Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Uništili smo 50 posto životinjskog svijeta!

zemlja na tanjutu

Klimatske promjene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svjetska fondacija za prirodu upozorila je kako je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svijet je ključan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice imaju vrlo veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što raznose sjemenje, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

panorama

Unatoč prosvjedima Iraka, brojnih organizacija u zemlji i svijetu - Turska je počela puniti branu na rijeci Tigrisu na jugoistoku zemlje. Kao rezultat - drevni grad Hasankyef - star čak 12 tisuća godina - bit će gotovo potpuno potopljen. Tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom, stotine spomenika, jedinstveni prirodni sustav - nestaju pod vodom.

Uz povijesnu baštinu drevnoga grada pod vodom će završiti i okolne vapnenačke stijene, uključujući tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom. Nestat će i 300 srednjovjekovnih spomenika te jedinstveni kanjonski ekosustav, prenosi HRT.

Ljudska civilizacija potpuno bi mogla nestati do 2050. godine

suša

Uznemirujuća australska analiza klimatskih promjena ima loše vijesti: ljudska civilizacija će se srušiti do 2050. ako se ne suoči s neposrednom prijetnjom klimatskih promjena.

Analiza zaključuje da su klimatske promjene "trenutni i egzistencijalni rizik nacionalne sigurnosti" koji "ugrožava prerano nestajanje inteligentnog života koji potječe od Zemlje ili trajno i drastično uništavanje njegovog potencijala za željeni budući razvoj."

Drugim riječima, svijet je "na putu do kraja ljudske civilizacije i modernog društva kakvog poznajemo".

Zbog klimatske politike legli i pravili se mrtvi

na podu Bundestaga

U trenutku kada je predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Schäuble dao znak za početak sjednice, aktivisti koji se bore za klimatske uvjete, legli su nasred sale i pravili se mrtvi, kako bi ukazali na klimatske probleme i nezainteresiranost parlamenta za pronalazak rješenja.

Nosili su transparente sa natpisom: "Vaša klimatska politika - katastrofa", a onda su izveli spomenutu točku, prenosi Bild.

More na Siciliju izbacilo kita punog plastike

ulješura

Sedmogodišnja ulješura otkrivena je u petak u Cefalu na Siciliji. To je peti takav slučaj u Italiji u posljednjih pet mjeseci, rekla je aktivistica Giorgia Monti.

Uginuli kit sa želucem punim plastike pronađen je na plaži na Siciliji, objavio je u nedjelju Greenpeace.

Sedmogodišnja ulješura otkrivena je u petak u Cefalu na Siciliji. To je peti takav slučaj u Italiji u posljednjih pet mjeseci, rekla je aktivistica Giorgia Monti.

U tijeku je najveća epizoda izumiranja od nestanka dinosaura

leptiri

Gotovo polovina svih vrsta insekata, ključnih jednako za ekosustave kao i za gospodarstvo, u cijelome svijetu nestaje i ugiba alarmantnom brzinom, rezultati su studije koja upozorava na "katastrofalan kolaps" prirodnog okoliša na planetu na kojemu živimo.

Ekosustavi ne mogu funkcionirati bez milijuna insekata koji čine temelj prehrambenog lanca, a rezultati novog istraživanja objavljeni u časopisu Biological Conservation upućuju na to da na njihov nestanak najviše utječu ljudska aktivnost i klimatske promjene.

Poprilično sigurni kako slijede razarajuće posljedice

mapa

Svijet je na polovici najtoplijeg desetljeća otkako postoje mjerenja od 1850. godine, objavila je Meterološka služba Velike Britanije koja predviđa kako će temperature za svaku od sljedećih pet godina vjerojatno biti ili identične ili biti za 1 Celzijev stupanj više u usporedbi s temperaturama predindustrijskog razdoblja.

Najtoplije u 150 godina službenog mjerenja

Postoji mala šansa kako će jedna od idućih pet godina imati povremeni porast temperature veći i od 1,5 Celzijevih stupnjeva, što je granica globalnog zatopljenja.