Izdvojeno

Hrvatskim masonima blokiran račun, redu Slobodnih zidara prijeti stečaj

logo

Vrhovnom vijeću 33. stupnja i posljednjeg stupnja drevnog i priznatog Škotskog reda Slobodnih zidara Hrvatske prijeti stečaj, čije otvaranje je na Trgovačkom sudu u Zagrebu predložila Fina zbog, kako se navodi, 17.505 kuna nepodmirenih obveza.

Fina navodi kako ta udruga nema zaposlenih i kako ne raspolaže podacima o njezinoj eventualnoj imovini.

Kako je 1. siječnja postao Nova godina

eksplozije

Budući da ne postoji posebna točka temeljem koje bi se odredio početak godine, izbor datuma je dogovoren, prihvaćen i često mijenjan tijekom povijesti. U današnjem globaliziranom svijetu lakše se dolazi do konsenzusa oko datuma, premda neki narodi zadržavaju svoje tradicije. Određene bilance, godišnji zaključci itd. ipak se u cijelom svijetu vežu uz 31. prosinca, jer 1. siječnja počinje nova godina.

Francuska u osnovnim školama zabranila mobitele

učenici

Francuski parlament u ponedjeljak je konačno prihvatila zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva "kozmetičkim".

Zastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasovali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta a desnica i ljevica su bile suzdržane, nazivajući ga "komunikacijskom operacijom", "političkim oglasom" i "posebnim zakonom" koji "neće ništa promijeniti".

Alžir ugasio internet na dva sata tijekom ispitnih rokova

kabel

Kako bi spriječio rašireno prepisivanje i varanje tijekom testova u srednjim školama, Alžir se odlučio na poduzimanje dramatičnih mjera. Naime, prekinuo je internet i isključio mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu.

Tako će se internet, mobilna i fiksna telefonska mreža isključivati na dva sata za trajanja ispita na kraju srednje škole kako bi se spriječilo curenje informacija. Isključenja će trajati tijekom ispitnih rokova, koji su počeli 20. lipnja i traju do 25. lipnja.

Finska - zemlja s najboljim školstvom na svijetu

zastava

Finska je danas po mnogim kriterijima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i općenito je jedno od najboljih mjesta za život.

Prije 100 godina bili su vrlo siromašni

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je do prije stotinjak godina Finska bila vrlo siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi.

Policija uhvatila patku u prekoračenju brzine

Švicarska policija objavila je neobičnu vijest o patki koja je prekoračila brzinu letenja, a njihovu objavu prenijeli su mnogi svjetski mediji.

Policijska kamera za nadzor brzine u gradu Könizu, gradu koji se nalazi sjeverozapadno od Berna, snimila je patku kako leti iznad ceste čak 52 kilometra na sat u zoni u kojoj je ograničenje brzine 30 kilometara na sat.

Patka je snimljena u petak, a tri dana kasnije, ponovno su je uočili na svojoj kameri, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je riječ o istom prijestupniku.

Je li Kopernikova teorija Heliocentričnog sustava ostala nedovršena?

ilustracija

Dugo nam je vremena trebalo da napokon pristanete na jedan otvoren razgovor o vašim višegodišnjim promišljanjima i radovima iz astronomske znanosti! Mnogi znanstveni forumi na Internetu puni su vaših rasprava koje ste žestoko vodili i branili svoja osobna promišljanja iz astronomije. Između ostalog tamo ste zagovarali mnoge teorije urota, jedna od njih je tumačenje kako je NASA zataškala istinu, po vama dugo najavljivani Halleyev komet prije tridesetak godina uopće nije dolazio.