Pravda

Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina Vogue

vogue

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena, je prva pjesnikinja koja se našla na naslovnici magazina Vogue.

Annie Leibovitz je za svibanjsko izdanje magazina fotografisala 23-godišnju diplomiranu studenticu s Harvarda, koja je na naslovnici nosila Louis Vuitton pokrivač, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom.

Britanski sud odbio Assangeovo izručenje SAD-u

arhivska

Britanski sud danas je odbio izručenje američkog zviždača i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje je optužen za špijunažu i urotu.

SAD je protiv 49-godišnjeg Assangea podigao 18 točaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine.

Radi se o povjerljivim dokumentima s detaljima o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

Proglašen najapsurdniji proizvod

boca

Marka luksuzne vode koja se puni s otopljenih ledenjaka na Grenlandu osvojila je godišnju 'nagradu' za okoliš za najapsurdniji proizvod, objavila je švicarska Alpska inicijativa.

Otopljena voda s grenlandskog glečera transportira se 9.600 kilometara do Švicarske. S obzirom na topljenje leda u polarnim područjima, ovo se doima posebno ciničnim", rekla je aktivistička grupa koja svake godine dodjeljuje nagradu "Vražji kamen".

Vodu marke "Berg" proizvodi kanadska tvrtka koja uzima blokove plutajućeg grenlandskog leda te ih dovozi na kopno kako bi vodu punila u boce.

Snowden je bio u pravu

en face

Sedam godina nakon što je američki zviždač Edward Snowden upozorio na masovni nadzor telefonskih zapisa Amerikanaca, žalbeni sud presudio je da je program bio protuzakonit i da šefovi američkih obavještajnih službi, koji su javno branili taj program, nisu govorili istinu.

Žalbeni sud za deveti okrug naveo je u presudi u srijedu da je bespravna telefonska mreža, koja je tajno prikupila milijune telefonskih zapisa Amerikanaca, kršila Zakon o nadzoru obavještajne službe i možda bila protuustavna.

​Malezija bogatim zemljama poručila kako nije smetljište

plastika

Malezija je bogatijim zemljama vratila 150 kontejnera s plastičnim otpadom i poručila kako neće biti svjetsko "odlagalište otpada".

Nakon što je Kina 2018. zaustavila većinu uvoza otpada, ova je regija preplavljena plastikom iz razvijenijih gospodarstava poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Naime, mnoge kineske tvrtke koje se bave recikliranjem preselile su se nakon zabrane u Maleziju zbog čega je u toj zemlji došlo do isporuka ogromnih količina plastike.

'Otac' GMO-bebe završio u zatvoru

izjava

Kineski znanstvenik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih "genetski modificiranih" beba, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse.

Znanstvenik He Jiankui objavio je u studenome 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze virusom HIV-a kojim je zaražen njihov otac.

Postignuća žena koja su obilježila 2019. godinu

žene

Države diljem svijeta obećale su rodnu ravnopravnost do 2030., ali se pokazuje da niti najnaprednije među njima ne čine dovoljno kako bi to ostvarile. Postignuća deset žena ove godine ipak su pomogla približavanju tome cilju.

Žene su i dalje plaćene 20 posto manje nego muškarci i čine manje od četvrtine zastupnika u parlamentima, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Međunarodni kazneni sud otvara istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina

tenkovi

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (MKS) Fatou Bensouda poručila je kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina.

Glavna tužiteljica Bensouda uputila je pisanu izjavu o izraelskim ratnim zločinima na palestinskom teritoriju.

Bensouda je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage.

Papa priznao korupcijski skandal u Vatikanu

blagoslov

Papa Franjo je u utorak priznao postojanje korupcijskog skandala u Vatikanu, izrazivši zadovoljstvo zbog dobrog funkcioniranja mehanizama unutarnjeg nadzora uvedenih tijekom reforme.

Sveti Otac je neočekivano ušao u pojedinosti "skandala" koji je početkom listopada doveo do pretresa i privremenog razrješenja petero osumnjičenih, među kojima su drugi čovjek uprave za suzbijanje pranja novca (AIF) i prelat u Državnom tajništvu, vatikanskoj upravi.