Nagli porast životinjskog i biljnog svijeta u Černobilu

Od nuklearne katastrofe u Černobilu prošlo je skoro 30 godina. Čitavo područje oko elektrane odavno je napušteno, a svi stanovnici okolnih gradova su raseljeni i nije im dopušten povratak. Unatoč mnogim studijama koje su ispitivale ekološke posljedice katastrofe, u znanstvenoj javnosti još nije donesen konsenzus vezan uz to u kojoj je mjeri nesreća utjecala na životinjski svijet tog područja. Prvotna su izvješća išla u prilog tome da su životinje na području oko elektrane teško stradale i da je njihova populacija bitno smanjena.

No, nedavna istraživanja pokazala su nešto posve drugo. Naime, zabilježeno je naglo povećanje broja jedinki gotovo svih životinjskih vrsta: 42 kamere postavljene oko elektrane pokazale su da je područje napučeno divljim životinjama i više podsjeća na neki prirodni rezervat nego na poprište najveće nuklearne katastrofe u povijesti.

"Lako je moguće da je broj životinja sada čak i veći nego što je bio prije katastrofe", rekao je Jim Smith sa Sveučilišta u Portsmouthu te dodao da to nipošto ne znači da je radijacija dobra za divlje životinje, već da je utjecaj čovjeka, poput izgradnje naselja, poljoprivrede i sječe šuma, daleko pogubniji. Također, rezultati ovog istraživanja pokazuju i koliko je životinjski i biljni svijet zapravo otporan na velike katastrofe, poput ove nuklearne, te da, dugoročno gledano, korelacije između razine kontaminacije radijacijom i gustoće životinjskog svijeta skoro uopće nema.

četvrtak, 8. listopada, 2015. - 11:53