Wikileaks - veliko curenje informacija ili veliko mazanje očiju?

"U politici se ne dešava ništa slučajno. Ako se nešto ipak desi možemo biti sigurni kako je to bilo planirano" - Franklin D. Roosevelt.

WikiLeaks - svjetski poznata stranica i njen vlasnik Julian Assange, od vlada i koncerna zahtijevaju transparentnost, a oni sami o sebi ne žele reći niti osnovne informacije. Zašto?

Tko je Julian Assange ?

Poznato nam je veoma malo toga o Julian Assange. On sam je prilično tajanstven. Skoro je nemoguće saznati nešto više o tome, tko je on, za koga je radio i što je radio prije projekta Wikileaks.
Na popisu, koju je bilo prije moguće vidjeti na stranici Wikileaks, je bilo navedeno:

Julian Assange:

en face
- "pohađao 37 škola i 6 univerziteta"
Ni jedna škola ili univerzitet se ne spominje po imenu!
- "Poznati australijski etički računalni hacker"
Sudski proces iz 1996, koji se često citira u mainstream medijima, a bio je dostupan putem stranice Australasian Legal Information Institute, za razliku od drugih slučajeva na toj stranici, jedino se link s tekstom o Assangenovom slučaju ne može otvoriti.
- "..u prvom ovakvom sudskom slučaju....(on) se branio pred višim sudom kao urednik magazina za elektronski aktivizam ..."
Ime magazina se nigdje ne spominje, godina i zemlja sudskog procesa se također ne spominju.
- Navodno je bio osnivač grupe za prava djece, no nigdje nema bilo kakvih podataka o takvoj organizaciji ... osim spomena u Wikileaks.
-"Studirao matematiku, filozfiju i neurologiju"
Nije poznato gdje je studirao i je li išta od toga završio.
- "... središnja figura u mnogim knjigama i dokumentacijama ..."
Ako je tako zašto nije spomenuta niti jedna knjiga ili dokumentacija.
Istina, mogli bi smo pomisliti i argumentirati na način, kako Assange želi, iz sigurnosnih razloga biti anoniman, no onda je teško očekivati da mu ljudi slijepo vjeruju, bez da znaju koje ta osoba zaista.
Također je zanimljivo da su Assangeovi bivši poslodavci također nepoznati.
U njegovoj biografiji stoji kako je on "uspješni programer i savjetnik velikog broja Open Source projekata i da se njegov Software koriste u dosta organizacija te da se nalaze u svakom Apple računalu."
Je li radio kao Freelancer? Za koga je radio?
Jedna razmjena e-amil iz 1994 godine, izmedju Julian Assange i dobitnika NASA-nagrade Fred Blondera, postavlja pitanje o tome, što je Assange radio prije Wikileaks.

E-mail je moguce naći na web stranici Massachusetts Institute of Technology:

Date: Fri, 18 Nov 1994 03:59:19 +0100
From: Julian Assange
To: Fred Blonder
Cc: karl@bagpuss.demon.co.uk, Quentin.Fennessy@sematech.org,
fred@nasirc.hq.nasa.gov, mcn@c3serve.c3.lanl.gov, bugtraq@fc.net
In-Reply-To:
On Thu, 17 Nov 1994, Fred Blonder wrote: [EXCERPT]
> From: Julian Assange
>
> .
> Of course, to make things really interesting, we could have n files,
> comprised of n-1 setuid/setgid scripts and 1 setuid/setgid binary, with
> each script calling the next as its #! argument and the last calling the
> binary.
>
> The ‘#!’ exec-hack does not work recursively. I just tried it under SunOs 4.1.3
> It generated no diagnostics and exited with status 0, but it also didn’t execute
> the target binary….

Assangeov e-Mail Fredu Blonderu je poslan na adresu koja zavrsava sa "nasirc.hq.nasa.gov", što je NASA.
Jedna kopija je također poslana Michael C. Neumanu računalnom stručnjaku u Los Alamos National Laboratory (LANL) in New Mexico, vodeće US organizacije nacionalne sihurnosti, pod vodstvom US Department of Energy.
U to vrijeme Fred Blonder je radio na jednom Cybersecurity-Programu pod imenom "NASA Automated Systems Incident Response Capability" (NASIRC), za koji je dobio nagradu NASA Group Achievement Award 1995 godine.

