Povijesno skretanje u Svemiru

asteroid

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da je njen nedavni pokušaj skretanja putanje asteroida bio uspješan.
Analiza podataka koje je u protekla dva tjedna prikupio NASA-in istraživački tim za dvostruko preusmjeravanje asteroida pokazuje da je kinetički udar letjelice na ciljni asteroid Dimorphos uspješno izmijenio orbitu asteroida, objavila je NASA u utorak na svojoj web-stranici.

Iz NASA-e ističu kako taj uspjeh znači da je čovječanstvo namjerno promijenilo kretanje nebeskog objekta po prvi put u povijesti.
Svi mi imamo odgovornost da zaštitimo našu planetu. Na kraju krajeva, to je jedina koju imamo. Ova misija pokazuje da NASA pokušava biti spremna za sve što nam svemir baci. NASA je dokazala da smo ozbiljni kao branitelji planete. Ovo je prijelomni trenutak za planetarnu obranu i čitavo čovječanstvo, demonstrirajući posvećenost NASA-inog izuzetnog tima i partnera iz cijelog svijeta, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) udarila je 26. rujna u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju.

Američka svemirska agencija prenosila je sudar uživo kako bi pokazala svijetu test preusmjeravanja asteroida u cilju zaštite Zemlje u budućnosti.

Na izazivanju sudara radilo se sedam godina, a iz NASA-e su željeli vidjeti je li moguće ručno usmjeriti svemirsku sondu da se sudari s asteroidom i skrene njegovu putanju kako bi spriječila potencijalno katastrofalan udar na Zemlju.

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat.

Letjelica je lansirana u studenom 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Californiji.