Misteriozni monolit na dnu mora mijenja poimanje povijesti

Monolit star 9500 godina kojeg je obrađivala ljudska ruka pronađen je na dnu Sredozemnog mora. Isklesani kameni totem veličine 12 metara, koji se rascijepio na dva dijela, otkriven je u Sicilijskom kanalu, između Sicilije i Tunisa, na 40 metara dubine.

Nova studija, objavljena u magazinu Journal of Arheological Science, navodi kako je lokalitet star oko 9350 godina (plus/minus 200 godina) kada je posljednje ledeno doba završavalo. Kamen je dopremljen s drugog mjesta, a procjenjuje se da je težak oko 15 tona. Zbog neobičnih oblika na njemu i pukotina, znanstvenici smatraju da ponovno treba razmotriti kojim su vještinama, odnosno oruđem vladali 'primitivni lovci' toga doba.

"Ovo je dokaz značajne ljudske aktivnosti mezolitskog doba u sicilijanskoj regiji", stoji u studiji.

Sicilija je naseljena prije 25 i 17 tisuća godina kada je još kopnom bila povezana s Italijom. Obrada i transport kamena veličine 12 metara i težine 15 tona zahtijevalo bi vještine kakve se do sada nisu povezivale s ljudima tadašnjeg vremena, navodi se u studiji. Ogromni kameni blokovi koji su bili, pretpostavlja se hramovi, postoje i na obližnjoj Malti, ali su stari oko 5600 godina.