Pravda

Vodeći malteški biznismen optužen zbog ubojstva novinarke

grob

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi Yorgen Fenech optužen je za ubojstvo antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizie, naveli su tužitelji u sudskim dokumentima podnesenima u srijedu. Za sada nije još određen datum suđenja.

Fenech je uhićen u studenom 2019. pod optužbom za suučesništvo u ubojstvu. Tijekom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Demokrati pozivaju Bidena na zatvaranje Guantanama

zatvor

Demokratski zastupnici pozvali su u četvrtak američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori vojni zatvor u Guantanamu i oslobodi ili sudi preostalim zatvorenicima osumnjičenim za suradnju s Al Qaidom.

Kako se bliži 20. obljetnica napada 11. rujna, 75 zastupnika Zastupničkog doma pozvali su u otvorenom pismu predsjednika da zatvori sporni zatvor pozivajući se na prevelike troškove njegova održavanja.
U Guantanamu je bilo osamstotinjak zatvorenika, a sada ih je tek 39, većinom starijih i sve nemoćnijih, ističu u pismu.

Bijesni Kanađani srušili kipove kraljice Viktorije i Elizabete II

rušenje

Prosvjednici u kanadskom Winnipegu srušili su kipove kraljice Victorije i kraljice Elizabete II, dok u zemlji raste bijes zbog otkrića ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim domorodačkim školama.

Mnoštvo je uzvikivalo "nema ponosa u genocidu" prije nego što su srušili kipove monarha.

Incident se dogodio na Dan Kanade u četvrtak, koji se tradicionalno slavi diljem zemlje.

No mnogi gradovi odustali su od proslava ove godine. Skandal s domorodačkom djecom natjerao je Kanađane da se suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću.

Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost zbog škola za asimilaciju

tiskovna

Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva, rekao je u petak premijer Kanade Justin Trudeau, nakon otkrića ostataka 215 djece u jednoj takvoj školi.

Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička Crkva sada zauzela i zauzimala je proteklih godina, izjavio je Trudeau novinarima.

Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome, dodao je.

Australskim medijima milijunska kazna zbog slučaja kardinala Pella

en face

Australski sud u petak je odredio da dvanaest medijskih tvrtki mora platiti ukupno 1,1 milijun australskih dolara kazne zbog objave dijelova optužnice protiv bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella za seksualno zlostavljanje djece.

Kardinala Pella, bivšeg vatikanskog rizničara i nekadašnjeg savjetnika pape Franje, porota je u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Australski Visoki sud u travnju prošle godine jednoglasno je poništio tu presudu.

Pokrenuta istraga poslovanja Trumpovih tvrtki

Faca

Trump Organization, konglomerat u vlasništvu obitelji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, predmet je kriminalne, a ne više samo civilne istrage, objavilo je državno odvjetništvo u New Yorku u utorak po mjesnom vremenu.

Obavijestili smo Trump Organization da naša istraga o toj organizaciji nije više samo civilna, rekao je Fabien Levy, glasnogovornik državne odvjetnice u New Yorku Letitie James.

Amerika vraća streljačke vodove?

pogubljenje

Problem smrtne kazne dugo zanima najveće ljudske umove, od Dostojevskog do Camusa. Moderne demokracije odavno su je odbacile, a najduže opstaje u Sjedinjenim Američkim Državama. Smrtne kazne još se obavljaju, a na saveznoj razini u žižu javnosti stavio ih je donedavni američki predsjednik.

Donald Trump, gorljivi pobornik smrtne kazne, bit će upamćen kao predsjednik u čijem je mandatu u posljednjih sto godina izvršeno najviše smrtnih kazni, čak trinaest.

Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina Vogue

vogue

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena, je prva pjesnikinja koja se našla na naslovnici magazina Vogue.

Annie Leibovitz je za svibanjsko izdanje magazina fotografisala 23-godišnju diplomiranu studenticu s Harvarda, koja je na naslovnici nosila Louis Vuitton pokrivač, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom.

Britanski sud odbio Assangeovo izručenje SAD-u

arhivska

Britanski sud danas je odbio izručenje američkog zviždača i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje je optužen za špijunažu i urotu.

SAD je protiv 49-godišnjeg Assangea podigao 18 točaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine.

Radi se o povjerljivim dokumentima s detaljima o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

Proglašen najapsurdniji proizvod

boca

Marka luksuzne vode koja se puni s otopljenih ledenjaka na Grenlandu osvojila je godišnju 'nagradu' za okoliš za najapsurdniji proizvod, objavila je švicarska Alpska inicijativa.

Otopljena voda s grenlandskog glečera transportira se 9.600 kilometara do Švicarske. S obzirom na topljenje leda u polarnim područjima, ovo se doima posebno ciničnim", rekla je aktivistička grupa koja svake godine dodjeljuje nagradu "Vražji kamen".

Vodu marke "Berg" proizvodi kanadska tvrtka koja uzima blokove plutajućeg grenlandskog leda te ih dovozi na kopno kako bi vodu punila u boce.