Izvršitelji

sluge i gospodari

Berlusconi oslobođen optužbi za podmićivanje

en face

Talijanski sud je u četvrtak bivšeg premijera Silvija Berlusconija oslobodio optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije iz 2013., nekoliko tjedana nakon što je politički veteran ponovno izabran u talijanski parlament.

Berlusconi je optužen da je navodno platio talijanskom pjevaču Marianu Apicelli 157.000 eura (nešto manje od 1,2 milijuna kuna) kako bi lagao na drugom suđenju na kojem se bivšem premijeru sudilo zbog optužbi da je 17-godišnjoj marokanskoj plesačici u noćnom klubu dao novac u zamjenu za seksualne usluge.

SAD razmatraju zatvaranje zloglasnog zatvora Guantanamo

žica

Američka administracija "aktivno razmatra" ponovno uvođenje dužnosti izaslanika za zatvaranje zatvora u pomorskoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, kazao je američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak.

Zatvor, koji je utemeljen za strance nakon terorističkih napada 11. rujna 2021., postao je simbol američkog "rata protiv terorizma" zbog oštrih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje neki kritičari ocjenjuju kao mučenje.

Švicarska banka kažnjena zbog pranja novca za čelnike FIFA-e

korupcija

Švicarska banka mora platiti 80 milijuna dolara kazne nakon što je priznala sudjelovanje u pranju više od 36 milijuna dolara mita uplaćenog međunarodnim nogometnim dužnosnicima.

Riječ je o trećoj najvećoj švicarskoj banci Julius Baer. Kaznu će namiriti tako što će platiti 43.3 milijuna dolara, a oduzet će joj se i 36.4 milijuna dolara za obavljanje transakcija od veljače 2013. do svibnja 2015. godine.

U podmićivanju su sudjelovale osobe koje su nezakonito plaćale službenike iz FIFA-e da bi zauzvrat dobili prava na prijenos nogometnih utakmica.

Liječnik koji je dokazivao da cjepivo AstraZeneca stvara krvne ugruške primao novac od Pfizera i BioNTecha

en face

Kako iza cjepiva, osim zdravstvenih razloga, stoje i profiti koji se mjere u milijardama dolara, a vode se i političke borbe za sfere utjecaja, mogu se očekivati raznorazna lobiranja i podmetanja. U tom su se kontekstu iščitavale i informacije o nuspojavama kod cjepiva AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Više stotina kazni doživotnog zatvora u Turskoj

puč

Sud u Turskoj izrekao je danas više stotina kazni doživotnog zatvora osobama među kojima su vojni zapovjednici i piloti koji su bili optuženi za pokušaj državnog udara 2016. godine iz zrakoplovne baze nedaleko od Ankare.

Više od 250 ljudi poginulo je u pokušaju svrgavanja vlasti 15. srpnja 2016. godine, kada su pobunjeni vojnici u zrakoplovima, helikopterima i tenkovima krenuli da preuzmu kontrolu nad ključnim državnim institucijama.

Trebaju li svećenici blagosiljati nuklearne rakete

blagoslov rakete

Ruski svećenici bi se trebali suzdržati od blagosiljanja nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje, piše u novim smjernicama Ruske pravoslavne crkve.

U dva desetljeća na vlasti, ruski predsjednik Vladimir Putin zbližio se s crkvom, koja je razvila bliske odnose i s ministarstvom obrane.

Ruski svećenici mogli su se često vidjeti na fotografijama kako svetom vodom škrope podmornice, balističke rakete, svemirske rakete Sojuz i ostalu vojnu opremu.

Zastrašujuća aplikacija: Svatko vas može slikati na ulici i doznati sve o vama

na ulici

Što ako vas neznanac fotografira u prolazu na pločniku i onda pomoću aplikacije brzo otkrije vaše ime, adresu i ostale pojedinosti?

Startup pod nazivom Clearview AI je to omogućio, a njegovu aplikaciju trenutačno koriste stotine policijskih službi u SAD-u, među ostalima FBI, objavio je prošle subote The New York Times.