U jednom članku od 2. lipnja 1995 stoji:
"NASIRC je svjestan prijeteće opasnosti za NASA-ine računalno/mrežne sustave naročito iz razloga stalnih izvještaja, Workshop-Sessions kao i zbog potrebe komunikacije i koopercije sa ciljem brže i izravne razmijene informacija o tehnici, alatima ..."
(Valerie L. Thomas, "NASIRC Receives NASA Group Award", National Space Science Data Center, June 2, 1995)

Postoji li neka veza između Assangovoe osude za hakiranje i razmjene ovog e-mail?

Tko je zko u Wikileaks?

Članovi savjetodavnog stožera.

Par zanimljivih činjenica o članovima Wikileaksovog savjetodavnog stožera, koji su se mogli naći na stranici 2008:

Philip Adams:

svjetlo.comPhilip Adams "imao glavnu poziciju u medijskoj organizaciji australijske vlade" (Wikileaks’ Advisory Board, Wikileaks.org, 27 March 2008),
Bio predsjedavajuci Australia Council i pisao za The Times, The Financial Times in London i New York Times.
Potvrđeno je u više izvješća, da je predstavnik International Committee of Index on Censorship. Wikileaks je 2008. dobila nagradu Economist Index on Censorship Freedom of Expression.. (Philip Adams, Milesago.com)
Adams je radio kao voditelj na radiju ABC (Australia) Radio’s Late Night Live i kao kolumnist za The Australian od 1960-tih. The Australian pripada News Corporation, u vlasnistvu Rupert Murdocha, člana Council on Foreign Relations (CFR). Adams je također član savjetodavnog stožera "Centre for the Mind" na Sydney University i Australian National University. 2008 Distinguished Fellow of the Center for the Mind je bio bivši britanski premijer Tony Blair, koji je bio izložen teškim optužbama za ratne zločine.
Postoji li sukob interesa za Adamsa?
Bio je član savjetodavnog stožera Wikileaksa, organizacije koja se bori za to da se ratni zločini razjasne i izađu na vidjelo, a s druge strane je također član organizacije u kojoj se nalazi netko za koga se sumnja da je odgovoran za ratni zločin.

U jednom napisu članku objavljenom u The Australian stoji:

"Adams, koji se nikada nije susreo s Assangeom, kaže da je iz zdravstvenih razloga, kratko vrijeme poslije starta Wikileaksa, napustio Wikileaks stožer i da nije sudjelovao ni jednom sastanku. Mislim da savjetodavni stožer nikad nije ni održao savjetovanje" izjavio je ironično.

CJ Hinke

:
CJ HinkeCJ Hinke, autor akademik, aktivist, od 1989. živi na Tajlandu gdje je 2006 osnovao Freedom Against Censorship Thailand (FACT) kako bi pokrenuo kampanju protiv cenzure u Tajlandskom društvu (Wikileaks’ Avisory Board, Wikileaks.org, 27 ožujka 2008.)

FACT pripada Privacy International, u cijem upravnom odboru se nalazi u.a. American Civil Liberties Union i Index on Censorship.
U SAD je Privacy International zastupljena kroz "Fund for Constitutional Government in Washington DC." (About Privacy International, 16 prosinca 2009.). Jedan od članova odbora je Steven Aftergood koji je napisao jedan od prvih članaka o Wikileaks prije nego je stranica bila gotova.

U članku Technology Daily 4. sijčnja 2007. stoji:
"Wikileaks je nedavno pozvala Steven Aftergooda, jednog od vladinih istraživača pri Federation of American Scientists [FAS] za člana savjetodavnog stožera."

Ben Laurie:

Ben Laurie"WikiLeaks navodno ima savjetodavni stožer i navodno sam ja njegov član... osobno nemam pojma ko rukovodi istim...." objasnjava Laurie.

"Njegov jedini kontakt sa organizaciom je bilo upit od strane Assange koji je želio napraviti sustav pomoću kojeg bi se sačuvala anonimnost zviždača" (David Kushner, Inside Wikileaks' Leak Factory, Mother Jones, 6 travnja, 2010.)

Ovaj članak je napisan u travnju 2010. od Mother Jones. Jedan članak iz New York Daily News od prosinca 2010. citira Ben Laurie :

"Julian je pametan momak i to je jedna interesantna taktika"

I pored negiranja svog članstva, u svjetodavnom stožeru Wikileaksa, njegovo ime se još uvijek nalazi na popisu savjetnika. Osim toga on je "Director of Security" za The Bunker Secure Hosting, gdje od 1984. radi i zadužen je za sigurnost, kriptografiju i dizajn mreža. Također je direktor Open Rights Group, osnovana od strane "Joseph Rowntree Reform Trust Ltd" i George Soros' Open Society Foundation.

