Povjesničar se u Davosu obrušio na bogataše

en face

Porezi, porezi, porezi. Sve ostalo je sranje, ako mene pitate, obrušio se bez dlake na jeziku Ruther Bregman, nizozemski povjesničar, tvrdeći da milijarderi humanitarnim radom pokušavaju prikriti činjenicu da izbjegavaju plaćanje poreza.

Kazao je on, u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu koja se prošli mjesec održala u Davosu, da su milijarderima danas puna usta riječi poput 'filantropija', 'pravednost', 'jednakost', a s druge strane čine sve kako bi izbjegli plaćanje poreza. To je sve "humanitarna spletka", kaže.
U Davos ih je doputovalo 1500, svi s privatnim avionima samo kako bi poslušali predavanje o klimatskim promjenama, nastavio je Bregman posprdno, a nije štedio ni Bona Voxa, pjevača benda U2 koji je poznat po svojem humanitarnom radu. Dodao je i da je zgrožen činjenicom da se na Svjetskom ekonomskom forumu govori o svemu samo ne o "snažnijem oporezivanju bogatih".

Kontrirao mu je Michael Dell, osnivač i direktor tehnološke kompanije Dell, s tvrdnjom da ekonomije zemalja s visokom stopom poreza ne mogu uspjeti. Složio se s njim i Ken Goldman, bivši direktor Yahooa, pa je u diskusiji kazao da su trenutni fiskalni uvjeti u globalnoj ekonomiji doveli do rekordne zaposlenosti.

Ta se izjava Goldmana nije svidjela drugoj članici panela Winnie Byanyima, direktorici humanitarne organizacije Oxfam:
Krivo gledate stvari. Ne govorite o dostojanstvu ljudi, već o iskorištavanju ljudi, odgovorila je Byanyima Goldmanu navodeći primjer američkih radnika u peradarskoj industriji koju na poslu nose pelene jer im nije dopušten odlazak na WC u radnom vremenu.
Visoka zaposlenost, sama po sebi, ne znači ništa, važna je kvaliteta tih poslova, upozorila je.

Inače, Nizozemac Bregman autor je knjige 'Utopija za realiste' i tvorac izjave 'Bogatstvo se ne stvara na vrhu, tamo se proždire', a YouTube video s njegovim govorom u dva dana pogledalo je više od 100.000 ljudi.

subota, 2. veljače, 2019. - 10:46