Švicarska banka špijunirala Greenpeace?

Greenpeace

Švicarska banka Credit Suisse našla se svojedobno u središtu skandala zbog špijunaže poslovnih čelnika, a švicarski Sonntags Zeitung piše da je tajno prikupljala informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace.

Poslovni direktor Credit Suissea Pierre-Oliver Bouee smijenjen je u prosincu prošle godine zbog špijunaže bivših članova izvršnog odbora Iqbala Khana i Petera Goerkea. Švicarski regulator tržišta FINMA još istražuje taj slučaj.

Banka je priopćila kako izvršni direktor Tidjane Thiam nije znao za špijunažu i da je poslovni direktor donio odluku o špijunaži na svoju ruku.

Bouee je također naredio šefu osiguranja da se infiltrira u Greenpeace nakon što je ta organizacija omela skupštinu dioničara banke 2017. godine, piše Sonntags Zeitung u članku objavljenom jučer.

Greenpeace je kritizirao tu banku

Greenpeace je upao na skupštinu 2017. godine kako bi prosvjedovao protiv bančinih poslova vezanih za cjevovod Dakota Access Pipeline u Sjevernoj Americi.

Credit Suisse je zahvaljujući infiltraciji šefa osiguranja dobio pristup elektronskoj pošti Greenpeacea, a time i informacijama o demonstracijama koje protiv nje planira, navodi list.

Greenpeace kritizira Suisse zbog ulaganja u fosilna goriva, podsjeća Reuters, dodajući i da je banka u međuvremenu obećala obustaviti financiranje novih elektrana na ugljen i smanjiti emisije štetnih plinova iz brodova koje financira.

Glasnogovornik Credit Suissea odbio je komentirati pitanja sigurnosti. Iz Greenpeacea su rekli da provjeravaju informacije o špijunaži i da za sada ne mogu komentirati izvješće švicarskog lista.

ponedjeljak, 3. veljače, 2020. - 13:55