Banksyjevi sobovi dobili 24-satni sigurnosni nadzor

mural

Britanske vlasti u utorak su zaštitile novi božićni mural koji je osmislio ulični umjetnik Banksy kako bi upozorio na problem beskućništva, pošto su nepoznati vandali dodali crvene noseve sobovima.

Prošli je tjedan u Birminghamu Banksy naslikao novi mural. Prikazuje sobove koji umjesto saonica za sobom vuku klupu s beskućnikom.

U dvadesetminutnom videozapisu što ga je umjetnik objavio na Instagramu vidi se beskućnik po imenu Ryan kako leži na klupi, a sobovi ga, zajedno s klupom vuku prema nebu.

Od objavljivanja je video pregledan više od dva milijuna puta. No nekoliko sati kasnije nepoznati vandal noseve sobova obojio je u crveno.
Bog blagoslovio Birmingham, napisao je umjetnik. U 20 minuta koliko smo snimali Ryana na klupi prolaznici su mu dali topli napitak, dvije čokolade i upaljač, premda on nije ništa tražio.

Pošto su nepoznati vandali preko noći sobovima dodali crvene nosove, tvrtka Network Rail, vlasnik zida u birminghamskoj četvrti Jewellery postavila je zaštitne folije da bi se spriječilo daljnje uništavanje murala.

David Golding, upravitelj Network Raila je kazao kako tvrtka želi upozoriti na problem beskućnika, osobito u ovo doba godina. Banksyjev mural tako dobro odražava stanje stvari i moramo ga zaštititi kako bi ga svi mogli vidjeti, rekao je. Lokalni mediji pišu da je pokrenut 24-satni sigurnosni nadzor murala.

Ovo je uistinu rani božićni poklon - ne samo za zajednicu u četvrti Jewellery, već i za grad Birmingham, kazao je Golding. Fantastično Banksyjevo djelo prikazuje krizu beskućništva u našem gradu, tvitali su iz gradske vijećnice grada Birminghama.