Svjetski rat kao posljedica Sirijske krize!?

en face

Emisija CrossTalk na RT-u okupila je zanimljive goste koji su prokomentirali aktualno stanje u Siriji i mirovni plan kojeg zapadne sile već nazivaju "krhkim". Prema posljednjim vijestima mirovni plan je nestabilan i pojedine informacije govore o novim sporadičnim sukobima.

Joshua Landis, profesor bliskoistočnih studija na sveučilištu u Oklahomi tvrdi kako će sirijska vlast pasti, no možda tek za nekoliko godina. Navodi kako trenutačno ne postoji alternativno vodstvo koje bi preuzelo zemlju. Skeptičan je po pitanju trajanja primirja, no ističe kako će prosvjednici vjerojatno pokušati iskoristiti priliku i izvesti masovne demonstracije po uzoru na Egipat.

Sudionici rasprave o Siriji: Joshua Landis (gore lijevo), Josef Olmert (dolje lijevo), Diana Johnstone (dolje desno) i Josef Olmert, profesor sa sveučilišta u Južnoj Karolini, ima radikalniji stav - tvrdi kako bi u Siriju trebalo vojno intervenirati i navodi kako je to jedini način zaustavljanja krvoprolića. Prema njemu sve se svodi na borbu većine, sunita, protiv nekoliko manjina kao što su Alawiti, Druze i Kršćani koji su skloniji vladi predsjednika Assada.

Ipak, najkontroverznija konstatacija je svakako od autorice Diana Johnstone koja smatra da bi propast mirovnog plana u Siriji mogao dovesti do puno većeg konflikta, čak i svjetskog rata. Johnstone smatra da bi trebalo poduprijeti mirovni proces Kofi Annana, no drži da zapadne sile to jednostavno ne žele i upravo zbog toga od samog početka spekuliraju kako se mir "neće održati". Josef Olmert smatra kako su te izjave neutemeljene i kako nije moguće da bi sirijski konflikt mogao prerasti u rat globalnih razmjera.

advance.hr
subota, 14. travnja, 2012. - 13:11