Amnesty pozvao SAD na odbacivanje optužbe protiv Assangea

en face

Glavna tajnica organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah potom puste na slobodu.

Agnes Callamard poziv je uputila uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu, a na kojem će se uložiti žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks.

Visoki sud trebao bi u siječnju razmotriti žalbu na odluku o neizručenju. Odluka je donesena zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi pedesetogodišnji Assange u američkom zatvoru mogao počiniti samoubojstvo.

Organizacija Amnesty International, za zaštitu ljudskih prava, pozvala se na istragu Yahoo Newsa koja je otkrila da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubojstva Assangea dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Ta izvješća još su više dovela u sumnju obećanja koje je dao SAD te dodatno razotkrila političku motivaciju koja stoji iza ovog slučaja, rekla je Callamard.

Assange je optužen za krađu i objavljivanje tajnih informacija o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu sa zviždačicom Chelseom Manning. Njegovi pristaše smatraju da je on kao istraživački novinar otkrio javnosti ratne zločine koje je počinio SAD.