Pomahnitali kapitalizam - privatizacija vode!

voda

"Voda nije temeljno ljudsko pravo i treba je privatizirati" tvrde čelnici najvećih svjetskih korporacija poput Nestlea. U biti riječ je o podjeli interesa - jedni bi na sebe preuzeli kompletnu proizvodnju hrane, drugi bi ljudskom rodu oduzeli vodu. Međusobno su naravno povezani gustom i složenom korporativnom mrežom, u kojoj samo oni zarađuju. Na to upozoravaju u pokretu Occupy Croatia dodajući da upravo Zakon o strateškim investicijama služi tome cilju - kako bi se i u Hrvatskoj sve s lakoćom privatiziralo, pa i voda. Pritom se pozivaju na intervju s prvim čovjekom najvećeg svjetskog dobavljač pitke vode, kompanije Nestle, koji otvoreno niječe ljudsko pravo na vodu, objašnjavajući da je takav stav ekstreman, da ljudi ne trebaju imati slobodan pristup vodi, jer to je roba na tržištu kao i sve drugo, te da ima svoju cijenu.

"Korporacije su krenule ljudima oduzeti svaku kap vode, na sve staviti svoje šape, a tko nema sredstava može slobodno umrijeti od žeđi" - tvrde u pokretu Occupy Croatia.

U tome im svesrdno pomaže i političke strukture koje su u svim zemljama, kao i Hrvatskoj, interesno povezane s korporacijskim kapitalom.

Tako je nedavno većina zastupnika Bundestaga podigla ruku za zakon kojim je doslovno pregažena UN-ova Opća Deklaracija o ljudskim pravima (iz 1948. godine) te je pravo na vodu izbačeno s popisa temeljnih ljudskih prava. Time su širom otvorena vrata multinacionalnim korporacijama da krenu s preuzimanjem tog sektora, u Njemačkoj i u cijeloj Europskoj uniji čija bi članica uskoro trebala postati i Hrvatska.

Europska komisija je naime već ranije objavila kako želi privatizirati vodoopskrbu na području cijele Unije.

"To znači da nas u skoroj budućnosti čeka poskupljenje pitke vode za 100, 200 ili 300 posto, ili koliko već privatni distributer želi i smatra 'nužnim' kako bi napunio svoje džepove ekstra-profitom" - upozorio je povjesničar i germanist prof. Goran Jurišić .

Tko tu cijenu neće moći platiti, slobodno će umrijeti od žeđi jer mu voda, kao temeljno ljudsko pravo, više neće biti zagarantirana.

"Ovo je početak kraja civilizacije kakvu poznajemo. Nakon ovoga biti će svima jasno da je i u Hrvatskoj famozni Zakon o strateškim investicijama samo jedan dio dijaboličnog plana svih onih koji plaćaju veliku većinu europskih vlada, dakle svojih vazala. Još nismo ušli u pakao iako smo prvi pred vratima" - komentirali su na svome Facebook profilu pripadnici pokreta Occupy Croatia.

Tinolovka
petak, 24. svibnja, 2013. - 11:50