Veliki ljudi

Snowden zatražio rusko državljanstvo

en face

Bivši američki obavještajac i najpoznatii svjetski "zviždač" Edward Snowden donio je odluku da zatraži dvojno američko-rusko državljanstvo.

Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo, napisao je Snowden na svojoj stranici na Twitteru.

Papa 'zaratio' s Trumpovom administracijom

Vatikan je objavio u srijedu da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj "moralni autoritet" obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom.

Edward Snowden sljedećeg mjeseca izdaje memoare

priča

Edward Snowden, vjerojatno najpoznatiji svjetski zviždač, a danas bjegunac od američkog pravosuđa, napisao je memoare. Danas 36-godišnjak koji živi u egzilu u Moskvi u knjizi "Permanent record" opisao je svoje godine rada kao podizvođač za američke agencije CIA i NSA, u kojima je pomogao u izradi tehnologija za masovno prisluškivanje i nadzor komunikacija građana.

Greta Thunberg, 16-godišnja aktivistkinja, nominirana za Nobelovu nagradu za mir

poziv na prosvjed

Greta Thunberg, švedska aktivistkinja za zaštitu okoliša, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe protiv klimatskih promjena.

Tri norveška zakonodavca nominirala su 16-godišnju aktivistkinju Gretu Thunberg za Nobelovu nagradu za mir.
Nominirali smo Gretu jer je klimatska opasnost možda jedan od najvećih uzroka ratova i sukoba, rekao je parlamentarac Freddy Andre Oevstegaard.
Masivan pokret kojeg je Greta pokrenula je jako važan za očuvanje mira, dodao je.

Najpametnija žena na svijetu živi u potpunoj anonimnosti

en face

Marilyn vos Savant rođena je kao Marilyn Mach, no prezime svog oca nije zadržala tako dugo. Jako je rano počela vjerovati kako bi se trebalo zadržati predbračna prezimena, pa bi tako sin trebao preuzeti očevo prezime, a kćer majčino. Tako je ona postala Marilyn vos Savant (stručnjak), što joj i pristaje. Ona je ipak žena s najvećim IQ-om na svijetu.

Nobelova nagrada bez književnosti

zlatnici

Švedska akademija objavila je kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na popisu ove godine nema priznanja za književnost.

Akademija je najavila u svibnju kako u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skandala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije.

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac William Faulkner primio je nagradu sljedeće godine.

Jedina europska zemlja koja želi imigrante: 'Ne toleriramo ksenofobiju'

migranti

U jeku rasta populizma diljem Europe, koji je mnoge vlade starog kontinenta pomaknuo udesno i usmjerio političku oštricu prema izbjeglicama i migrantima, Portugal se ističe kao trenutačno možda i jedina zemlja Europe koja ne odbija useljavati ljude.

Pritom, za razliku od, primjerice, Italije, Austrije ili Mađarske, tamošnja vlada ne pribjegava identitetskim pitanjima i ne radi razliku između "njih" i "nas".

S osam godina upisao fakultet

pred tablom

Osmogodišnjak iz Belgije završio je srednju školu i uskoro kreće na fakultet.

Dječak Laurent Simons, čiji je otac Belgijanac a majka Nizozemka, za samo 18 mjeseci je završio šestogodišnje školovanje i diplomu je uzeo s ostalim 18-godišnjacima.

Njegovi roditelji tvrde kako je koeficijent inteligencije dječaka 145.

Loran je kazao kako mu je omiljeni predmet matematika, jer je, kako je objasnio, opširna - ima statistiku, geometriju, algebru.

Otkriven spomenik Karlu Marxu

spomenik

Njemačka je u subotu obilježila 200. obljetnicu rođenja Karla Marxa otkrivanjem spomenika filozofu u njegovu rodnom gradu, a riječ je o daru Narodne Republike Kine, koja još poštuje teoretičara "diktature proletarijata" dok ga mnogi osporavaju zbog političkog nasljeđa komunizma.

Brončani 5,5 metara visok kip otkriven je oko podne u Trieru, nedaleko od Francuske i Luksemburga, u nazočnosti 1500 osoba, prema podacima policije.

Kanadski liječnici zahtijevaju niže plaće!

The Washington Post piše kako stotine kanadskih liječnika u Quebecu prosvjeduje protiv povećanja plaća jer kažu kako ionako zarađuju previše. Prije dva dana, više od 700 liječnika, specijalizanata i studenata potpisalo je online peticiju tražeći poništenje nedavno dogovorenog povećanja plaća. Žele novac usmjeriti u bolju njegu i više plaće za medicinske sestre.