Predsjednik otkrio divovski spomenik najdražem psu

spomenik

Lider Turkmenistana Gurbanguly Berdymukhamedov ispunio je obećanje odavanja počasti psu rase poznate kao alabay (srednjoazijski ovčar), i otkrio statuu posvećenu svojoj omiljenoj životinji.

Na državnoj televiziji, emitirano je izvješće o otvaranju nove stambene četvrti u Ašhabadu, predsjednik je tim povodom otkrio i zlatnu statuu psa.

Novinari državne novinske agencije Turkmenistana pišu kako statua od šest metara predstavlja simbol "dostojanstva i samopouzdanja" ove pasmine.

U svećanosti koju su pratili pjesma i ples, jednom dječaku je svečano predato štene srednjoazijskog ovčara.

Ovo nije prvi put da predsjednik Turkmenistana pokazuje ljubav prema životinjama na neobičan način.

Također u glavnom gradu Asghabatu, prije pet godina otkriven je spomenik koji prikazuje njega osobno kako jaše na turkmenistanskom konju.

Ministarstvo kulture trenutno priprema materijal kojim bi kandidiralo ove dvije životinje, na koje su posebno ponosni u Turkmenistanu, za nematerijalno nasljeđe pri UNESCO-u.

Inače spomenici s prikazima konja i psa djelo su arhitekte, 71-godišnjeg Sargarta Babajeva.

Predsjednik ljubav prema domaćim životinjama izražava i poezijom, a ta ljubav čini se, sve više raste, kako država zapada u ekonomsku krizu, što dokazuju i nestašice hrane.

Ipak, izvješća državnih medija o novom stambenom kvartu, koji je očigledno spreman za smještaj više od 1.000 obitelji, nisu odavali osjećaj financijske krize.

Kvart uključuje 16 stambenih zgrada, tržni centar, dva kina i teren za sport i razonodu, priopćila je državna informativna služba.

Nije bilo riječi o troškovima gradnje, koje je nadgledala lokalna firma "Altin".

petak, 13. studenog, 2020. - 16:06