Kada središnje banke upravljaju svijetom

Godine 1944. pod imenom Breton Woods, po nazivu grada u New Hampshire u kojemu je postignut sporazum, utemeljen je sustav koji je postavio dolar za rezervnu svjetsku valutu. Pored ovoga utemeljeni su i Međuanrodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka.

Globalizacija je proces nadvladavanja ograničenja između nacionalnih ekonomija i svjetskog sustava. Između 1944 i 2008 (Breton Woods I i II) sve državne barijere su uklonjenje s izuzetkom nacionalnih regulatornih zakona koji upravljaju financijskim institucijama, osiguravateljskim tvrtkama, zajmovima i Wall Streetom.

Stvarna svrha BWII je uspostavljanje okvira za sustav globalne regulacije. Ovo također predstavlja mogućnost spajanja svih regionalnih valuta u jednu svjetsku valutu.

Joan Veon je poslovna žena, međunarodni novinar i priznati stručnjak na području globalnog gospodarstva, održivog razvoja i Ujedinjenom narodima. Od 1994, Joan je pratila 1000 globalnih sastanaka, tražeči odgovore na evoluirajuće gospodarske trendove, i mnoge od bitnih svjetskh pitanja s kojima se danas suočavamo.

Pogledajte nadasve zanimljivu prezentaciju u dva dijela:

When Central Banks Rule the World Part 1

When Central Banks Rule the World Part 2