Voda je osnovno ljudsko pravo

voda

EU želi vaše stajalište: kako poboljšati opskrbu vodom za piće u Europi da bi svi imali povoljan pristup čistoj i sigurnoj vodi?

Javnim savjetovanjem obuhvaćena su sljedeća područja: kvaliteta vode, glavne prijetnje čistoj vodi te treba li javnost bolje informacije o vodi za piće.

Javno savjetovanje odgovor je na europsku građansku inicijativu - kampanju Right2Water. Tim je inicijativama dana mogućnost građanima da od EU-a traže da predloži zakonodavstvo o određenom pitanju. Nakon toga EU mora navesti što namjerava poduzeti.

Right2Water dostavljena je u prosincu 2013. uz potporu 1,6 milijuna ljudi. Njome je Unija pozvana da:

  • osigura svima koji žive u Europi imaju pravo na vodu i odvodnju
  • pojača napore kako bi se osigurao pristup čistoj i sigurnoj vodi na globalnoj razini
  • osigura da nabava vodnih resursa i upravljanje njima ne podliježe "pravilima unutarnjeg tržišta", tj. osigura da lokalne vlasti mogu birati kako će pružati vodne usluge.

Javno savjetovanje, u kojem i Vi možete sudjelovati do 15. rujna 2014., dio je odgovora EU-a na inicijativu. Prikupit će se stajališta građana i subjekata koji upravljaju opskrbom vodom kako bi se procijenilo koja su poboljšanja potrebna.

Druge obveze EU-a kao odgovor na Right2Water jesu sljedeće:

  • veća transparentnost u pogledu pružatelja vodnih usluga
  • snažniji napori kako bi se osiguralo da nacionalne vlade ispravno provode zakonodavstvo EU-a o vodi i odvodnji.

Pristup sigurnoj vodi za piće kao ljudsko pravo priznaju UN i EU. Kako bi se ta obveza ispunila, voda mora biti povoljna, fizički dostupna svima i dobre kvalitete.

EU je dosad postavila visoke standarde za kvalitetu vode u Europi i pružio financijsku potporu za širenje vodne infrastrukture u europskim zemljama, čime se poboljšala dostupnost.

Isto je tako od 2007. osigurala 2,5 milijardi EUR za projekte u području vode i odvodnje u zemljama u razvoju.