Drevni Hasankyef nestaje pod vodom

panorama

Unatoč prosvjedima Iraka, brojnih organizacija u zemlji i svijetu - Turska je počela puniti branu na rijeci Tigrisu na jugoistoku zemlje. Kao rezultat - drevni grad Hasankyef - star čak 12 tisuća godina - bit će gotovo potpuno potopljen. Tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom, stotine spomenika, jedinstveni prirodni sustav - nestaju pod vodom.

Uz povijesnu baštinu drevnoga grada pod vodom će završiti i okolne vapnenačke stijene, uključujući tisuće špilja stvorenih ljudskom rukom. Nestat će i 300 srednjovjekovnih spomenika te jedinstveni kanjonski ekosustav, prenosi HRT.

Brana Ilisu na rijeci Tigrisu trebala bi povisiti nivo vode za čak 60 metara i tijekom godine dana potopiti Hasankyef i okolna sela. Kad se 2014. pročulo za kontroverzni projekt, slijedili su brojni prosvjedi, kao i postupak pred Europskim sudom za ljudska prava. No tužba je prošli mjesec odbačena uz obrazloženje da je zaštita kulturne baštine odgovornost turskih vlasti. Tamošnja vlada projekt gorljivo brani.

Iz priopćenja turskog ministarstva vanjskih poslova:
Ilisu će pogodovati zaštiti okoliša jer će se izbjeći stvaranje milijuna tona stakleničkih plinova koji bi dolazili iz alternativnih termoelektrana. Razvojni projekt znači i gospodarski rast. U jugoistočnoj Turskoj izgradnja i dodatna električna energija donijet će veća primanja i nove prilike za područje koje ih očajnički treba.

S područja nizvodno od brane planira se preseljenje najmanje 15 tisuća stanovnika. Trebali bi dobiti odštetu, koja najčešće nije dostatna za plaćanje novih domova u naseljima koja je za njih izgradila turska vlada. No nemoguće je kompenzirati štetu, tvrde brojni arheolozi, koja će nastati uništenjem jedne od najstarijih poznatih ljudskih naseobina na svijetu.

utorak, 11. lipnja, 2019. - 10:53