Strašilo

buahaha

Preko milijun žena nestalo u Indiji u samo tri godine

žene

Više od 1,3 milijuna žena u Indiji nestalo je između 2019. i 2021., prema novoobjavljenim podacima indijskog državnog Ministarstva unutarnjih poslova.

Podaci koje je prikupio indijski Nacionalni ured za kriminalističku evidenciju pokazuju da je više od milijun odraslih žena i više od 250.000 djevojaka mlađih od 18 godina nestalo u razdoblju od tri godine.

Najveći broj nestanaka bio je u državi Madhya Pradesh, gdje je gotovo 198.000 žena i djevojaka prijavljeno kao nestalo u tri godine, a Zapadni Bengal je odmah iza njih s gotovo 193.000 slučajeva, pokazuju podaci NCRB-a.

Hoće li umjetna inteligencija izazvati apokalipsu?

palac gore/dolje

Sve veće mogućnosti umjetne inteligencije (UI) potaknule su kontinuirane rasprave o njezinom potencijalnom utjecaju na čovječanstvo. Kako tehnologija napreduje i granice UI-ja se šire, javljaju se zabrinutosti u vezi s vjerojatnošću da UI nadmaši ljudsku inteligenciju i potencijalno predstavlja prijetnju našem postojanju. Jedan istaknuti glas u zajednici UI-ja, Paul Christiano, bivši član OpenAI, osvjetljava ovu temu nudeći uvide u potencijalne scenarije dominacije UI-ja.

Musku odobreno testiranje moždanih implantata

profil

Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.

Musk je od 2019. više puta predviđao da će njegova tvrtka Neuralink za medicinske uređaje početi ispitivanja moždanih implantata na ljudima za liječenje teških stanja poput paralize i sljepoće, a krajem prošle godine došao je na naslovnice kada je rekao da je već toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi ih bio spreman ugraditi u vlastitu djecu.

Vjerovanje u čarobnjaštvo raširenije nego što se to mislilo

lutka

Iako smo već dobro zašli u 21. stoljeće, vjerovanje u čarobnjaštvo i dalje je globalno rašireno, no jako varira u različitim dijelovima svijeta, pokazala je nova velika studija u kojoj je sudjelovalo više od 140.000 ljudi.

Rezultati te studije pokazali su da oko milijardu ljudi u 95 zemalja svijeta vjeruje u čarobnjaštvo, a studija napominje da je ta brojka "sigurno premala", s obzirom na osjetljivost razgovora o čarobnjaštvu za neke sudionike studije.

Saudijski princ ima imunitet za ubojstvo novinara Khashoggija

Američka administracija utvrdila je kako prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman ima zakonski imunitet od tužbe podignute protiv njega zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Američko ministarstvo pravosuđa u dokumentu podnesenom okružnom sudu distrikta Columbia napisalo je da je doktrina imuniteta čelnika države utemeljena uobičajnom međunarodnom pravu, pa da tako optuženi bin Salman kao čelnik strane države uživa imunitet od nadležnosti američkih sudova.

Treći svjetski rat je daleko vjerojatniji nego što je itko spreman priznati

pečurka

Dosad smo imali izuzetnu sreću. Ljudska bića su izumila nuklearno oružje prije 77 godina, ali ga nisu koristila da se međusobno pobiju još od Nagasakija. Stvorili smo rakete dugog dometa, kako nas je Vladimir Putin ponovno podsjetio prošlog tjedna kada je predstavio svoje interkontinentalne balističke rakete Satan II Sarmat, ali smo ih izbjegavali koristiti za uništavanje gradova naših suparnika.

Čovječanstvo ulazi u "spiralu samouništenja"

Ukrajina

Čovječanstvo pati od "narušene percepcije rizika", što nas potiče na aktivnosti i ponašanja koja uzrokuju klimatske promjene i sve veći broj katastrofa diljem svijeta, upozorio je UN u utorak.

U novom izvješću, UN-ov ured za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) otkrio je da je globalno svake godine u posljednja dva desetljeća bilo između 350 i 500 katastrofa srednjeg i velikog razmjera.

To je pet puta više od prosjeka u ranija tri desetljeća, navodi se.

Tisuće civilnih žrtava u napadima bespilotnim letjelicama

Dron

Američki napadi bespilotnim letjelicama na Irak, Afganistan i Siriju obilježeni su "duboko pogrešnim obavještajnim podacima" i rezultirali su tisućama civilnih žrtava, objavio je u subotu New York Times.

Ugledni američki list svoju analizu temelji na povjerljivim dokumentima Pentagona o više od 1300 napada s civilnim žrtvama i potpuno potkopava tvrdnju o "čistom ratu" preciznim bombama.

Radi se napadima bespilotnim letjelicama na džihadističke skupine u Afganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine.

Desetljećima sterilizirali romske žene

ples

Slovačka vlada službeno se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala desetljećima u toj zemlji.

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se zbivalo godinama te se ispričala svima pogođenima.

Broj sterilizacija moguće je samo procjenjivati, no najmanje je nekoliko tisuća žena bilo podvrgnuto tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi.

Amerikanci priznali ubojstvo deset civila

eksplozija

Američka vojska je priznala u petak da je njezin posljednji napad krajem kolovoza u Kabulu, u kojem je poginulo deset civila, od kojih sedmero djece, bio "tragična pogreška".

Nije vjerojatno da su vozilo i oni koji su poginuli bili povezani s džihadističkom skupinom Islamska država-Khorasan (IS-K) ili da su predstavljali izravnu prijetnju za američke snage, izjavio je novinarima Kenneth McKenzie, šef američkih snaga u Afganistanu prije njihovog konačnog povlačenja.