Priprema terena za GMO ribu

lubenice

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA, Food and Drug Administration) otvara prostor za prvu genetski modificiranu ribu koja se trebala pojaviti na tržištu tik prije Božića.
Agencija je objavila skicu procjene utjecaja na okoliš u kojoj navode kako losos kojeg proizvodi AquaBounty Technologies nema "značajnog utjecaja" na okolinu, te je siguran za konzumente kao i tradicionalno uzgojen losos.

Postoje značajne špekulacije o GM lososu još od 2010. godine, kada se pričalo o brzom odobravanju ovakve vrste proizvoda. Ali od tada, javnost je čula samo virtualne djeliće od FDA, dok su glasine kružile kako je AquaBountyjevo grozno financijsko stanje zapravo pokazatelj gašenja kompanije, mnogo prije nego njihova riba dotakne led u supermarketima.

I dok potez FDA ukazuje kako je put čist za ovakvu ribu, procjena se još uvijek nalazi u formi skice te je otvorena za komentare javnosti do 25. veljače. Ekolozi se nadaju da će se javnost razbuditi po ovom pitanju.

Isti dan kada je FDA objavila nacrt izvještaja koji govori u korist GM lososa, druga federalna agencija je objavila grant za subvenciranje druge genetski modifikovane životinje: svinje.

seebiz.eu