Assad: Američki zračni napadi su samo ojačali ISIL

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad dao je intervju za američki kanal CBS, emisiju "60 minutes", te se pritom osvrnuo na američke zračne napade protiv ISIL-a u Siriji koji su počeli u rujnu prošle godine. Assad tvrdi kako je ISIL od onda još ojačao. "Možete ponekad imati situaciju da se na pojedinim mjestima stanje popravilo, no ako govorimo generalno, ISIL je još i ojačao otkako su zračni napadi počeli", rekao je Assad.

U intervjuu je također naveo kako postoje pojedine procjene da ISIL na mjesečnoj bazi u Siriji regrutira oko 1,000 novih boraca.

Kao i obično kada je riječ o intervjuima za Zapadne medije, jedno od neizbježnih pitanja bilo je i pod kojim uvjetima bi bio spreman napustiti vlast - na to je odgovorio: "Kada više ne budem imao potporu javnosti, kada više ne budem zastupao interese i vrednote Sirije".

Američko-arapska koalicija je izvela više od 800 napada na položaje Islamske države, no najnovije karte pokazuju da se njezin teritorij, samo u Siriji, gotovo udvostručio. Širi se i u Iraku i Libiji.

ponedjeljak, 30. ožujka, 2015. - 19:13