Food, Inc.

Food, Inc. je američki dokumentarac iz 2008. godine kojega je režirao Robert Kenner, dobitnik nagrade Emmy. Film propituje korporativnu poljoprivredu u SAD, zaključujući kako velike korporacije proizvode hranu koja nezdrava i štetna i po njihove djelatnike i potrošače, po okoliš i po životinje. Naratori su Michael Pollan i Eric Schlosser.

Film je žestoka kritika velikih korporacija koje se bave industrijskom proizvodnjom hrane, tako da nije niti čudno što je polučio snažne reakcije istih.

Prvi dio filma istražuje industrijsku proizvodnju mesa (piletina, govedina i svinjetina), nalazeći kako je ista nehumana i okolišno neodrživa. Drugi dio razmatra industrijsku proizvodnju žitarica i povrća (prije svega kukuruza i soje), ponovno ju nalazeći okolišno neodrživom. Završni dio filma se bavi gospodarskom i pravnom snagom velikih proizvođača hrane čija proizvodnja se temelji na jeftinoj ali kontaminiranoj hrani, masovnoj uporabi kemikalija i naftnih prerađevina (uglavnom pesticida i umjetnih gnjojiva), i popularizaciji nezdrave hrane među potrošačima.

Film je osvojio četvrto mjesto među najboljim dokumentarcima na 35. Međuanrodnom filmskom festivalu u Seattleu, te je bio nominiran za najbolji dokumentarac tijekom 82. dodjele Oscara, gdje je izgubio od "The Cove".