju ni ekonomski plaćenici ni šakali, onda i samo onda šaljemo vojsku. Upravo se to dogodilo u Iraku." - isječak je iz svjedočenja Johna Perkinsa, bivšeg ekonomskog plaćenika koji u cijelosti oslikava interese iza međunarodne politike, prije svega SAD-a.

Kad god čujemo kako nam bankari i financijaši poručuju iz reklamnih spotova: "neka vaš novac radi za vas" pojma nemamo što i kako taj novac radi.

Ovaj film nam brutalno predočava tu cijelu priču o tijekovima novca u današnjem svijetu te nas suočava sa beskrupuloznošću banaka i financijskih meštara ("inžinjera") i pokazuje nam kako je globalizacija financija u stvari prikriveni financijski lanac-inžinjering s kojim smo se mi u Hrvatskoj već suočili i stradali početkom 90.-ih. Samo u ovom slučaju sve je puno prikrivenije i kompleksnije izvedeno, no rezultat je isti.

Samo šačica elite na vrhu lanca zarađuje i to puno, a ostali gube na ovaj ili onaj način. I kada nam bivši ministar financija sa Jersey otoka, centra "off shore" manipulacije, na kraju filma sa sigurnošću tvrdi da manje od 3% svjetske populacije drži u vlasništvu više od 90% svjetskih dobara, to nam je već i samima jasno. I što je još bolje (tj. gore), tih 3% gotovo i ne plaćaju porez na ta dobra, jer je putem već spomenute off shore manipulacije ne samo izbjegnuto praćenje pravog vlasništva nad korporacijama i bankovnih računa, već su izbjegnute i jurisdikcije država u kojima te korporacije imaju sjedišta pa je tako i izbjegnuta i bilo kakva istraga.

Let's make money (2008.)

  • Discovery Film 110' dokumentarni
  • Režija: Erwin Wagenhofer
  • Scenario: Erwin Wagenhofer
  • Producent: Helmut Grasser
  • Zemlja: Austrija