Nobelova nagrada bez književnosti

zlatnici

Švedska akademija objavila je kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na popisu ove godine nema priznanja za književnost.

Akademija je najavila u svibnju kako u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skandala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije.

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac William Faulkner primio je nagradu sljedeće godine.

Ostale nagrade ove godine bit će proglašene kako je i planirano. Dobitnik nagrade za medicinu ili psihologiju bit će objavljen u ponedjeljak, 1. listopada. Odluku donosi pedesetočlano povjerenstvo medicinskog istraživačkog instituta Karolinska.

Sljedećeg dana bit će objavljeno ime dobitnika nagrade za fiziku, a 3. listopada za kemiju. Ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju bit će poznato 8. listopada, prenijela je agencija DPA.

Svaka nagrada vrijedi devet milijuna kruna (milijun dolara). U skladu s tradicijom, priznanja će biti uručena dobitnicima na svečanosti 10. prosinca.

srijeda, 26. rujna, 2018. - 14:30