Akcije

Priča o Greenpeaceu: Nakon 50 godina i nema puno razloga za slavlje

brod

Pola stoljeća nakon što je mala skupina aktivista osnovala Greeenpeace, čelnica te globalne organizacije za zaštitu okoliša upozorila je da još puno toga treba učiniti za klimu prije nego što se zaista bude moglo slaviti.

Osnovan 15. rujna 1971., kada je istoimeni brod pokušao zaustaviti američki nuklearni test, Greenpeace je postao jedna od najpoznatijih aktivističkih skupina na svijetu zahvaljujući akcijama kojima su često dospijevali na naslovnice.

Prosvjednice se sukobile s talibanima

prosvjed

Tijekom drugog dana prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.

Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.

Anonymousi zaprijetili Elonu Musku

legija

Hakerski kolektiv poznat pod nazivom "Anonymous" objavio je video u kojem se obraća izvršnom direktoru Tesle i SpaceX-a Elonu Musku zbog "neprestanog trolanja" kripto tržišta.

Anonymousi su Musku poručili kako su ga ljudi počeli doživljavati kao još jednog narcisoidnog bogataša koji očajnički traži pažnju.

Njihova poruka dolazi nakon što je Musk u petak ponovo tvitao o bitcoinu, nakon čega je cijena najveće kriptovalute pala.

Svijet kojim upravljaju algoritmi vodi nas u društvenu katastrofu

za radnim stolom

Apple je na žalost Facebooka i ostalih servisa koji prikupljaju podatke od korisnika, najavio promjene s kojima u prvi plan želi staviti privatnost korisnika.

Naime, vlasnici Apple uređaja će na glavnom ekranu iPhonea i iPada dobiti mogućnost odabira hoće li dopustiti da se njihove aktivnosti prate ili ne. Pretpostavka je kako mnogi to neće dopustiti, a ako oglašivači, ali i platforme poput Facebooka ne znaju njihove online navike, onda im neće moći plasirati ciljane oglase i na tome zarađivati.

Banksyjev Monet prodan za 9,8 milijuna dolara

slika

Djelo britanskog grafiti umjetnika Banksyja Show Me the Monet" prodano je za 9,8 milijuna dolara.

"Show Me the Monet", koje je Banksyjeva interpretacija djela francuskog slikara Claudea Moneta, ponuđena je na aukciji Sothebyja, održanoj u Londonu.

Banksyjevo djelo prodano je kupcu koji je želio ostati anoniman.

Alex Branczik, direktor europskog ureda za suvremenu umjetnost Sothebyja, kazao je kako je "Show Me the Monet" jedno od "najsnažnijih i ikonskih radova" Banksyja.