Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Amazonska prašuma nestaje brže nego ikad

prašuma

Više od 9 tisuća kvadratnih kilometara amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju preliminarne brojke koje je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE).

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništena su 6844 kvadratna kilometra prašume, tvrdi INPE, koji je analizirao satelitske snimke šume.

Nestanak pčela potaknut klimatskim promjenama

pčele

Novo istraživanje pokazuje da se vjerojatnost da se pronađe pčele na bilo kojem mjestu u Europi i Sjevernoj Americi smanjila za trećinu od 1970-ih.

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihova broja koji je veći nego što se prije mislilo, kažu znanstvenici.

Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini.

Bez njih podbacili bi neki usjevi, smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste.

Ostaci lijekova predstavljaju globalni rizik za okoliš

mapa

U svijetu rastu strahovi od pogubnog utjecaja nekontrolirane potrošnje antibiotika u medicini i stočarstvu na okoliš i na ljudsko zdravlje.

Kada životinje i ljudi unose antibiotike do 90 posto aktivnih sastojaka izluči se natrag u okoliš. Mnogi se lijekovi jednostavno odbacuju - procjenjuje se da samo u SAD-u u smeću završi trećina od četiri milijarde lijekova prepisanih svake godine.

Svjetski poznate kompanije prednjače u onečišćenju planeta

zemlja u vrećici

Za desetke tisuća plastičnog otpada koji onečišćuju planet odgovorna je šačica multinacionalnih kompanija među kojima su Coca-Cola, Nestlé, Pepsico, objavila je svjetska koalicija nevladinih udruga Break Free from Plastics (Oslobodi se plastike).

U izvješću objavljenom u srijedu u Manili ta međunarodna koalicija koju čini 1.475 ekoloških organizacija, među kojima je Greenpeace, zamjera tim multinacionalnim kompanijama što uglavnom odgovornost za čišćenje otpada prenose na lokalne zajednice, navodi Hina.

Uništili smo 50 posto životinjskog svijeta!

zemlja na tanjutu

Klimatske promjene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svjetska fondacija za prirodu upozorila je kako je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svijet je ključan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice imaju vrlo veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što raznose sjemenje, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

panorama

Unatoč prosvjedima Iraka, brojnih organizacija u zemlji i svijetu - Turska je počela puniti branu na rijeci Tigrisu na jugoistoku zemlje. Kao rezultat - drevni grad Hasankyef - star čak 12 tisuća godina - bit će gotovo potpuno potopljen. Tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom, stotine spomenika, jedinstveni prirodni sustav - nestaju pod vodom.

Uz povijesnu baštinu drevnoga grada pod vodom će završiti i okolne vapnenačke stijene, uključujući tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom. Nestat će i 300 srednjovjekovnih spomenika te jedinstveni kanjonski ekosustav, prenosi HRT.

Ljudska civilizacija potpuno bi mogla nestati do 2050. godine

suša

Uznemirujuća australska analiza klimatskih promjena ima loše vijesti: ljudska civilizacija će se srušiti do 2050. ako se ne suoči s neposrednom prijetnjom klimatskih promjena.

Analiza zaključuje da su klimatske promjene "trenutni i egzistencijalni rizik nacionalne sigurnosti" koji "ugrožava prerano nestajanje inteligentnog života koji potječe od Zemlje ili trajno i drastično uništavanje njegovog potencijala za željeni budući razvoj."

Drugim riječima, svijet je "na putu do kraja ljudske civilizacije i modernog društva kakvog poznajemo".

Zbog klimatske politike legli i pravili se mrtvi

na podu Bundestaga

U trenutku kada je predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Schäuble dao znak za početak sjednice, aktivisti koji se bore za klimatske uvjete, legli su nasred sale i pravili se mrtvi, kako bi ukazali na klimatske probleme i nezainteresiranost parlamenta za pronalazak rješenja.

Nosili su transparente sa natpisom: "Vaša klimatska politika - katastrofa", a onda su izveli spomenutu točku, prenosi Bild.

More na Siciliju izbacilo kita punog plastike

ulješura

Sedmogodišnja ulješura otkrivena je u petak u Cefalu na Siciliji. To je peti takav slučaj u Italiji u posljednjih pet mjeseci, rekla je aktivistica Giorgia Monti.

Uginuli kit sa želucem punim plastike pronađen je na plaži na Siciliji, objavio je u nedjelju Greenpeace.

Sedmogodišnja ulješura otkrivena je u petak u Cefalu na Siciliji. To je peti takav slučaj u Italiji u posljednjih pet mjeseci, rekla je aktivistica Giorgia Monti.