Kineski i Tibetanski disidenti u savjetodavnom stožeru

Tashi Namgyal Khamsitsang

Tashi Namgyal KhamsitsangTashi Namgyal Khamsitsang, tibetanski aktivist je bivši predsjednik "Washington Tibet Association" i bio je član tibetanske vlade u izgnanstvu. U srpnju ove godine je odabran od strane "Governor of Washington State" za "State Commission on Asian Pacific American Affairs" (A Tibetan Appointed to the Washington State Commission on Asian Pacific American Affairs, Tibetan Association of Washington, 17 srpanj 2010).

Wang Youcai

Wang YoucaiWang Youcai je bio član Kineske demokratske stranke i jedan od vođa Pokreta Tenanmenskof trga. Bio je uhićen pod optužbom da je spremao i sudjelovao u pokusaju obaranja vlade Republike Kine [...] Tijekom 2004. je, uslijed međunarodnog političkog pritiska, najviše od strane SAD, pušten u progonstvo. On je također član Chinese Constitutional Democratic Transition Research i Coordinative Service Platform of the China Democracy Party" (Wikileaks’ Avisory Board, Wikileaks.org, 27. ožukka 2008.)

Xiao Qiang

Xiao QiangDisident Xiao Qiang je "direktor Berkeley China Internet Project... [On je] aktivist za ljudska prava i trenutno je dopredsjednik World Movement for Democracy," kako navodi Wikileaks. Dobio je MacArthur Fellowship od John D. and Catherine T. MacArthur Foundation 2001. i također je komentator Radio Free Asia. (Wikilieaks’ Avisory Board, Wikileaks.org, 27. ožujka 2008.)
Osim toga Xiao Qiang je osnivač i izdavač China Digital Times. (Biographies, National Endowment for Democracy), kojega financirea National Endowment for Democracy (NED), čiji je član svojevremeno bio i Henry Kissinger . (Directives from China’s Ministry of Truth on Liu Xiaobo winning Nobel, Democracy Digest, 8. listopad 2010.).
Tijekom 2008. Xiao Qiang je bio jedan od voditelja na NED-priredbi čiji je naslov bio "Law Rights and Democracy in China: Perspectives and Leading Advocates". (2008 NED Democracy Award Honors Heroes of Human Rights and Democracy in China, National Endowment for Democracy, 17. lipanj 2008.).

Bitka za "Transparentnost"

2007 Wikilekas se sama opisala kao "necenzurirana Wikipedia za masovni Leaking i analizu dokumenata cije je izvor nemoguće otkriti ."

Prioritet?

"Raskrinkavanje ugnjetavajućih režima u Aziji, bivšem Sovjetskom bloku, Africi južno od Sahare i Srednjem Istoka."

Popis članova savjetodavnog stožera kao i spomenuti opis orgsnizacije vise nije moguce naći na samoj Wikileaks stranici.

Wikileaks je također sama za sebe navodila kako je osnovana od strane Kineskih disidenata, novinara, matematičara, i tehnoloških stručnjaka, startup-firmi iz SAD, Taiwana, Europe, Australije i Juzne Afrike." (Wikileaks.org, 17 prosinca 2007)

U trenutno dostupnom opisu, na samoj stranici Wikileksa, nije moguce pročitati prijašnje navode o Kineskim disdentima kao osnivačima a u potpunosti je uklonjenj popis osniva. Umjesto toga se navodi samo izjava kako Wikileaks ništa ne radi u tajnosti.

Assange inzistira na slijepom povjerenju u netransparentnu organizaciju, tvrdeći:
"Ljudi trebaju razumjeti da se Wikileaks pokazala kao jedan od novih izvora, vrijedan povjerenja zato sto mi objavljujemo podatke i analize koje se baziraju na izvornim podatcima. Druge organizacije, sa par izuzetaka, jednostavno nisu vrijedne povjerenja"", kazao je Assange za CNN. (The secret life of Julian Assange, CNN, 2 prosinac 2010)

Ukoliko, kako Assange tvrdi, postoje samo par medijskih organizacija koje su vjerodostojne i vrijedne povjerenja onda se, vjerojatno, radi o onima sa kojima Wikileaks surađuje, obrađuje i objavljuje tajne dokumente. Medju njima su New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El Paìs i Le Monde.

