Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Coca Cola, Pepsi i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada u svijetu

plastika

Međunarodna organizacija Greenpeace objavila je da su proizvođači pića Coca-Cola, PepsiCo i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada u svijetu.

U izvješću Greenpeacea objavljenom u utorak navodi se kako je ova organizacija, u saradnji s pokretom "Break Free From Plastic", organizirala 239 akcija čišćenja plastike u 42 države u svijetu, što je rezultiralo prikupljanjem 187 tisuća komada plastike.

Navodi se da je cilj akcije bio pokazati javnosti u kojoj mjeri velike korporacije i svjetske kompanije pridonose zagađenju okoline.

Imamo samo dvije godine za djelovanje protiv klimatskih promjena

za govornicom

Svijet ima dvije godine za djelovanje protiv klimatskih promjena ili će se suočiti sa stravičnim posljedicama, upozorio je u ponedjeljak čelnik UN-a Antonio Guterres i pozvao civilno društvo da zahtijeva od svjetskih vođa polaganje računa.

Ako ne promijenimo smjer do 2020., izlažemo se stravičnim posljedicama za ljude i prirodne sustave, izjavio je Antonio Guterres u govoru u sjedištu UN-a u New Yorku.

​Počeo veliki projekt čišćenja oceana

podmorje

Brod koji za sobom vuče duge plastične cijevi ispunjene zrakom čija je svrha počistiti oceane od plastičnog smeća, isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema velikoj nakupini otpada (GPGP) u Tihome oceanu koja se prostire na gotovo milijun četvornih kilometara.

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom nizozemske neprofitne organizacije Ocean Cleanup je u predstojećih pet godina isprazniti polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Zastrašujući prikaz zagrijavanja Zemlje

ilustracija

Znanstvenici već godinama upozoravaju kako se Zemlja zagrijava te kako će sve viša temperatura utjecati na klimatske promjene i naše živote. No, koliko god oni puta ponovili neke znanstvene činjenice, toliko puta netko odmahne rukom i kaže kako su ljeta uvijek bila vruća, a zime hladne.

Istina, jesu, ali podaci pokazuju kako je u proteklih 150 godina temperatura diljem svijeta narasla za barem pola, a u prosjeku za jedan Celzijev stupanj.

​Francuska zabranila pesticide odgovorne za pomor pčela

pčela

U Francuskoj stupa na snagu zabrana 5 vrsta neonikotinoidnih pesticida, čime ta zemlja ima vodeće mjesto u borbi protiv kemikalija odgovornih za veliko smanjenje broja pčela.

Francusku odluku su pozdravili aktivisti za zaštitu okoliša i pčelari, no protive joj se uzgajivači šećerne repe i žitarica koji tvrde da nemaju učinkovitu alternativu u očuvanju usjeva od nametnika.

Sredozemlje se utapa u plastici, mikročestice već prodiru i u hranu

plastika

Nije problem samo u "otocima" albanskog smeća, medicinskom otpadu, plastičnim bocama, ambalaži sredstava za čišćenje iz kućanstava... koji nošeni jakim strujama i vjetrovima zagađuju obale Hrvatske i drugih zemalja. Sredozemlje se utapa u plastici, čemu u većoj ili manjoj mjeri pridonose sve zemlje regije, a što je najgore, mikroskopski komadići te plastike koji su na rekordnim razinama završavaju i u hranidbenom lancu i prijete svim morskim vrstama i ljudskom zdravlju, alarmantno je izvješće koje je nedavno predstavila Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Jegulje postaju hiperaktivne zbog kokaina u rijekama

jegulja

Silan kokain koji završi u rijekama čini ugrožene jegulje hiperaktivnima i prijeti njihovom opstanku, tvrdi nova studija u časopisu Science of the Total Environment. Naime, prilično visoke razine droge redovito se pronalaze u britanskim rijekama gdje dospiju nakon što prođu kroz tijela korisnika, a to bi moglo uzrokovati značajne zdravstvene probleme ribama koje ondje žive.