Ženama zabranili sjedenje na prednjim sjedištima jer 'ometaju' vozače

cesta

Vlasti Ugande zabranile su ženama sjediti s vozačima u kamionima u nastojanju smanjenja broja prometnih nesreća u toj zemlji.

Mnoge nesreće s kamionima događale su se u gradu Lira i cijeloj okolnoj regiji. Primijetili smo da su u većini kamiona, koji su sudjelovali u nesrećama, žene sjedile na prednjim sjedištima pored vozača, rekao je policijski službenik Leonard Olam, a na upit zašto je uvedena zabrana ženama da budu suvozači u kamionima.

On je rekao da se u većini slučajeva kamioni u Ugandi koriste i za prijevoz trgovaca s tržnica i da su svjedoci kazali da na prednjim sjedištima sjede žene koje su djevojke vozača.

Nesvakidašnja zabrana uslijedila je nakon nesreće koja se dogodila 10. siječnja u četvrti Lira u kojoj je poginulo devet osoba, a 19 ih je zadobilo teške ozljede.

Policija je priopćila da su neoprezna vožnja i preopterećenje bili uzroci nesreće.

Predsjednik organizacije "Lira Mobile Market Vendors" Patrick Opio rekao je da su prodavačice na tržnicama koje sjede u prednjoj kabini s vozačima odgovorne za većinu nesreća u regiji.
Žene mame vozače kratkim haljinama koje otkrivaju njihova bedra i odvlače pažnju vozača, što dovodi do nesreća. One nerijetko kupuju i alkoholna pića za vozače. Kako bismo smanjili nesreće, tražili smo i vlasti su to uvele da žene više ne smiju sjediti naprijed u kamionima, rekao je Opio.

Stanovnik sjevernog dijela Ugande Philip Ojuk, koji često putuje kamionima, rekao je da vozači često voze pod utjecajem alkohola te da njihove djevojke sjede s njima naprijed. Dodao je da neki vozači maze žene dok voze što dovodi do nesreća.