Trumpova era podsjeća na Europu iz 1930-ih

Nagrađivana književnica Margaret Atwood izjavila je u subotu da je Amerika Donalda Trumpa podsjeća na Europu iz 1930-ih i upozorava da je današnji svijet "u momentu promjena i prekida".

Mislim da je svuda u svijetu došlo vrijeme previranja - izjavila je 77-godišnja književnica na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Ovo podsjeća na 1930-e godine - izjavila je ona na konferenciji za novinare, misleći na uspon populističkih čelnika i fašizma koji su na kraju doveli do Drugog svjetskog rata.

Ono što iznenađuje mnoge u Europi je da se to dešava u Sjedinjenim Državama koje su dugo vremena smatrane svjetionikom demokracije - dodala je Atwood.

Roman Georgea Orwella "1984" i njena vlastita knjiga iz 1985. godine "Priča služavke" o totalitarnom režimu u kome žene služe u seksualnom ropstvu, aktuelni su upravo sada jer takve negativne utopije nisu nemoguće ni danas.
Ljudi odjednom uviđaju kako je to moguća stvarnost i za njih - izjavila je Atwood, cijenjena kanadska spisateljica čuvena po svojoj prozi i poeziji.

Atwood je u Frankfurtu kako bi primila redovnu godišnju "Nagradu za mir" sajma knjiga za njen cjelokupni književni opus, koja će joj biti dodijeljena u nedjelju.

Redovito među kandidatima za Nobelovu nagradu za književnost, Atwood je upitana je li bila razočarana kada je ovogodišnju nagradu dobio britanski pisac Kazuo Ishiguro prošlog tjedna.
Itekako sam naviknuta da ne dobijem Nobelovu nagradu. Stoga me to pretjerano ne brine - našalila se ona.

nedjelja, 15. listopada, 2017. - 12:40