New York TimesTako se i New York Times, koji inače upošljava članove Vijeća za vanjske poslove (CFR) među kojima je i suradnik Wikileaks-a David E. Sanger, u više navrata dokazao kao promidžbeno oruđe u rukama Vlade SAD-a. Najpoznatiji primjer je članak o Iračkom oružju za masovno uništenje, koju je napisala dobitinica Pulicerove nagrade, Judith Miller.

Assange u jednom interviewu ističe da je Wikileaks odabrala širi spektar medija iz razloga da bi se spriječila zloporaba i korištenje podataka dobivenih "curenjem" promodžbene svrhe. No, iako odabrani mediji pripadaju različitim skupinama ipak su oni pod dominantnom kontrolom zapadnih interesa.

No, također je postojala mogućnost suradnje s medijima iz različitih djelova svijeta npr. Azije, Latinske Amerike, Srednjeg istoka ili pak sa neovisnim medijima, no međutim kroz suradnju sa mainstream medijima NATO zemalja neminovno je da pogled na stvar bude prilagodjen Zapadu.

Većina kritičara Wikileaksa su primjetili da cijela priča strašno sliči strategiji predloženoj od strane Cass Sunsteina, Obaminog predstavnika u Office of Information and Regulatory Affairs, koji je napisao esej na Harvard Law School pod nazivom "Conspiracy Theories: Causes and Cures".

Cass SunsteinSunstein preporuča vladama tajnu infiltraciju i sabotažu skupina koje šire alternativne teorije povijesnih događaja a koje se sire putem socijalnih mreža, foruma, u mreži ili van nje. Sunsteinov članak se uglavnom odnosi na teorije zavjere 9/11 gdje savjetuje vladu:
"Ljude izvan vlade treba regrutirati kako bi se te teorije negirale. Time bi se pokazalo da osim ljudi iz vlade, vjerodostojni i novisni stručnjaci negiraju te teorije. To je kompromis izmedju vjerodostojnosti i kontrole. Cijena vjerodostojnosti je ta da ljudi ne smiju prepoznati da vlada kontrolira neovisne stručnjake."

Veza sa tajnim sluzbama

Wikileaks ima veliku potrebu istaknuti u javnosti kako ne postoje nikakve veze s tajnim službama.

Što o tome kaže WikiLeaks?

"WikiLeaks je projekt pokrenut od strane Sunshine Press. U međuvremenu je svima postalo jasno kako Wikileaks ne pripada ni jednoj tajnoj službi niti bilo kojoj vladi iako ju mnogi takvom žele prikazati. Te teorije potječu iz vremena kad je Wikileaks osnovana i vjerojatno su dijelo samih tajnih sluzbi.
WikiLeaks je neovisna globalna skupina ljudi koja se vodi idejom o neovisnih medijima a kao rezultat toga vidi bolju transparentnost u društvima. Dio te skupine su novinari, software programeri, mrežni specijalisti, matematičari kao i drugi.
Po definiciji, tajne sluzbe, žele informacije čuvati. Za razliku od njih Wikilaks je dokazala da želi upravo suprotno. Ono što smo mi do sada uradili dokazuje da ulažemo veliki trud da bi svijetu istinu prezentirali bez straha ili protuusluge."
(Wikileaks.org)

Je li Wikileaks CIA-na organizacija?

Wikileaks nije organizacija CIA, MI6, ili FSB ili bilo koje druge službe. U biti ona je upravo suprotno. [...]
(Wikileaks.org, 17 prosnac 2007.)

Po definiciji, skrivena operacija za sebe tvrdi da je ono što u biti nije. Nikad neće tvrditi da je nešto što ustvari jeste.

Wikileaks okruzenje

Ljudi iz okruženja Wikilaks imaju tijesne veze sa mnoštvom etabliranih organizacija doniranih od strane velikih koncerna. U jednoj informaciji koja je procurila, koju je John Young objavio o Wikileaks-u, u Wikileaks E-Mailu od 4. siječnja 2007 se govori o namjeri zajedničkog rada sa Freedom House:
"We are looking for one or two initial advisory board member from FH who may advise on the following:
1. the needs of FH as consumer of leaks exposing business andpolitical corruption
2. the needs for sources of leaks as experienced by FH
3. FH recommendations for other advisory board members
4. general advice on funding, coallition building and decentralised operations and political framing
These positions will initially be unpaid, but we feel the role may be of significant interest to FH."

