Veleposlanstvo SAD-a upozorenje o terorističkom napadu u Ankari izdalo 11. ožujka

Posljednji stravični teroristički napad u Ankari počinjen 13. ožujka 2016. podigao je dosta prašine nakon što su u turskim medijima objavljene informacije kako su pojedinci ali i cijele skupine ljudi bile upozorene da je podmetnuta auto-bomba i da se ne kreću po određenim dijelovima grada.

Turski Cumhurriyet je objavio kako je Fondacija za mlade i obrazovanje (TÜRGEV) dobila poruku u kojoj se obavještavaju studenti iz inostranstva kako je u određenom dijelu grada instalirana automobil-bomba, te se mole da ne idu u oblast 'Kızılay tarafın'. Inače utemeljitelj ove fondacije je sin predsjednika Turske Bilal Erdogan.

Također studentice iz Hümeyra studentskog doma dobile su poruku sadržaja: "Dragi studenti, dobili smo obavještajne informacije da će se desiti eksplozija automobila bombe u blizini 'Crvenog polumjeseca' ('Kızılay tarafın') . Molimo vas da ne idete u taj kvart." Studenti su informacije o automobilu bombi, proslijedili i drugim prijateljima upozorivši ih na oprez.

Iz domova je priopćeno kako ovo obavještenje nisu poslala djeca državnih službenika ili članovi njihovih obitelji, nego da su imali 'pouzdane obavještajne podatke'.

Također je znakovita činjenica da je i američko Veleposlanstvo, par dana prije napada, upozorila svoje državljane kako se u Ankari sprema teroristički napad. Oni su još 11. ožujka izdali upozorenje:

"Američka ambasada obavještava američke građane da je dobila podatke o potencijalnim terorističkim napadima na zgrade Turske vlade u Bahcelievler dijelu Ankare. Američki građani trebali bi izbjegavati ovo područje.
Savjetujemo američkim građanima da ponovno razmotre svoje osobne sigurnosne planove, da budu svjesni svoje okoline i lokalnih događanja, da prate vijesti na lokalnim stanicama i slijede upute lokalnih vlasti."

Stječe se utisak kako su određeni dijelovi turskog društva, bogati učenici i njihovi roditelji, kao i američki državljani bili obaviješteni o novom terorističkom napadu, dok običnom narodu Turske, odnosno običnim smrtnicima u Ankari to nitko nije želio prenijeti, a kamo li potruditi se spriječiti napad.

Kome ide u korist smrt nedužnih civila na ulicama Turske?

http://turkey.usembassy.gov/mobile//sm-031116.html#