Jaser Arafat otrovan Polonijem!?

palestina

Pokojni dobitnik Nobelove nagrade za mir i vođe Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, koji je preminuo 2004. godine, verovatno je otrovan radioaktivnim elementom polonijumom, navodi se u studiji koju je naručila televizija "as Jazeera".

Devetomesečna istraga koju su sproveli švicarski znanstvenici iz Instituta za sudsku medicinu sveučilišta u Lozani, otkrila je izuzetno visoku razinu polonija u Arafatovim osobnim stvarima, uključujući odjeću, njegovu tradicionalnu maramu i četkicu za zube.

"Izmjerili smo neobjašnjivo visoku razinu polonija-210 u Arafatovim stvarima, na kojima ima tragova bioloških fluida", rekao je direktor instituta Francois Bochud.

Znanstvenici tvrde kako bi morali ekshumirati Arafatovo tijelo i istražiti njegove kosti, kao i uzorak zemljišta gde je pokopan, da bi dokazali trovanje. Arafatova udovica Suha apelirala je na Palestinsku upravu da odobri ekshumaciju, što su oni i učinili.

Svojevremeno su se pojavila nagađanja da su Arafata ubile izraelske obaveštajne službe, ali i govorkanja da je umro od ciroze jetre, raka, pa čak i side. Patris Mangan, predsjednik Instituta za sudsku medicinu u Lozani, izjavio je za al Jazeeru da su znanstvenici odbacili verziju o smrtonosnim bolestima. "Nije bilo ciroze jetre, nema tragova raka i leukemije, kao ni side", rekao je Mangan.

Arafat je pred smrt naglo gubio težinu, povraćao i imao dijareju, a sve su to simptomi trovanja polonijem. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent ruske sigurnosne službe, koji je umro 2006. od trovanja polonijem, imao je iste simptome. Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici 11. stuenoga 2004. godine, a pokopan je u Ramali na Zapadnoj obali.

VOA
četvrtak, 5. srpnja, 2012. - 10:14