Šta se to događa s klimom na Zemlji?

planet

Vremenske nepogode uzrokovane promjenom klime u vidu zagrijavanja i zahlađenja, prouzrokovat će ozbiljne probleme na našoj planeti u ovom stoljeću, a prvi nagovještaji su vidljivi svakodnevno - upozoravaju znanstvenici.

Voditelj programa meteorološkog i energetskog Svjetskog fonda divlje prirode Rusije, Aleksej Kokorin, navodi da će broj vremenskih nepogoda, kao što su obilne padavine i toplinski valovi, biti česte pojave u budućnosti.

Stručnjaci procjenjuju da će se u narednih 20 godina povećati za četiri puta učestalost opasnih meteoroloških pojava.

Na primjer, u ovom trenutku, broj takvih događaja, u poređenju sa 1960. godinom, povećao se za nekoliko puta.

Prognoza o neprekidnom zagrijavanju planete ipak se ne potvrđuje, već se u naučnim krugovima počinje prognozirati da bi krajem stoljeća moglo doći do ozbiljnih zahlađenja.

O tome svjedoče promjene na Arktiku. U narednih sto godina, led Arktika će biti deblji ili tanji, odnosno biće hladnije ili toplije, ali krajem 21. stoljeća nastaće opće zahlađenje - navode znanstvenici.

Nedavno je na dnu Arktičkog okeana otkriveno veliko curenje metana, koji se podiže u atmosferu u oblasti topljenja leda.

znanstvenici strahuju da bi zbog toga na području arktičkog leda temperature mogle porasti, što bi moglo uticati na globalnu klimu.

Još prije dvije godine, ruski znanstvenici su otkrili da je Istočno-Sibirska arktička oblast najveći izvor metana. Studije su pokazale da se emisija metana na ovim prostorima može usporediti s emisijom svih ostalih svjetskih okeana.

I danas smo svjedoci posljedica toplotnih udara uzrokovanih promjenom klime.

U Španjolskoj gori na tisuće hektara zemljišta. U Valenciji su mnogi stanovnici primorani napustiti svoje domove. Požar se gasi i iz zemlje i iz zraka.

U Austriji već dva tjedna pada kiša koja je izazvala klizišta u pokrajinama Štajerska i Koruška - navode agencije.

Na ceste je nanesena gomila kamenja, a tuneli su poplavljeni. Nekoliko oblasti je odsječeno od svijeta ...

U Rusiji su poplave odnijele više od 170 života, dok na našim prostorima i pojedinim dijelovima SAD temperature obaraju rekorde.