Ruski antifašisti osuđeni na dugogodišnje kazne kao teroristi

sudnica

Ruski sud osudio je sedam antifašističkih i anarhističkih aktivista u kontroverznom suđenju za domaći terorizam. Osuđeni aktivisti dobili su kazne od šest do 18 godina u kažnjeničkim kolonijama.

Optuženi su da su osnovali terorističku organizaciju zvanu Set, što je ruska riječ koja se može prevesti kao Mreža, te da su planirali izvršiti napade u Rusiji i srušiti vladu. Također su optuženi za niz kaznenih djela vezanih za drogu i oružje.

Međutim, utjecajne organizacije za ljudska prava prozvale su ruski sud za fabriciranje optužnice koja je, kako kažu, motivirana isključivo političkih aktivizmom osuđenih. Četvorica od sedmorice osuđenih aktivista također tvrde da su ih istražitelji iz ruske obavještajne službe FSB mučenjem natjerali na priznanje. Tijekom istrage su navodno pretučeni i mučeni elektrošokovima.

Dimitrij Pčelincev (27), koji je osuđen na 18 godina kao navodni osnivač Mreže, tvrdi da ta grupa uopće ne postoji.

Osuđeni "osnivač" grupe: Htjeli su mi pustiti struju kroz genitalije, priznao sam da prestanu

Pčelincev je opisao kako su ga istražitelji natjerali na priznanje:
Počeli su skidati moje donje rublje, ležao sam licem prema dolje, pokušali su spojiti žice na moje genitalije. Počeo sam vrištati i moliti ih da me prestanu mučiti. Počeli su govoriti: 'Ti si vođa.' Da zaustavim mučenje, rekao sam: Ja sam vođa.

Jasno je da je procesuiranje antifašističkih aktivista u Penzi dio kontinuiranih represivnih mjera protiv anarhista i antifašista koje su se oštro povećale 2017.-2018., upozorio je Centar za ljudska prava Memorijal, jedna od najstarijih organizacija za ljudska prava.

Ovo je monstruozno teška presuda, ali nismo očekivali ništa drugo, rekao je Oleg Orlov iz Memorijala.

I vodeći ruski oporbenjak Aleksej Navalni, predsjednik stranke Rusija budućnosti, nazvao je presude "užasnima".

I međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International zatražila je prije presude da se aktivisti oslobode, nazivajući optužbe "apsurdnima", a navodnu terorističku organizaciju "nepostojećom".

Na čitanju presude u ponedjeljak na sudu u Penzi, koja je nekih 630 kilometara jugoistočno od Moskve, pristaše osuđenih vikali su "sramota" dok je sudac čitao presude, javlja The Guardian.

Tužitelji tvrde da su planirali terorističke napade, ali ne kažu gdje ni kad

Tužitelji nisu ponudili gotovo nikakve konkretne detalje o tome gdje i kada su ovi "teroristi" namjeravali izvršiti svoje napade. Istražitelji su prvo tvrdili da su optuženici planirali izvesti napad na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. ili na ruskim predsjedničkim izborima iste godine, no te tvrdnje nisu na kraju završile u optužnici.

Posebno je bizarno da su tužitelji protumačili to što su optuženici zajedno igrali airsoft, popularni vojno-simulacijski sport s replikama vatrenog oružja sličan paintballu, kao trening za napade. Njihova navodna organizacija mreža prošle je godine proglašena za terorističku organizaciju, zajedno s grupama poput Islamske države.
Čak i ako su ovi dečki zaista raspravljali o budućoj revoluciji... zločin počinje kad ljudi naprave određen plan, a oni nisu optuženi da su napravili ikakav određeni plan, istaknuo je Aleksander Verhovski, direktor moskovskog Centra Sova, koji nadzire ekstremizam i državne antiekstremističke mjere u Rusiji.

Poznato je, naime, da ruski režim posljednjih godina često koristi etiketu "ekstremizma" kao opravdanje za obračun s političkim protivnicima, disidentima, pa čak i neortodoksnim vjerskim organizacijama kao što su Jehovini svjedoci, koji su ekstremističkom organizacijom proglašeni 2017.

Tako su dvojica Jehovinih svjedoka prošlog tjedna osuđeni na dvije godine zatvora uvjetno u ruskoj regiji Habarovsk zbog pripadnosti ovoj "ekstremističkoj" organizaciji. Još jedan ruski Jehovin svjedok, Sergej Klimov, u studenom je osuđen na čak šest godina zatvora u sibirskom gradu Tomsku iz istog razloga.

četvrtak, 13. veljače, 2020. - 10:49