Trendovi

Jaz između bogatih i siromašnih vrtoglavo raste

žena s vrećama

Prema izvješču pod naslovom "Opstanak najbogatijih", koji humanitarna organizacija Oxfam danas predstavlja na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj, po prvi put u zadnjih 25 godina istovremeno rastu i ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike tvrtke i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza. Tako je od 2020. najbogatijem postotku čovječanstva pripalo ukupno 26 bilijuna američkih dolara - a preostalih 99 posto svjetskog stanovništva je imalo na raspolaganju 16 bilijuna američkih dolara, prenosi DW.

Théâtre D'opéra Spatial, slika koja je izazvala veliku raspravu među umjetnicima

UI slika

Jason M. Allen bio je oduševljen kada je saznao da je njegovo djelo nazvano "Théâtre D'opéra Spatial" osvojilo prvo nagradu u kategoriji digitalne umjetnosti i digitalno manipulirane fotografije za nove umjetnike. Pobjednički rad nastao je zahvaljujući AI (umjetna inteligencija) sustavu Midjourney koji na temelju inputa, odnosno onog što mu se napiše, sam stvara digitalne slike.

Allen kaže da je djelo fascinantno i da bi ga svi trebali vidjeti, a novčana nagrada je iznosila 300 dolara.

Unatoč pandemiji svjetsko bogatstvo rekordno poraslo u 2021.

luksuz

Ukupno svjetsko bogatstvo poraslo je za 10,3 posto u 2021. na 473 bilijuna dolara, uglavnom zahvaljujući procvatu burze, prema studiji koju je u četvrtak objavio Boston Consulting Group (BCG).

Posrijedi je najveći porast u više od desetljeća, a broj superbogatih, koje BCG definira kao osobe s imovinom vrijednom više od 100 milijuna dolara, porastao je za oko 300 ljudi.

Bogati u 2021. godini postali još bogatiji

luksuz

Desetero najbogatijih ljudi na svijetu 2021. su stekli još 402 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloomberga.

Najviše je zaradio Elon Musk. On je godinu počeo sa 156, a završio je s 277 milijardi dolara na računu, pokazuje Bloombergov indeks milijardera. Osnivač Tesle i SpaceX-a nedavno je objavio da će platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

Muskova zarada u 2021. je manja od 140 milijardi koliko je stekao godinu prije, no dovoljna da postane daleko najbogatija osoba na svijetu.

Lansirali kriptivalutu Squid Game i pokrali ljude

inesrt iz serije

Još jedna velika prevara dogodila se u svijetu kriptovaluta ovoga tjedna, što naivnim ulagačima željnima brze zarade na nepoznatim i neprovjerenim "meme" kriptovalutama treba prije svega poslužiti kao upozorenje. Ovoga puta nije bila riječ o prodaji bezvrijednih sličica majmuna u obliku NFT-a, već o plasiranju nove "meme" kriptovalute povezane s ultra popularnom Netflixovom serijom Squid Game.