John Young već duže vremena uređuje, znatno prije nastanka Wikileaks, svoju internet publikaciju Cryptome putem koje prezentira tajne dokumente. Dugi niz godina njegova e-mail adresa bila dio privatne listi i on je sudjelovao u diskusijama iz kojih je i nastao koncept za Wikileaks. Kada je kritizirao bombastične planove da je potrebno, samo od donacija, godišnje osigirati pet milijuna dolara, odmah je iskljucen s liste i iz diskusije.

"... Incijativa nije mogla opstati zbog proturječnih ciljeva, koristiti široj javnosti a u isti čas se i obogatiti. George Soros i CIA to mogu ostvariti, ali bez njima sličnih je nemoguće. To sam izjavio u prosincu 2006. i u to vjerujem jos uvijek."

Wikileaks, Hacker i "prvi Cyber rat"

Okolnosti koje su dovele do uhićenja Julian Assangea pokrenule su ono sto današnje mainstriem publikacije nazivaju "prvi cyber rat". The Guardian, jedan od Wikileaks partnera, upozorava "WikiLeaks backlash: The first global cyber war has begun, claim hackers".

Pojedinci upozoravaju da se radi o operaciji "pod pogrešnom zastavom" ili insceniranom promodžbom putem koje se pokušava preuzeti kontrola nad internetom. Nije nikakva tajna da vlade regrutiraju hakere, iz razloga "cyber sigurnosti".

Assange je nedavno upitan, u interviewu za Forbes magazin, o Pieter Zatko, poznatom hackeru, koji je, u medjuvremenu počeo raditi za Pentagon.

"Da, znam ga. Mudge je jako pametan momak. On vodi jedan projekt kod Defense Advanced Research Projects Agency Pentagons da bi usavršio tehnologiju koja bi spriječila "curenje" informacija, što je jako važno kad se radi o takvoj organizaciji."

Na pitanje: "Bi ste li nam mogli što reci o vašem dosadašnjem odnosu sa Mudge", Assange odgovara:
"Hmm....bez komentara"

Jeste li bili članovi iste hakerske scene?, Kad ste i vi bili računalni haker, morali ste ga tad poznavati!?

"Mi smo bili u istom milijeu, Ja sam razgovarao sa svakim iz tog milijea"

Sto mislite o njegovom trenutnom projektu, Cyber Insider Threat ili Cinderda koji se bavi time da sprijeci "curenje" digitalnih informacija iz organizacija.

"Ne znam ništa o tome!"

Što mislite o potencijalu tehnologije koja treba spriječiti "curenje" informacija?

"Jako malo"

Peiter Zatko je stručnjak za cyber rat, radio je za BNN Technologies (pod firma Raytheon) sa drugim stručnjacima.

"Zatko svoj rad koncentrira za pripremu i zaštitu od sljedeće generacije digitalne opasnosti koje bi mogle štetiti koncernima i vladama."
(Peiter "Mudge" Zatko, Information Security Expert Who Warned that Hackers "Could Take Down the Internet in 30 Minutes" Returns to BBN Technologies, Business Wire, 1 veljača 2005.)

Uloga Frontline Cluba?

U zadnjih par mjeseci Fronline Club, sa sjedištem u središtu Londona, služio je kao glavni stožer Wikileaksa. Frontlinie Club je incijativa od Henry Vaughan Lockhart Smith bivšeg britanskog Grenadier Guards Captain.

Po NATO-u Vaughan Smith je bio slobodni video novinar (...) koji je rat uvijek mrzio ali (...) se pozitivno odnosio prema vojnicimaa. (Across the Wire, New media: Weapons of mass communication, NATO Review, veljača 2008.)

Po izlasku iz zatvora, uz kauciju, Assange je našao utočište u Vaughan Smiths Ellingham Manor u Norfolku. Frontlinie Club se ubraja u etablirane medije a Vaughan Smith je pisao za NATO Review. (See NATO Web TV Channel and NATO Nations: Accurate, Reliable and Convenient). Njegov veza sa NATO potjece od lipnja 1998. kada je kao video novinar radio na Kosovu.
2010 je bio priključen postrojbi British Grenadier Guards tijekom operacije Moshtarak u Afghanistanskoj Helmand provinciji. (PBS NewsHour, February 19, 2010). Po informaciji New York Times, Frontline Club je financirana od strane Open Society Institute". (In London, a Haven and a Forum for War Reporters - New York Times, 28 kolovoz 2006.)

Cyber rat scenario

Wikileaks će od institucija, posebno u SAD, biti korištena u scenariju Cyber rata, kako bi se ostvarila kontrola interneta.

Navodno je to ono protiv čega se Wikilieks sada bori.

globalresearch.ca - preveo M.Š. [ papillon ]