Despoti

Istaknuti saudijski akademik osuđen na smrt jer je koristio Twitter i WhatsApp

potpis

Prema sudskim dokumentima u posjedu Guardiana, istaknuti profesor prava u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog optužbi koje uključuju posjedovanje Twitter računa i korištenje WhatsAppa, odnosno dijeljenje vijesti "neprijateljskog sadržaja prema kraljevstvu".

Detalje optužbi protiv akademika Awada Al-Qarnija (65), uhićenog još u rujnu 2017., s Guardianom je podijelio njegov sin Nasser koji je prošle godine pobjegao iz kraljevstva i živi u Velikoj Britaniji.

Policija u Moskvi uhitila djevojčicu zbog žuto-plave profilne fotografije

prosvjed

Organizacija za ljudska prava OVD-Info izvijestila je da je direktor škole u Moskvi kontaktirao Ministarstvo unutarnjih poslova o 10-godišnjoj učenici petog razreda koja je koristila žuto-plavu profilnu fotografiju (boje zastava Ukrajine) dok je slala poruke svojim kolegama iz razreda. Kao odgovor, policija je "izvukla" djevojčicu iz škole i odvela nju i njenu majku na ispitivanje.

Majka djevojčice o incidentu je obavijestila je organizaciju za ljudska prava OVD-Info. Grupa za ljudska prava nije objavila imena majke ili djeteta.

Država u kojoj su zabranjene predugačke brade, glasno plakanje i proslave rođendana

zamotane

Azijska država Tadžikistan, koja se smjestila između Afganistana, Uzbekistana, Kirgistana i Kine glasi kao jedna od zemalja kojoj zabrane nisu strane. I dok su neke od zabrana povezane sa strahom od vjerskog ekstremizma, druge je teže dokučiti.

Krajem 2015. Tadžikistan je zabranio Novu godinu u školama i na sveučilištima. Privatno, tadžikistanskim obiteljima i dalje je dopušteno slaviti, iako postoje i ograničenja za privatne proslave pa bi trebalo slaviti tiho i skromno.

Logopedi osuđeni zbog objavljivanja "buntovnih" dječijih knjiga

vrata

Pet logopeda u Hong Kongu osuđeno je na po 19 mjeseci zatvora nakon što su proglašeni krivim za objavljivanje "buntovnih" dječijih knjiga.

Vlasti su tumačile knjige - o ovcama koje pokušavaju otjerati vukove dalje svog sela - kao da se odnose na Hong Kong i vladu u Pekingu.

Autori su tvrdili da knjige prikazuju "povijest iz perspektive naroda", ali sudac izabran od vlade zaključio je da je to "ispiranja mozga", prenosi BBC.

Presuda dolazi usred gušenja građanskih sloboda od 2020. godine, kada je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Putin potpisao novi zakon protiv širenja "lažnih vijesti"

potpis

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je službeno odobrio zakon koji kaže da osobe optužene za širenje "lažnih vijesti" o radu dužnosnika u inozemstvu mogu biti osuđene na kaznu zatvora i do 15 godina, prenosi novinska agencija Interfax.

Kazne su slične onima koje se dopuštene zakonom usvojenim ranije ovog mjeseca, a koji se odnosi na kažnjavanje osoba koje šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama, navodi agencija. Zakon je donesen nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski sud Navaljnom dodaje nove godine zatvorske kazne

suđenje

Ruski sud proglasio je u utorak disidenta Alekseja Navaljnog krivim za prevaru širokih razmjera, zbog čega će se zatvorska kazna najžešćem kritičaru predsjednika Vladimira Putina najvjerojatnije produljiti za nekoliko godina.

Proglašen je krivim i za nepoštivanje suda.

Navaljni već služi kaznu od dvije i pol godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja odrebi uvjetne kazne za koje taj žestoki kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

Organizatorica SP-a pobjegla iz Katara da je ne bi bičevali

na tribinama

Paola Schietekat Sedas bila je do prije nekoliko dana članica Organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, no pobjegla je iz zemlje kako ne bi morala odslužiti kaznu, piše meksički portal Proceso. Sedas je po struci ekonomistica i antropologinja, a rekla je da je njen posao iz snova organizacija velikog nogometnog natjecanja. Snovi su kratko trajali jer ju je jedan kolega, kako kaže, seksualno zlostavljao.

Ubio sestru jer je "sramotila obitelj", sud ga oslobodio

zamotane

Sud u Pakistanu oslobodio je muškarca koji je ubio svoju sestru, zvijezdu društvenih mreža, Qandeel Baloch, tri godine nakon što je osuđen za njeno ubojstvo jer je "nanijela sramotu obitelji".

Muhammed Waseem osuđen je na doživotni zatvor u srpnju 2016. godine nakon što je priznao da je ubio svoju sestru Qandeel Baloch, koju su u toj zemlji prozvali pakistanskom Kim Kardashian.

Tada je rekao da je to uradio jer je zvijezda osramotila obitelj.

Kina provodi represiju bez presedana protiv novinarstva

na stubama

U novom izvješću Reportera bez granica (RSF) navodi se kako je Kina "najveći zarobljivač novinara na svijetu" s najmanje 127 novinara koji su trenutno u pritvoru.

U njemu se navodi kako Kina provodi "kampanju represije bez presedana" protiv novinarstva širom svijeta.

Kina je pravdala uhićenja novinara, optužujući ih da izazivaju nevolje.

RSF je također napomenuo da su se ograničenja za medije pogoršala s pandemijom.

Najmanje 10 novinara i online komentatora privedeno je zbog izvještavanja o krizi Covid-19 u Wuhanu.