Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Šume u Amazoniji nestaju, situcija nikad nije bila gora

sječa

Uništavanje šuma u brazilskoj Amazoniji dosegnulo je ove godine svoj vrhunac u posljednjih deset godina, pokazuju podaci koje je objavila brazilska vlada, a to je ponajviše uzrokovano nezakonitom sječom šuma i prodiranjem poljoprivrede u džunglu.

Satelitske snimke koje su pratile stanje tijekom godine dana, zaključno s krajem srpnja, pokazale su kako je 7.900 kilometara četvornih šuma očišćeno u Amazoni, što je srazmjerno polovici teritorija Jamajke. Radi se o povećanju od 13,7 posto očišćenih površina u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Orangutan hrabro pokušavao zaustaviti bager koji uništava njegov dom

orangutan

Organizacija International Animal Rescue objavila je snimak na kojem se vidi kako jedan orangutan pokušava zaustaviti bager koji ruši drveće.

Snimak je nastao u indonezijskoj šumi Sungai Putri, a pokazuje orangutana koji niz oboreno stablo ide ka bageru i pokušava ga zaustaviti da uništi šumu. U pokušaju da se popne na zahvatnu lopatu bagera orangutan je pao u uništeno drveće koje je do tog trenutka bilo njegov dom.

Država zabranila kremu za sunčanje

mazanje

Palau je prva zemlja na svijetu koja je zabranila kreme za sunčanje zbog njihova toksičnog utjecaja na koraljne grebene, objavio je predsjednik Thomas Remengesau.

Zabrana stupa na snagu 2020. godine, a kazna za prekršitelje će biti tisuću dolara. Turisti koji kreme unesu u zemlju ostat će bez njih.
Uveli smo prijelazno razdoblje kako bi turiste educirali, a ne odvratili ih od dolaska, rekao je Remengesau.

Palau je mala otočna zemlja sa svega 21.000 stanovnika u zapadnom Pacifiku, između Australije i Japana.

Doveli smo planet do samog ruba!

Bijeli medjvjed

Čovječanstvo i način na koji se hranimo, grijemo i financiramo naše društvo i gospodarstvo potiskuje prirodu i usluge o kojima ovisimo i koje nas održavaju, do samoga ruba, stoji u WWF-ovom Izvješću o stanju planeta 2018.

Danas objavljeno izvješće predstavlja ozbiljnu sliku utjecaja ljudskih aktivnosti na živi svijet, šume, oceane, rijeke i klimu u svijetu, naglašavajući da je ostalo još malo vremena te da je nužno da globalna zajednica čim prije zajednički preispita i redefinira kako cijenimo, štitimo i obnavljamo prirodu.

EP usvojio Direktivu o zabrani plastike za jednokratnu uporabu

plastika

Eurozastupnici su u srijedu na plenarnoj sjednici usvojili Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš kojom se predlaže potpuna zabrana jednokratnih predmeta poput štapića za uši te plastičnog pribora za jelo i slamki koji ujedno čine gotovo najveći dio otpada na europskim obalama i u morima.

Uz štapiće za uši, parlamentarci se zalažu za potpunu zabranu i plastičnog pribora za jelo, slamki, štapića za miješanje pića te držača za balone, odnosno zabranu plastičnih predmeta za koje na tržištu postoji dostupna alternativa.

Jedemo plastiku!

zemlja

U sklopu manje studije, prve ovog tipa, znanstvenici su otkrili sićušne čestice plastike u uzorcima stolice ljudi iz raznih dijelova Europe.
Studija je potvrdila ono u što smo dugo sumnjali - plastika je dospjela i u ljudski organizam, rekao je za dpa voditelj studije dr. Philipp Schwabl s Medicinskog sveučilišta u Beču.