Vi gledate TV, TV gleda vas

smart tv

Samsungova najnovija serija plazmi i HDTV televizora može omogućiti hakerima ili čak kompanijama da vide i čuju vas i vašu obitelj i da na taj način prikupljaju izuzetno osjetljive osobne podatke.

Novi modeli Samsungovih televizora približili su se računalima više nego ikada te nude visokotehnološke opcije koje do prije nekoliko godina nisu ni viđene na televizorima. Primjerice, ugrađena kamera koja snima u viskoj HD rezoluciji, sustav mikrofona te softver za raspoznavanje lica i govora, piše DailyMail.

Softver omogućava Samsungu da prepozna tko gleda televizor i da u skladu s time personalizira iskustvo svakog gledatelja. Televizor također reagira i na određene glasovne komande.

Ipak, neki kritičari već upozoravaju da bi vas televizijske kuće preko ovakvih televizora mogle lako špijunirati, pa čak i slušati i gledati sve što radite dok sa svojom obitelji na kauču u dnevnom boravku bezbrižno gledate TV.

Gary Merson, koji je pokrenuo web stranicu HD guru, kaže da poštone ne postoji način da se isključi kamera i mikrofon, korisnici ne mogu biti 100 posto sigurni da Samsung ne prikuplja podatke i proslijeđuje ih tzv. trećim stranama. Te "treće strane" obično su oglašivači.

"Ono što nas brine je integracija oboje; i aktivne kamere i mikrofona. Predstavnici Samsunga rekli su nam da možete deaktivirati glas, međutim to se radi preko softvera, a ne hardverskim prebacivanjem kao što je primjerice ono koje koristite kad uključujete ili isključujete svjetlo u sobi", rekao je Merson.

"Za razliku od drugih televizora koji imaju kamere i mikrofone kao dodatke koji se povezuju preko jednog, jednostavno uklonjivog USB kabela, vi ovdje ne možete samo iskopčati ove senzore", dodao je.

Merson je opisao da je tijekom testiranja ovih televizora primjetio da osim ako je prepoznavanje lica uključeno, nema naznaka o tome jesu li i kamera i mikrofon također uključeni. Primjerice, nigdje se ne pojavljuje malo crveno svjetlo koje bi korisnika upozorilo da su kamera i mikrofon u tom trenutku uključeni. Naime, fizički je nemoguće isključiti mikrofon ili biti siguran da mikrofon ne snima vaš glas.

Zbog toga se pojavilo pitanje hoće li Samsung gledati nekoga kako gleda TV i također hoće li ga slušati preko mikrofona, odnosno hoće li mu ti podaci biti dostupni preko interneta s kojim je povezan televizor u vašem dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

Merson je također postavio pitanje gdje će Samsung pohraniti ove podatke i kako će ih zaštititi, a osim toga hakeri bi mogli provaliti u takav sustav i domoći se vrlo osjetljivih podataka.

Daily Mail