Turski udar na civilno društvo

prijetnja

Turski parlament donio je kontroverzni zakon koji regulira organizacije civilnog društva. Za njega je glasala većina zastupnika u Ankari na sjednici u subotu navečer.

Skupine za ljudska prava kritiziraju zakon ističući da bi se zakonom moglo kršiti pravo na slobodu udruživanja.

Nacrt zakona mogao bi "samovoljno ograničiti aktivnosti nevladinih organizacija", upozorio je ranije Human Rights Watch (HRW).

Cilj je zakona pomoći u suzbijanju financiranja i širenja oružja, međutim, velik dio odredbi daje vlastima veće ovlasti za pojačan nadzor i kontrolu nad neovisnim skupinama civilnog društva, uključujući prikupljanje pomoći.

Parlament je glasao za odredbe kojima se ministarstvo unutarnjih poslova ovlašćuje da s dužnosti suspendira člana skupine ako se protiv osobe vodi istraga prema Zakonu o sprečavanju financiranja terorizma i u vezi s njezinim aktivnostima civilnog društva.

To ministarstvu daje ovlast da obustavi aktivnosti cijele organizacije. Sud bi o takvim slučajevima morao odlučiti u roku od 48 sati.

HRW upozorava da se u Turskoj često zloupotrebljavaju zakoni za borbu protiv terorizma.

Islamsko-konzervativna vladajuća stranka AKP predstavila je zakon u parlamentu u kojemu ima većinu u savezu s ultranacionalističkom MHP.

AA
nedjelja, 27. prosinca, 2020. - 16:16