Despoti

Aktivistica nakon izlaska iz zatvora odmah napustila Rusiju

iza rešetki

Veronika Nikulšina, članica ruskog punk benda Pussy Riot poznatog po odvažnim performansima i političkim protestima, napustila je Rusiju odmah nakon izlaska iz zatvora.

Zbog navodnog nepoštivanja policije, Nikulšina je u zatvoru odslužila dvije petnaestodnevne kazne. Odmah nakon izlaska iz zatvora otišla je na aerodrom i napustila zemlju.
Vlasti nam pokušavaju nešto poručiti, rekla je u nedjelju za Dozhd, neovisni ruski TV kanal.

Više od 400.000 osoba u etiopskoj regiji Tigraj gladuje, pothranjeno skoro 33.000 djece

djeca

Više od 400.000 građana regije Tigraj na sjeveru Etiopije trenutno gladuje zbog opstruiranja prolaska humanitarne pomoći prema dijelovima regije u kojoj traju sukobi, podaci su Ujedinjenih nacija.

Borbe između etiopske vlade i Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) intenzivirane su prošlog mjeseca kada je TPLF pokrenuo veliku kontraofanzivu i zauzeo glavni grad regije Mekele.

Međutim, tijekom borbi uništena su i dva ključna mosta koja su predstavljala vezu putem koje se dostavljala pomoć stanovnicima u Tigraju.

Otkrivena još 182 posmrtna ostatka djece u bivšem internatu

iskopavanje

Još 182 posmrtna ostatka pronađena su u neoznačenim grobovima u Kanadi, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji (B.C.).

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim tjednima prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su obiteljima i prisiljena pohađati Sv. Eugene's, blizu Cranbrooka.

Novi 751 grob otkriven blizu internata za autohtonu djecu Kanade

iskapanje

Autohtono pleme objavilo je u četvrtak otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši djelić kalvarije koju su prolazila djece autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimiliaciju.
Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob, rekao je čelnik Cadmus Delomre.

U 2020. više od 8.500 djece-vojnika

vojska

Više od 8.500 djece korišteno je u vojne svrhe prošle godine u sukobima diljem svijeta, a gotovo 2.700 djece je ubijeno, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Godišnje izvješće glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa Vijeću sigurnosti o djeci i oružanim sukobima obuhvaća ubijanje, sakaćenje i seksualno zlostavljanje djece, otmicu ili novačenje, onemogućavanje humanitarne pomoći te napade na škole i bolnice.

Novi rat Kim Jong-una

s vojskom

Sjeverna Koreja nedavno je uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani utjecaj, strogo kažnjavajući sve one koji kod sebe imaju strane filmove, stranu odjeću ili ako govore sleng.

Yoon Mi-so je ispričala kako je imala 11 godina kada je prvi put vidjela da su vlasti pogubile muškarca zato što je kod sebe imao južnokorejsku dramu. Njegovo pogubljenje moralo je gledati čitavo susjedstvo.
Da niste, to bi se smatralo izdajom", rekla je iz svog doma u Seulu.

Sjevernokorejski mediji tvrde kako siročad dobrovoljno radi u državnim rudnicima

u odorama

Sjevernokorejski državni mediji tvrde da se siročad u toj državi dobrovoljno prijavljuje za rad u državnim rudnicima i na poljoprivrednim dobrimaC.

Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da je više stotina djece "u cvijetu mladosti odvažno i mudro" odabralo obavljanje fizičkih poslova za državu.

Njihova dob nije objavljena, no po fotografijama se može zaključiti da je riječ o tinejdžerima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava već dulje vrijeme optužuju Sjevernu Koreju da koristi djecu za prisilni rad, što vlasti uporno negiraju, piše Hina.

Gradonačelnik Istanbula pod istragom zbog "nepoštovanja" prema sultanu

za govornicom

Turske vlasti otvorile su istragu protiv gradonačelnika Istanbula, jednog od najvećih suparnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojeg optužuju da se nije ponašao s poštovanjem tijekom posjeta mauzoleju jednog sultana jer je držao ruke iza leđa.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak da je otvorilo istragu protiv Ekrema Imamoglua zbog "optužbi koje se odnose na manjak poštovanja", a što se navodno dogodilo prošle godine tijekom posjeta mauzoleju sultana Mehmeta II.

Kongres u Salvadoru smijenio sve vodeće suce Vrhovnog suda

glasovanje

Zastupnici povezani sa salvadorskim predsjednikom Nayivom Bukeleom glasali su za smjenu svih vodećih sudaca Vrhovnog suda u toj zemlji, što oporba i međunarodna zajednica kritiziraju kao opasno otimanje vlasti.

Nekoliko minuta nakon glasanja suci su odgovorili odlukom da je kongresno glasanje bilo neustavno, što je izazvalo sukob vodećih snaga u zemlji.

Glasanje da se smijene suci ubrzo je kritizirao Juan Gonzalez, viši savjetnik američkoga predsjednika Joea Bidena za Latinsku Ameriku.

Australija vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina

u zračnoj luci

Pravila koja brane ulazak u Australiju putnicima iz Indije - uključivo i građanima Australije - stupaju na snagu u ponedjeljak, a prva revizija bit će 15. svibnja.

Nova pravila znače da će Australci koji su u posljednja dva tjedna boravili u Indiji, u kojoj bukti epidemija koronavirusa, dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svatko tko pokuša zaobići nova pravila dobiti kaznu od više od 50.000 američkih dolara, pet godina zatvora ili oboje.