Veliki ljudi

Nobelova nagrada bez književnosti

zlatnici

Švedska akademija objavila je kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na popisu ove godine nema priznanja za književnost.

Akademija je najavila u svibnju kako u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skandala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije.

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac William Faulkner primio je nagradu sljedeće godine.

Jedina europska zemlja koja želi imigrante: 'Ne toleriramo ksenofobiju'

migranti

U jeku rasta populizma diljem Europe, koji je mnoge vlade starog kontinenta pomaknuo udesno i usmjerio političku oštricu prema izbjeglicama i migrantima, Portugal se ističe kao trenutačno možda i jedina zemlja Europe koja ne odbija useljavati ljude.

Pritom, za razliku od, primjerice, Italije, Austrije ili Mađarske, tamošnja vlada ne pribjegava identitetskim pitanjima i ne radi razliku između "njih" i "nas".

S osam godina upisao fakultet

pred tablom

Osmogodišnjak iz Belgije završio je srednju školu i uskoro kreće na fakultet.

Dječak Laurent Simons, čiji je otac Belgijanac a majka Nizozemka, za samo 18 mjeseci je završio šestogodišnje školovanje i diplomu je uzeo s ostalim 18-godišnjacima.

Njegovi roditelji tvrde kako je koeficijent inteligencije dječaka 145.

Loran je kazao kako mu je omiljeni predmet matematika, jer je, kako je objasnio, opširna - ima statistiku, geometriju, algebru.

Otkriven spomenik Karlu Marxu

spomenik

Njemačka je u subotu obilježila 200. obljetnicu rođenja Karla Marxa otkrivanjem spomenika filozofu u njegovu rodnom gradu, a riječ je o daru Narodne Republike Kine, koja još poštuje teoretičara "diktature proletarijata" dok ga mnogi osporavaju zbog političkog nasljeđa komunizma.

Brončani 5,5 metara visok kip otkriven je oko podne u Trieru, nedaleko od Francuske i Luksemburga, u nazočnosti 1500 osoba, prema podacima policije.

Kanadski liječnici zahtijevaju niže plaće!

The Washington Post piše kako stotine kanadskih liječnika u Quebecu prosvjeduje protiv povećanja plaća jer kažu kako ionako zarađuju previše. Prije dva dana, više od 700 liječnika, specijalizanata i studenata potpisalo je online peticiju tražeći poništenje nedavno dogovorenog povećanja plaća. Žele novac usmjeriti u bolju njegu i više plaće za medicinske sestre.

​Assange nudi 20.000 eura za informacije o ubojstvu istraživačke novinarke

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ponudio je 20.000 eura za informacije u ubojstvu poznate istraživačke novinarke u Malti.

Daphne Caruana Galizia, "WikiLeaks žena", ubijena je u ponedjeljak popodne autobombom. Bila je poznata kao oštra kritičarka vlasti, koja je premijera Malte Josepha Muscata optužila za korupciju u skandalu Panamski dokumenti (Panama papers). Ubijena je četiri mjeseca nakon pobjede njegove stranke na prijevremenim izborima, koje je sazvao zbog njenih optužbi.

Trumpova era podsjeća na Europu iz 1930-ih

Nagrađivana književnica Margaret Atwood izjavila je u subotu da je Amerika Donalda Trumpa podsjeća na Europu iz 1930-ih i upozorava da je današnji svijet "u momentu promjena i prekida".

Mislim da je svuda u svijetu došlo vrijeme previranja - izjavila je 77-godišnja književnica na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Ovo podsjeća na 1930-e godine - izjavila je ona na konferenciji za novinare, misleći na uspon populističkih čelnika i fašizma koji su na kraju doveli do Drugog svjetskog rata.

Izblijedjeli sjaj Nobelove nagrade

Počevši od najnovijeg primjera mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi, više političkih zvijezda okićenih Nobelovom nagradom za mir iznevjerilo je i one koji su ih izabrali i međunarodnu javnost.

Velika očekivanja od mnogih laureata završila su razočaranjima, a dodjela Nobelove nagrade za mir koja ima povijest dulju od sto godina često je bila predmetom prosvjeda i kritika.

Rijetki su oni koji su Nobelovu nagradu za mir koja se objavljuje svake godine u listopadu zaslužili jednoglasno.

Aung San Suu Kyi bila je jedna od njih.

Smrt čovjeka koji je spasio svijet prošla nezapaženo

Stanislav Petrov, umirovljeni ruski vojni časnik koji je prije više od tri desetljeća spriječio globalni termonuklearni rat, preminuo je u 78. godini života, javlja Independent.

Petrov je kao pukovnik ruske vojske bio dežurni časnih zapovjednog centra OKO, sustava za rano uzbunjivanje u slučaju američkog nuklearnog napada na Rusiju.

Na datum 26. rujna 1983., računalni sustav u bunkeru podigao je uzbunu zbog lansiranja interkontinentalnih projektila - prema podacima sa satelita, SAD je lansirao pet raketa s nuklearnim bojevim glavama u smjeru Moskve.

Tarkovski: Teško se odviknuti od ropstva

U knjižnicama se ovih dana pojavila knjiga slavnoga ruskog redatelja pisca i glumca, jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih filmskih umjetnika 20. stoljeća Andreja Tarkovskog pod nazivom "Martirologija - Dnevnici 1970. - 1986." U ovoj knjizi, koju je redatelj pisao 16 godina isprepliću se zakulisni život sovjetske i svjetske kinematografije, politika i stvaralaštvo, filozofska razmišljanja i dnevnopolitički problemi, Moskva, Rim, Pariz, Stockholm, a usred svega toga nalazi se sam Tarkovski, i cijenjen i prezren, i ponosit i slomljen, i smrtno bolestan i besmrtan.